Sunday, February 6, 2011

Balik Kampung Klate 3-6.2.2011

Sempena cuti Tahun Baru Cina, me & Mr hubby dah plan nak balik Klate...Orang yg paling happy of course le MLP Rifqi...rindu kat ayah (atuknya le) katanya...Kali ni adik (my sister) pun join sekali coz kbtulan dia pun cuti pjg...Seawal 3am kami dah bertolak dr Kajang semata2 nak elakkan traffic jam..alhamdulillah jalan 'clear' tp sepanjang jln ada aje accident ....bas terbalik...bas terbabas..kereta terbabas...(sudah lumrah setiap kali balik kg di musim perayaan mesti ada kemalangan berlaku...dimana silapnya...bila dikaji2..punca utama ialah KECUAIAN manusia...

Seperti biasa kalau balik kg kami akan singgah rumah Abe Sok (my brother)di Renok Baru, G.Musang...kebetulan hari Jumaat so dia tak mengajar...patut le jalan 'clear' je semalam jam teruk (according to my brother)..kalau ikut plan memang nak balik semalam tapi coz MLP sekolah tak jadi..nasib baik..after breakfast dan Mr hubby relax sekejap kami teruskan perjalanan ke kg...

Alhamdulillah 11.30am kami selamat tiba di kg...seperti biasa ayah sedia menunggu di muka pintu (memang dari dulu kalau anak cucu nak balik kg, ayah mesti menunggu di atas tangga..) Tq ayah..I know you love us very much...Chek mcm bsa masih berniaga di Kem Desa Pahlawan..igtkan nak singgah jemput chek tapi awal sgt...

Macam biasa bila dah sampai kg macam aktiviti2...seronok dan syukur alhamdulillah chek semakin sihat..Hari Jumaat pergi melawat Chek Aji (nenek) sekejap...CA skrg pun selalu uzur...Sempat jg kami petik buah 'kemuting' di laman rumah CA...rasanya luar Klate tk ada kut coz me tk pnh jpa pun...ala2 blueberry gitu...

Buah Kemuting...

Kalau ikut plan hari Sabtu kami nak bw Chek n ayah berkelah ke Pantai Irama tp ayah tak benarkan coz laut bergelora (bsanya bila tiba TBC)...change plan, kami ke KB aje..ayh tk nk ikut coz penat...adik awl2 dh ckp nk belanja kami makan di Kg Krartangan (Restoran Nasi Ulam Cikgu Halim -pnh masuk JJCM)...makanan di sini fresh dan hgnya mmg murah...setiap kali dtg makan di sini meja mesti penuh..kdg2 kena tunggu giliran plak...


Restoran Nasi Ulam Cikgu..
Kalau ikutkan byk tpt nak pergi tapi nak dpt parking tu 'bercinta'...punyalah susah... kami pusing2 kjp je..tak boleh lama coz kasihan kt Chek tak larat...

On the way balik jalan sesak sgt..itu pun Mr hubby dh ikut jln alternatif...kalau nak ikutkan 1/2 jam dh sampai rumah..ini hampir 2 jam baru sampai...

Ahad pagi2 lagi kami dah bertolak...sedih rasanya nak tinggal Chek dan ayah..InsyaAllah pjg umur kami balik lagi...on the way jalan 'jam' teruk...huhh..penatnya..yg paling kasihan Mr hubby le...

Traffic jam yg teramat sangat...
Almost 13 jam baru le sampai Kajang...hantar adik dan dinner..kepenatan..esok pula kerja..

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...