Friday, January 21, 2011

Langkawi Part 9 - Bye Bye Langkawi

It's time to say goodbye to Langkawi...sengaja kami keluar awal so boleh la ronda2 untuk sekejap sementara nak ke Airport...pusing2 jumpa la pula orang berniaga cendol n laksa (as I said it's my hubby favourite...great combination) tepi pantai...lokasinya dekat dgn airport..1st time kami makan cendol kuah ikan parang..hmm..yummy..

After that kami terus ke Airport...kali ni flight kami lebih awal drp Fendy(BIL)  so dia jugalah yang menghantar kami ke Airport...Thanks to my BIL...Sementara menunggu boarding time kami lepak le kat dlm tu..nk window shopping tak byk kedai la pulak di LA ni... 



So disappointed...flight kami delay from 8.50 to 9.15pm sbb ada masalah dgn tayar..then delay lagi to 10.30pm...tensionnyee..badan dah le penat...terperap pulak dlm kapal terbang ni..then delay lagi...to 11.15pm (kalau tak silap) aku... Fendy and family pun satu flight dgn kami... me pun tak ingat pukul brp baru sampai LCCT...Faizal (BIL) waiting to fetch us..sebelum tu singgah 'late dinner' dulu..perut lapar dek lama sgt dalam perut kapal terbang tu...Overall this trip to P.Langkawi was fun but a bit tired..we should go for more than  3 days...

Langkawi Part 8 - Telaga Tujuh...

Sebelum kami ke Telaga 7 , tiba2 teringin pula nak breakfast di gerai ala2 kg tp puas le kami mencari....kalau ikutkan Pantai Cenang berhampiran kampung tapi tak banyak gerai yang ada...pusing2 akhirnya jumpa juga...niat di hati nak pekena nasi lemak langkawi tp dh habis so kami order je roti canai...sedap juga...

tuggu roti canai siap...
On the way ke kami singgah isi petrol di Petronas  Telaga Harbour, Pantai Kok ...bangunannya cantik dan terdapat banyak kapal layar parking ..so kami ambil peluang le posing2 sikit...


kasihan anak umi...

Memandangkan hari ni hari Jumaat kami kenalah mengejar masa coz Mr Hubby n Fendy kena le pergi Solat ...Jalan jln juga, tapi kewajipan jgn sampai terlalai...


Bermulalah aktiviti mendaki .....Adib dr. awal lagi tak nak berjalan...so ayahnya & Mr hubby gilir2 dukung...mana taknya tinggi tu...lebih kurang 600++ anak tangga...kami yang dewasa pun penat apatah lagi si kecik yang baru 2 tahun lebih...MLP Rifqi masih bertenaga dan sentiasa jauh ke depan..dh hampir sampai hilang pula dia dr pandangan mata kami..risau dibuatnya..Sambil mendaki sempat lagi bergambar..hehe..





Akhirnya sampai juga kami ke ke kawasan Telaga 7...dah sampai ke atas baru le perasan rupa2nya tinggi kami mendaki...patutlah terasa kepenatannya...terletak disebelah barat laut Pulau Langkawi ,Telaga Tujuh merupakan telaga yang terbina dari kejadian bumi yang menakjubkan . Dinamakan Telaga Tujuh kerana air terjun ini terbentuk dari pecahan 7 telaga semula jadi .Kehijauan pepohon disekitar Telaga Tujuh menambahkan lagi suasana tenang disekelilingnya .Mengikut lagenda ,puteri-puteri dari kayangan sering mandi-manda di telaga ini.




Putera kesayangan me macam biasalah bila nampak aje org mandi manda dia pun mula lh merengek nak mandi...tapi Mr hubby tak benarkan...one thing sbb terdapat papan tanda amaran ttg virus jika mandi dan one more thing tpt tu agak bahaya...tinggi tu...so dia apa lagi, tak puas hati...merajuk n sok sek sok sek(crying le)....

sulking...
Dah puas meninjau kami pun turun...on the way terserempak pula dengan anak ular(bentuknya sebiji sama mcm getah saluran air di sepanjang jalan mendaki ke Telaga 7)...betul lah kata org tua2 kalau berjln ke tmpt2 yg mcm ni mulut tk boleh celupar (on the way mendaki td Mr hubby & me ada bercakap psl saluran getah tu mcm ular)..eee..lemah skjp jantung kami .....

Sementara kaum bapa pergi solat Jumaat kami 'ditinggalkan' di Free Zone...tmpt shopping le..slps mrk selesai kami pergi lunch...yg tk bestnya lauk pauk tinggal saki baki je..maybe  kami lewat kut...perkara pelik yg sama berulang lagi ataupun kebetulan...setiap kali kami order minuman mesti ada terlebih 1 gelas...musykil....sebelum balik sempat lagi Mr hubby pekena cendol yang sememangnya favourite dia..



 

huh...licin...

Langkawi Part 7 - Waktu pagi di Pantai Cenang..

Hari ni hari terakhir kami berada di Pulau Langkawi...pagi2 lagi MLP Rifqi dah sibuk ajak ke pantai...sementara menunggu Fendy n family ready kami lepak le kejap kat pantai...kalau nak diikut musim ni terdapat banyak jellyfish so tak dibenarkan mandi...tapi MLP biasalah mana boleh tahan tengok air, lebih2 lg bila dia nmpk ada yg mandi manda kat situ..lastly Mr Hubby benarkan tapi mandi tepi2 aje..cantik sangat pemandangannya especially masa matahari terbit..

Nice view of Pantai Cenang...
Selepas tu kami ready for next trip to Telaga Tujuh......

Thursday, January 20, 2011

Langkawi Part 6 - Beras Terbakar...

Destinasi kami seterusnya ke 'Beras Terbakar...lokasinya terletak di Kampung Raja, Padang Mat Sirat...terdapat cerita di sebalik nama tempat ini..mengikut cerita org tua2 selepas beberapa bulan pembunuhan Mahsuri dengan perintah Datuk Seri Kerma Jaya, datuk yang memerintah Langkawi pada masa itu, pulau ini telah diserang dengan hebatnya oleh orang-orang Siam.Tempat pertempuran yang dahsyat dan di mana Datuk Seri Kerma Jaya dan panglima-panglimanya  telah terkorban ialah di Selat Berhala Balik iaitu selat jalan masuk ke Pelabuhan Kuah sekarang.
Sebelum pertempuran yang tersebut itu berlaku, Datuk Kerma Jaya berasa Pulau Langkawi akan tewas, oleh itu ia beri hukum kepada orang-orangnya sekalian beras simpanan hendaklah di tanam supaya tiada terlepas ke tangan musuh. Kekalahan Datuk Kerma Jaya bagi mempertahankan Pulau Langkawi, mengikut kepercayaan org2 pada masa itu dan sampai skrg pun, ianya  kerana sumpahan Mahsuri yang berbunyi "Dengan kerana kezaliman yang dijatuhkan ke atasnya, Pulau Langkawi tidak akan aman dan makmur sehingga tujuh keturunan".

Satu daripada bukti sumpahan itu ialah beras simpanan terbakar. Beras terbakar itu sampai sekarang digunakan oleh sesetengah orang sebagai penawar bagi orang-orang demam panas dan kepialu dan ubat sakit perut.
Kawasan Beras Terbakar..
Sebelum balik sempat le kami shopping baju2 t-shirt(yg ada tulisan Langkawi le) dan kain batik untuk dibawa balik...
On the way pula balik kami singgah sekejap di Idaman Suri...kat sini brg2nya memang murah terutamanya coklat dan pinggan mangkuk..me berkenan sgt satu set pinggan mangkuk ni tp apakan daya Mr Hubby tak bnrkan...takut pecah....

Langkawi Part 5 - Kota Mahsuri & Makam Mahsuri

Destinasi kami yang seterusnya di hari yg kedua ialah  ke Kota Mahsuri,lokasinya lebih kurang 12km dr Pekan Kuah... rasanya tidak sah kalau sudah sampai ke pulau ini jika tidak berkunjung ke Makam Mahsuri yg pernah menjadi lagenda yg sinonim dgn Pulau Langkawi...so kami masuk ke dlm 'muzium' yg 'menceritakan' tentang sejarah kehidupan Mahsuri...terdapat jg tayangan video cerita ttg Mahsuri..FYI, kat dlm ni tak dibenarkan mengambil atau merakam gbr..kami snap aje gbr di pintu masuk..

Kota Mahsuri...

Generasi Mahsuri...Aisyah..

Selepas tu kami ke Makam Mahsuri yg terletak bersebelahan muzium tadi...di dalam kawasan ni terdapat banyak tinggalan sejarah Mahsuri termasuklah rumah-rumah(dibina semula berdasarkan bentuk rumah Kedah) yang berkenaan di zaman Mahsuri... dan juga Perigi Mahsuri...


Makam Mahsuri


Rumah sejarah di zaman Mahsuri

Perigi Mahsuri...
Berhadapan dengan Kota Mahsuri terdapat ramai peniaga yang menjual bermacam2 produk berasaskan gamat..dan minyak gamat kebiasaannya menjadi produk yg 'wajib' dibeli sbg cenderahati apabila berkunjung ke Pulau Langkawi..kami beli apa yg patut untuk dibawa balik...

Antara yg dijual..
Plan kami seterusnya kami ke Beras terbakar...

Langkawi Part 4 - Eagle Feeding & Dayang Bunting Island...

Hampir 10 minit kami menaiki bot, sampai le kami ke tempat yg terkenal dgn bermacam spesis helang...lupa la plak nama tempat tu...kat sini pemandu bot akan berhentikan bot dan 'kocakkan' perut ayam ke dalam laut(kami igtkankan kami yg kena bagi helang tu  makan, kalau betul alamatnya calar balar le tgn kami)...so helang2 dengan pantasnya akan dtg menyambar .....

Hoping Island {Eagle feeding}
Tak lama kami kat sini kami ke destinasi seterusnya ke Pulau Dayang Bunting...on the way ke sana kami dpt lihat dengan jelas bukit berbentuk 'perempuan mengandung sedang baring' yg dikenali sbg Tasik Dayang Bunting...Lagenda ini bermula dgn percintaan puteri kayangan yg mengahwini putera bumi .Anak sulong puteri tersebut mati apabila di lahirkan.Maka dengan rasa sedih beliau telah mengebumikan mayat anaknya di tasik tersebut .Sebelum pulang kekayangan ,beliau berdoa melalui saat itu ,setiap wanita yang tidak mempunyai anak akan dikurniakan anak sekiranya mandi ditasik tersebut .


Tiba di Pulau Dayang Bunting kami kena mendaki anak tangga batu yg agk 'usang' utk ke tasik...dr mula hingga kmi sampai ke tasik terdapat banyak monyet2 yg beranak kecil (seakan sinonim dgn nama pulau ni)...


posing sebelum 'mendaki'...

monyet2 di Pulau Dayang Bunting...
Untuk turun ke kawasan Tasik Dayang Bunting tangganya agak curam...macam2 gelagat pengunjung kat sini..ada yang menjerit takutkan monyet..ada yg semput kepenatan...anak2 pula merengek minta didukung..
Tak byk aktiviti di sini..kami hanya naik paddle boat 'mengelilingi' tasik..sewa bot ni rm30 utk 1/2 jam(coz gna solar..penat kalau nk mengayuh..kalau w/o solar rsnya rm20)...luas jgk tasik ni..seram pun ada..imaginasi me kan tinggi..kalau tiba2 keluar buaya camne...eee..nauzubillah...

Di sini jg terdapat 'kolam sangkar'  dewasa dan kanak2..so boleh la mandi manda dgn selamat..ramai jg yg mandi tp Mr hubby tak benarkan...



Lebih setengah hari kami di pulau2  berkenaan...so tibalah masanya untuk kami balik ke 'darat'....perjalanan balik sedikit menakutkan coz angin & ombak semakin kuat...alhamdulillah akhirnya sampai juga di jeti.

Langkawi Part 3 - Beras Basah Island

After breakfast me call Pak Su (aku cari kat internet psl sewa bot n pakej ke 3 pulau.. Hoping Island, Beras Basah Islad & Dayang Bunting Island)...bkn ape kalau awl2 dh dapat contact person sng skit..masa pun jimat...so kami sewa satu bot hgnya rm250..bla sewa 1 bot mcm ni sng ckit semuanya ikut kepala kami..1st time nak naik bot takut pun ada..maklumlah lautan tu luas,..me dah le tk pandai berenang..tapi dah lama sikit seronok pula rasanya..




di jeti sebelum naik bot...

seronok di buai ombak akhirnya Rifqi tertidur...
Setelah menempuh perjalanan hampir 1/2 jam kami sampai di jeti Pulau Beras Basah....pulau ini tidak jauh dari Pulau Chenang dan Pulau Rebak Besar...ia sebahagian drp 104 gugusan Pulau Langkawi dan Kedah.. pantainya sgt  jernih sgt .....dr jeti nampak jelas anak2 ikan berenang...pasirnya pula putih dan halus...

FYI, kat sini banyak sangat monyet2 liar berkeliaran...so kalau datang sini jgnlah nak 'tayang' makanan yg di bawa...sempatlh jg kami menyaksikan pelancong cina di panjat dek monyet gara2 npk beg plastik berisi makanan...takut la pulak kami nak melintasi kelompok mrk ni bila dah tengok aksi 'ganas' macam tu..

monyet2 liar...

MLP plak pantang npk pantai je mula lh merengek nak mandi...even matahari terik atas kepala nak juga dia mandi....so utk melepaskan 'rindu dendam'nya Mr Hubby benarkan jg..so he have to monitor...Afrina dan Adib pun join sekali..



 aksi2 putera kesayangan me..
Hampir sejam kami berada di sini ....so have to move for next destination...

Langkawi Part 2 - Malibest Resort Pantai Cenang

Aktiviti kami hari ni ke pulau2....sementara menunggu Fendy n family sempatlah kami posing depan chalet yang menjadi 'rumah' kami selama 3H2M kat sini..'anak kulil' nama chalet kami..unik kan....frankly for me tempat ni lebih sesuai untuk couple (bukan kekasih ye tapi suami isteri yg belum ada ank ye)...bukan apa, kalau bawa anak2 ni memang tak elok untuk pemandangan mata mereka..kat sini mmg terkenal di kalangan 'omputih' utk 'menyalaikan' tubuh mrka kt tepi2 beach...pagi..ptg..ada je yg 'tersadai'...even nak joging pun pakai ala2 gitu...faham2 ajelah...eee tak malu (itu MLP yg ckp..) .Tapi bab pantainya mmg cantik...bersih..sejuk mata memandang...Subhanallah...sungguh indah ciptaanNya..

Wednesday, January 19, 2011

Langkawi Part 1 - Dataran Helang

Sebenarnya dah lama me dan Aisyah (biras) plan nak pergi holiday ke Pulau Langkawi..kalau tk silap mid of 2010 lagi..everything we book early..akhirnya tercapai lah hasrat kami..we go for 3D2N only...Kami berlepas pada hari yg sama tp berlainan flight..

Boring jgk menunggu lama kat airport...sengaja kami dtg awl coz tak nak kelam kabut..nasib baik awl2 lgi me dah book for luggage (ada sumber2 yg ckp free tp fyi kalau naik Air Asia tk ada yg FOC except hand carry luggage 7kg/person only)..check in pun me dh settle online so semuanya berjalan lancar..



Kami  berlepas pukul 4.30pm  dan alhamdulillah selamat sampai di Langkawi Airport lebih kurang 5.20pm..mulanya risau juga kalau MLP tak selesa coz ini 1st time percutian kami by flight..tp dia pula more excited...Fendy n family jemput kami dr airport(mrk sampai dulu coz flight pagi).

Kemudian kami terus ke Dataran Helang yang terletak berhampiran Jeti Kuah..kata org kalau dh sampai ke pulau ni tak sah kalau tak bergambar depan 'Helang Besar' yg menjadi mercu tanda kat sini..so bermulalah 'acara' posing2..

3 of us..
MLP Rifqi  n cousins....
Fendy n family..
Hari dah lewat...perut pun dah menyanyi...we decided to have a dinner nearest place only...me yg sememangnya 'alahan' dengan masakan akhirnya termakan nasi ayam mamak..tb2 je tekak me terasa loya (me pun tak tahulah knp tekak ni tk bleh terima masakan mamak)...anak bujang me pula ntah apa pula yg tak kena...merajuk tak nak makan...so 'tapau' aje untuk dia...



Penatnya...so kami balik ke tpt penginapan di Malibest Resort...lokasinya di Pantai Chenang...cantik sangat tempat ni..tenang..I love his place...tapi ada jgk pemandangan yg 'seksa' mata memandang...fyi yg stay kat sini kbykannya 'omputih'.....bila dh jmpa katil rasa malas nak keluar tapi rasa rugilah pulak, dtg dr jauh tp melepak je kt bilik...so keluar kejap jln2 kat Mali Walk ( memang meriah..ala2 Pengkalan Kubur bezanya waktu shj coz operasinya waktu mlm dan ramai 'omputih.).. 

Kepenatan yag teramat sangat..sekejap je pusing2 kami balik ke chalet...'TIDO TIME'

Sunday, January 9, 2011

Berita Mengejutkan - Balik Klate..

Baru 1 minggu lebih menyambut tahun baru 2011..aku di kejutkan dengan call dari Kak Ze ....'nak beritahu ni Chek sakit '...berderau darah aku...decide to take emergency leave balik kg by train...adik also join us....1st time naik train....huh...rasa jauh sgt perjalanan...mana taknya hati risau...13 jam yg menyeksakan...

Boring lama sgt dlm train...


MLP Rifqi yg asyik merungut tk sampai2..

sementara menunggu teksi Cik Su plak yg jd mangsa...


  Direct to HRPZ...sedih tengok keadaan Chek yg sgt lemah...bergenang air mata aku saat aku peluk dia....her requested ..'malam ni Ma teman Chek tido sini'...tp dgn kuasa Allah s.w.t..blood pressure Chek turun..alhamdulillah she was discharged...



Rifqi yg sentiasa nk jd 'little cucu' ayah...abg Danial jgk yg mengalah..

Alhamdulillah chek was discharged...


Cik happy coz dpt balik rumah tp masih lg lemah...

Sunday, January 2, 2011

Bermulanya 2011....

Hmm...lama betul rsanya me tak update blog ni..tba2 plak terasa rindu nak menulis...Alhamdulillah me dan family masih dikurniakan kesihatan yang baik oleh Allah s.w.t....


Wish for New Year ???
Kalau nak disenaraikan memang banyak tak tertulis...tapi sebagai hambaNya aku bersyukur kerana dikurniakan suami yang sangat  penyayang dan bertanggugjawab........DAN...seorang putera yang handsome(sape lgi nk puji kalau bukan Uminya sendiri)..hajat di hati ingin .......

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...