Sunday, December 19, 2010

Jalan2 i-City Shah Alam...

Sebenarnya dah lama me dgr cerita dan tengok gambar i-City ni..macam menarik aje...dengan lampu LED ala2 taman gitu..Dah lama ajak Mr Hubby pegi..lastly 'green light' fr him..Hmm...terasa jauh le pula tempat ni...



his action
Nice....

After ronda2 kat situ kami lepak le sekejap dekat 'stage' ...kebetulan ada promo untuk filem 'Aku Masih Dara'....so ada le pelakon2 (Farid Kamil, Raja Farah,Diana Emir dan Liyana) yang turun padang...

Sunday, December 12, 2010

Petrosains KLCC

Memandangkan sekarang musim cuti sekolah, MLP sibuk ajak jalan2...'umi, lama dah tak pergi jalan2..tido kat hotel yang ada kolam'...bukan tak nak tapi kami dah pun confirm bulan 1 nanti nak ke Langkawi so cuti nak jgk simpan..lagipun musim cuti sekolah kebykannya sdh 'full'..so kami decide bawa dia pergi Petrosains (me tahu dia mesti suka coz dia mmg minat sains)...Tengok le camne dia 'explore' tmpt ni.


Harga tiket

Tengok tu semua benda dia nak cube...


Di Petrosains ni more to education...kanak2 boleh melihat macamana bentuk muka bumi...hidupan di zaman purba...cara2 carigali minyak...dan mcm2 lagi... 

                                                 
Yang paling menarik kanak2 mrka boleh menaiki 'helikopter' untuk meninjau 'Pelantar Minyak'... sempatlah jgk kami meninjau 'kediaman' para pekerja pelantar atas kapal tu...

Inilah 'helikopter'nya...

MLP macam biasalah..kesana kemari..memang semua tempat nak tengok..nak di jadikan cerita ,dlm satu bilik tu adalah katil double decker...dia siap baring lagi kat bhgn bawah tu...then dia panjat ke bhgn atas..haa..TERKEJUT...tengoklah muka dia yg terkejut sgt gara2 tengok 'patung manusaia' ada atas katil..hmm nsib baik tak jatuh..

Tengoklah muka dia...
Ingatkan lepas tu nak le window shopping kejap.... tapi kepala pula berdenyut2...after lunch terus je balik rumah...                                     





Tuesday, November 23, 2010

Konvo Abe Sok { PWTC }

Seawal 6.15am kami dah keluar rumah...as I said KL...lebih2  lagi hari ni orang kerja..dah sampai PWTC satu hal le pula..nak parking tmpt pula terhad..rupanya ada tempat khas yg disediakan...sesi 'bergambar' bermula...sblum tu me tolong pilihkan bunga(sinonim dgn pesta konvo) untuk Abe Sok..semalam awl2 lagi adik dh pesan 'jgn lupa beli yg ada patung bear ye'..nasib baik Abe Sok tak kisah..

sebelum majlis konvo bermula..
Sepanjang majlis lami bertiga (me.Mr hubby n MLP) terpaksa tuggu kat luar coz tiket hanya untuk 2 orang saje..so K.Tie n Chek yg masuk ke dewan...sementara menunggu The Mall buka kami lepak dalam kereta sambil ber 'FB' ...hehe..bukan kemaruk FB cuma isi masa 'lapang' je..... 

Monday, November 22, 2010

OUM...

Hari ni awal2 lagi kami dah keluar...faham2 ajelah KL...kalau lewat sikit traffic jam gila2 punye..disebabkan tak biasa terpaksalah kami mencari...tp tak le susah coz signboard ada.. akhirnya kami jumpa OUM (Abe Sok kena ambil jubah untuk konvo nti)...Lama jg menunggu coz ramai bakal2 graduan yg dtg...ada pla gerai2 yg menawarkan pakej foto...menjual bunga dan cenderahati bertulis OUM...


perkarangan OUM

Sblum balik kami survey dlu jalan ke PWTC....my hubby bukannya tak biasa dgn KL tp tempat2 mcm ni manalah dia biasa pegi..kalau ada pun cuma kebetulan melalui jln tu aje...
After that kami pegi le shopping kat SOGO...kebetulan ada pula Year End Sales...banyak juga kami memborong...me grab kasut..adik pun sama..Chek pula serba  2 (kasut dan beg)..bila nak bayar tiba2 Abe Sok ckp " letak je situ nti abe bayar sekali"...haah?...byk tu..kalau tak silap me  +-rm500...itu belum termasuk lagi yg dia punya...anyway thanks a lot my bro..after lunch pergi pula Secret Recipe...Abe Sok belanja lagi..bertambah montel le badan me...

Balik hantar adik dan jemput K.Ti tidur kat rumah kami coz besok nak pergi konvo Abe Sok...

Sunday, October 10, 2010

Bukit Gambang Waterpark....

Hari ni anak-beranak Mak Siti (my dear mother in law ) konvoi beramai2 ke Bukit Gambang Waterpark...all the tickets is sponsor by Mak ...Tq Mak coz belanja kami semua..I know U happy when all 'anak cucu' is around U....semua ank2 Mak ikut kecuali Faizal n Man (kena kja)... Ali(study di IKTM Pasir Mas) yang tak ikut...


Actually satu family (Shah n family) 'tercicir'....setiap kali kami snap foto beramai2 mereka ada hal.....Happy n fun especially anak2 le...


Rifqi n cousins

Fun....

Antara yang menarik...
Adik2 ipar n mak mertua..

Muka2 yg kepenatan....Dhia je yg masih syok main pasir...

Almost 3 pm kami bertolak balik ke Kajang...... semua kepenatan but Fun and happy...

THANK YOU MAK...next time kita konvoi lagi yea...

Monday, October 4, 2010

Monday Blues...


Rasulullah saw bersabda:
 مَنْ صَامَ رَمَضَانَ ثُمَّ أَتْبَعَهُ سِتًّا مِنْ شَوَّالٍ كَانَ كَصِيَامِ الدَّهْرِ)) رواه مسلم.
Maksudnya: “Sesiapa yang berpuasa Ramadhan kemudian dia mengiringinya dengan enam hari dari bulan Syawal maka seperti ia berpuasa sepanjang tahun.”


Para Ulama menceritakan setiap amalan kebaikan manusia akan diganjari sebanyak 10 kali ganda. Puasa 30 hari di bulan Ramadhan diganjari sebanyak 300 hari, manakala puasa 6 hari di bulan Syawal pula diganjari dengan 60 hari. Jika dikira jumlahnya ialah 360 hari, ia hampir menyamai jumlah hari di dalam setahun sebanyak 360 hari. Sesungguhnya Allah swt maha berkuasa untuk memberikan ganjaran sebanyak mana yang dikehendaki-Nya.Allahualam

Kelebihan Puasa 6 di bulan Syahwal selain drp bulan Rejab dan Syaaban  bagaikan solat Sunat Rawatib, berfungsi sebagai pelengkap kepada kekurangan Solat Fardhu atau puasa fardhu, kerana pada hari Kiamat nanti perbuatan-perbuatan fardhu akan disempurnakan (dilengkapi) dengan perbuatan-perbuatan sunat. 

Sebagaimana hadis Rasulullah saw yang bermaksud : “Puasa fardhu yang dilakukan kaum muslimin memiliki kekurangan dan ketidak sempurnaan, maka amalan puasa sunat dapat menutupi dan menyempurnakannya.

Today is my 4th day fasting (Puasa 6)...2 more days to go...semoga me dianugerahkan kesihatan yg baik olehNya dan mampu menamatkannya...Insyallah..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...