Friday, January 21, 2011

Langkawi Part 8 - Telaga Tujuh...

Sebelum kami ke Telaga 7 , tiba2 teringin pula nak breakfast di gerai ala2 kg tp puas le kami mencari....kalau ikutkan Pantai Cenang berhampiran kampung tapi tak banyak gerai yang ada...pusing2 akhirnya jumpa juga...niat di hati nak pekena nasi lemak langkawi tp dh habis so kami order je roti canai...sedap juga...

tuggu roti canai siap...
On the way ke kami singgah isi petrol di Petronas  Telaga Harbour, Pantai Kok ...bangunannya cantik dan terdapat banyak kapal layar parking ..so kami ambil peluang le posing2 sikit...


kasihan anak umi...

Memandangkan hari ni hari Jumaat kami kenalah mengejar masa coz Mr Hubby n Fendy kena le pergi Solat ...Jalan jln juga, tapi kewajipan jgn sampai terlalai...


Bermulalah aktiviti mendaki .....Adib dr. awal lagi tak nak berjalan...so ayahnya & Mr hubby gilir2 dukung...mana taknya tinggi tu...lebih kurang 600++ anak tangga...kami yang dewasa pun penat apatah lagi si kecik yang baru 2 tahun lebih...MLP Rifqi masih bertenaga dan sentiasa jauh ke depan..dh hampir sampai hilang pula dia dr pandangan mata kami..risau dibuatnya..Sambil mendaki sempat lagi bergambar..hehe..





Akhirnya sampai juga kami ke ke kawasan Telaga 7...dah sampai ke atas baru le perasan rupa2nya tinggi kami mendaki...patutlah terasa kepenatannya...terletak disebelah barat laut Pulau Langkawi ,Telaga Tujuh merupakan telaga yang terbina dari kejadian bumi yang menakjubkan . Dinamakan Telaga Tujuh kerana air terjun ini terbentuk dari pecahan 7 telaga semula jadi .Kehijauan pepohon disekitar Telaga Tujuh menambahkan lagi suasana tenang disekelilingnya .Mengikut lagenda ,puteri-puteri dari kayangan sering mandi-manda di telaga ini.




Putera kesayangan me macam biasalah bila nampak aje org mandi manda dia pun mula lh merengek nak mandi...tapi Mr hubby tak benarkan...one thing sbb terdapat papan tanda amaran ttg virus jika mandi dan one more thing tpt tu agak bahaya...tinggi tu...so dia apa lagi, tak puas hati...merajuk n sok sek sok sek(crying le)....

sulking...
Dah puas meninjau kami pun turun...on the way terserempak pula dengan anak ular(bentuknya sebiji sama mcm getah saluran air di sepanjang jalan mendaki ke Telaga 7)...betul lah kata org tua2 kalau berjln ke tmpt2 yg mcm ni mulut tk boleh celupar (on the way mendaki td Mr hubby & me ada bercakap psl saluran getah tu mcm ular)..eee..lemah skjp jantung kami .....

Sementara kaum bapa pergi solat Jumaat kami 'ditinggalkan' di Free Zone...tmpt shopping le..slps mrk selesai kami pergi lunch...yg tk bestnya lauk pauk tinggal saki baki je..maybe  kami lewat kut...perkara pelik yg sama berulang lagi ataupun kebetulan...setiap kali kami order minuman mesti ada terlebih 1 gelas...musykil....sebelum balik sempat lagi Mr hubby pekena cendol yang sememangnya favourite dia..



 

huh...licin...

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...