Thursday, March 31, 2011

Kelakarnya...

Almost 1 week me tak update blog...so hari ni nak continue balik..me nak cite pasal perbualan kelakar..bukan nk ngumpat psl org lain..tapi perbualan kami ber3...ank brnk pye hal...

Nak di jadikan cerite ,semalam on the way balik rumah...my MLP Rifqi pun mcm biase le 'melaporkan' semua aktiviti kt sekolah n whatever have to do....

then he start " umi, cikgu ckp suruh buat buku sifir 1-5"..then I ask him "oo.buat mcm notebook ye? ok nti kta beli "...MLP " tak lh umi, mcm ni..kena kena buat buku tu kecik je..buat guna kertas kosong..lps tu potong kecik2..pas tu umi buat tulis le DOBIDATA"...what is that.."tulis DOBIDATA mcmane ?"...MLP " ala umi nii..(bengang je coz me tk fhm ape yg dia try to explain)..then he continue "DOBIDATA tu kena tulis nama, kelas, sekolah dan alamat"...then baru le me n Mr hubby dpt catch up maksud dia..rupa2nya BIODATA...

Apa lagi me n Mr hubby (yg mula2nya dgr x dgr je coz concentrate driving) mula ketawa..gelihati dibuatnya...confident je dia ckp...MLP ape lagi "..hish umiii...abah....jgn le gelak, Iqi tak habis ckp lagi ni"..

Mcm ni le rupa Buku Sifir tu .........



Hmm..mkin bsr mkin byk kerenah MLP ni...but whatever dia tetap penawar hati kami..hilang penat kerja bila mlyn n melihat telatahnya..anyway ummi n abah love u so muah dear..mmuahhh.....

Sunday, March 27, 2011

JJCM on weekend..

Memandangkan dua hari me n MLP stay n memerap je kat rumah...badan pun dah lemau...so after Mr hubby balik keje as he promise kami pegi le JJCM...kat mana ?...Alamanda...senang.. JJCM n WS (kut ada brg yg berkenan)..Huhh..dah sampai 'bercinta' la pulak mencari parking...2-3 kali pusing...lastly dpt jgk kt parking 'on the top'...

Nak makan apa ???...as usual MLP kalau dah sampai sini ...'Iqi nak makan yee mee'...layan je lah....Mr hubby ....rice le...


Yee Mee wf chicken n mushroom in black sauce & rice wf black pepper chicken
Alhamdulillah...kenyang..marah org tua ni kalau npk makan dlm kuali...jgn kn dlm kuali, skrg ni mkn dlm periuk pun ada..hehe....

Udah tu pusing2 kjap.....MLP pula merengek nak makan ice cream Mc D...ramainya queue..so bought for him at storage dept je...tp muka dia dh mencuka tak puas hati...sbr je lah umi..nak balik ternampak pula ada offer kat Guys Dept...Mr hubby grab one shoe for him...quite nice...


 MLP betul le..kalau dah start moody ada je yg tk kena....jealous lah plak..'Abah dapat beli, Iqi punya tak de ke'...so nak sedapkan hati dia, ok we buy next time..

Monday, March 21, 2011

Soccer Game...

Ini lah dia latest toys yg di minta oleh MLP...Soccer Game....konon2nya me n Mr Hubby plan nak bagi present for his coming birthday as 2nd gift . Taktiknya balik je dr Kg Jengka " Iqi ni dah lama tak jalan2, abah jom pegi Billion" {ada maksud tersirat sbnrnya tu}....then "Abah, Iqi nak pegi tpt toys skjp"...
Lastly.....ini lah hasilnya....



Tengok le muka MLP ....happy smiley...

Sunday, March 20, 2011

Beg Baru...Kasut Baru..

Baru je masuk penggal kedua persekolahan dah kena tukar yang baru....silap me jugak berkenan sangat dgn brg2 online...alkisahnya for this year me order le beg for MLP...nampak kemas and cute....harga pun ok lah tak sampai fifty...bila dah depan mata...hancuss...not as what I thought....

So sementara dia kt kg, me n Mr Hubby pegi le survey beg...bab ni My Hubby particular cikit ...keselesaan paling penting coz katanya buku anak kan berat...lastly we have two choices..interpolo n swan..interpolo quite big n expensive (lg singgit dh RM100)...so we took swan...suitable for him..price quite ok..59.90...paling penting it's comfortable...



Kasut pun macam tu jgk...tp yg ni me beli kt kg (Klate) masa balik baru2 ni...patern ni mmg dr dulu lg dia nak tp tk ada yg warna hitam..bla dh jumpa tu tu me grab le 2 psg which in 2 different sizes...dan paling penting MLP suke sangatttt.....

kasut sekolah idaman MLP

Mee Kari....

Hari ni Mr Hubby kena keje...nasib baik MLP ada so tk le rasa boring sgt melayan kerenah dan ckp2 dia.....bila ada masa terluang mcm ni mula la otak me memikirkan ape yg nak di buat...hmm sbg  memenuhi permintaan MLP dr semalam lg suruh masak mee kari so msk le mee kari. Pujian dari MLP .."hmm sedapnya ummi masak"...dah nama anak mestilah puji mskan maknya..

MLP menikmati mee kari...2X + tu..
Ini lah dia resepi mee kari my version...

Bahan2

  • 4 sudu besar serbuk kari daging/ayam – dibancuh dengan sedikit air / santan 
  • Santan  (dr sebiji kelapa) 
  • Sedikit minyak untuk menumis
  • Ayam – dipotong kecil-kecil (ikut suka kalau nak byk atau sikit) 
  • 2 tangkai daun kari  
  • Bunga cengkih & kayu manis secukupnya
  • 1 labu bawang besar – dikisar (#)
  • 6 ulas bawang merah – dikisar (#)
  • 4 ulas bawang putih – dikisar (#)
  • Sediki halia (#)
  • 100gm isi kerang – (jika suka boleh di+ udang) 
  • Fish ball & Tauhu kering– dibelah 2
  • 2 keping asam keping
  • Garam & perasa(me guna tumix ayam) secukupnya
  • 1 kg mee kuning – dicelur sedikit dengan air panas dan toskan  
  • Taugeh dan sawi – dicelur
  • Kacang panjang – dipotong anggaran 1” dan dicelur
  • Tauhu – digoreng dan dihiris mengikut citarasa
  • Telur rebus – boleh guna telur ayam @ telur puyuh
  • Cili merah – dihiris halus
  • Daun bawang & daun sup – dihiris halus
  • Limau kasturi secukupnya - dibelah dua

Cara-cara
  1. Untuk kuah : Tumis daun kari, bunga cengkih dan kulit kayu manis. Masukkan bahan yang bertanda (#) dan tumis hingga naik bau.
  2. Masukkan serbuk kari dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  3. Masukkan sedikit santan dan ayam biarkan mendidih(spy  rempah meresap ke dlm isi ayam)... 
  4. Masukkan isi kerang dan masak lagi hingga ayam empuk.
  5. Masukkan pula asam keping baki santan tadi dan masak hingga mendidih.
  6. Akhir sekali masukkan , fish ball(boleh jg di+fishcake), tauhu  kering  dan juga garam dan tumix ayam.
  7. Biarkan hingga mendidih. Siap kuahnya... (kalau hendak pekatkan kuah boleh dicampur 1 @ 2 biji kentang yg direbus dan di hancurkan kedlm kuah tadi)
  8. Cara hidangan : Masukkan mee kuning ke dalam mangkuk, letakkan taugeh, kacang panjang, tauhu, dan telur rebus di atasnya. Tabur cili merah, daun sup/bawang, perah limau kasturi dan tuang kuah. Siap untuk dimakan!

Thursday, March 17, 2011

Kesihatan Chek beransur pulih...

Alhamdulillah...this morning me  sms K.Na (SIL) and surprising Chek dah beransur ok dan boleh tido lena..apa taknya malam tadi bila diberitahu Chek kena masuk lgi 3 botol air...kena injection lagi buat me bertambah risau...So quickly 3G call K.Na....lega sikit rasenya tgok Chek dh boleh makan...duduk berborak walaupun masih nmpk lemah...Syukur padamu Ya Allah....mudah2an Chek akan cepat sembuh seperti sediakala...


Kasih sejati...Ayah happy bila chek dah beransur sihat...






Wednesday, March 16, 2011

Rindu MLP...Risaukan Chek & Ayah

Keletihan....kemalasan..Kerinduan yg teramat sgt....itulah me pye mood sekarang ni....memandangkan kt opis pn keje dh 'reda' sikit me selit2 le menulis apa yg terasa nak tulis....

Sejak balik dr kg...me mmg rasa tk tenang...apa yg tak tenang???...jiwa dan perasaan me jd sensitif..kdg2 Mr Hubby plak jd mangsa...nsib baik dia faham..keadaan kesihatan Chek yg still lagi mcm tu buat me bertmbh risau...ber+ plak ura2 psl perkara ghaib...hmmm mcm2..how to settle...terlintas di hati me...why not Darussyifa'...yup tempat yg me (stlh discuss dgn KT n AS)..rasakan sesuai sgt...ble le ada cuti 'bersambung'  ni...me nk balik kg lagi (kdg2 rs menyesal keje jauh dr kg halaman dan terpaksa tinggalkan kedua org tua)..

Kebetulan pulak ank bujang kesygn me  still kt Pahang (mtk ditinggalkn coz x puas dok kg Klate kjp je)....me dgn berat hati terpakselh izinkan..kebetulan Wan nya pun ckp "biarlah dia dok sini,skrg kan cuti sekolah"...bkn lama pun 4 hr je..4 hari??? tak lame????.for me 4 hri tu lama...rindu segala2nya kt dia...sbr Umi...sbr....nsib baik le skrg ada 3G boleh jgk tgk muka dia...lambatnye hr Jumaat...Ye lah ank Umi...jgn nakal2...dgr cakap Wan n Ucu...

Tuesday, March 15, 2011

Aku Harus Tabah Dan Kuat...

Mcm lama je me tak update blog...bukan ape sejak balik kg bz memanjang...di + pulak hati dan perasaan yang tak de mood nak berblog...dlm fikiran me skrg fikir pasal Chek aje...  3 hari kt kampung mcm skjp sgt...tak sempat me nak berbakti lebih pada Chek dlm keadaan dia mcm tu...sedihnya hati hanya Allah yg tahu...kali ni sakit Chek lagi lame dr biasa...x de selera makan..asyik mengadu sakit badan..ssh nk bernafas...lastly me yg 'sesak nafas'...setiap kali me update psl Chek airmata mesti menitis...3 mlm me tido sblh Chek...kata org tido2 ayam coz Chek mmg x tido lena...katanya sakit2 badan...perut pedih...kdg2 me terfikir knp Allah beri dugaan mcm ni pd Chek...tapi sbg hambaNya kita kena redha...setiap yg diberi dan terjadi ada hikmah di sbliknya..Me hanya mampu berdoa semoga Chek tabah dan kuat semangat...semoga Allah s.w.t sentiasa mndgr doa hambaNya ini spya Chek sembuh seperti sediakala....



Rifqi n chek...syg chek..

Apa yg merisaukan me kesihatan ayah pun tak berapa baik...dan di saat2 mcm ni baru lah kami dapat lihat betapa caring dan kasihnya ayah pada Chek (yg selama ini tak pnh kami lihat depan mata)...Ayah akan duduk disisi Chek...mengusap belakang..urut kaki dan tgn Chek..terjaga di tgh malam pun sempat lagi menjenguk..selimutkan Chek... kasih syg yg di bina hampir 50 tahun....me tahu ayah risau coz dh seminggu Chek tak boleh bangun.... 

kasih seorang suami..so touching..

Friday, March 11, 2011

Balik Klate lagi - 11-14.3.2011

Kami bertolak balik kg seawal 3 pagi lgi ...K.Ti also follow kami...kebiasaannya mood balik kg happy je but not this time...keadaan Chek yg sakit  membuatkan me tak sabar nk sampai kg...walaupun 3 hari aje tp sekurang2nya me dpt lihat sendiri keadaan Chek...me nak gunakan sepenuhnya masa yang ada utk jaga Chek....Ya Allah semoga perjalanan kami selamat sampai dan kembali...Alhamdulillah almost 10.30am kami sampai tapi memandangkan Chek teringin nak makan buah delima kami drop by kt beberapa tpt menjual buah2an tp tk ada le plak...maybe bkn musim kut....sampai aje me peluk cium Chek...sedih aku tgk keadaan Chek lemah dan tak bermaya...


keadaan Chek yg x bermaya


Mlm badan Chek masih lemah..tak  nak makan plak tu..kami decide bw Chek  ke Pusat Rawatan Farhain..kena masuk 2 botol air barulah npk ok ckit...


Chek tertido keletihan...



botol yg ke2

Thursday, March 10, 2011

Batuk & Selsema...

Hari ni dah masuk hari ketiga ank bujang me batuk n selsema...nasib baik le tak demam..semalam dak pegi klinik n to play save me mtk ubt demam skli...Hari ni nmpknya kena pegi lgi coz nk ambil mc utk besok ...me pulak kena ambik injection utk eczema..bukan ape kalau mkn ubt lmbt nk ok..

As our plan tomorrow awal2 pagi esok kami akan bertolak blik Klate....Hari ni me kena bertungkus lumus siapkan kerja. Bukan tak de yg boleh back-up..fhm2 je lah kdg2 tak semua manusia ni ikhlas...ckp dpn ok..ckp blkg ??

Monday, March 7, 2011

Big Apple Donut..

Memandangkan semalam Mr hubby keje and whole week tk de outing (kcuali pgi kje n sekolah)...MLP Rifqi pun dh bising2 asyik kt rmh je... so hr ni  decide Mr Hubby bw kami ke Alamanda to fullfill my request...me kan mengidam nak makan donut kt Big Apple...hehe...kebetulan pagi tadi Chek pun getting better from last night (5x bleeding)...dah boleh makan...Alhamdulillah...so me pun baru lh ada selera nak makan..

What a surprise setelah almost 19 thun me tak jumpa dgn ex schoolmate (SMK) Chek Norliyana aka Eina Leanne(even dlm fb selalu jgk chat tp tk bersua muka) tb2 plak terserempak kt Alamanda ni ...tgh shopping brg2 hantaran..and 2nd surprise getting married to our senior in SMK...syukur Alhamdulillah Eina...sy doakan perkahwinan awak kali ini kekal ke akhir hayat... 

Kononnya nak makan kt BA tp my son  pulak  nak mkn nasi..tapau BA makan je lh kt RASA tu...

Yummy...good variety..

dried chilli chicken...
Ginger chicken wf garlic

MLP Rifqi yg x reti dok diam..

Hari Wanita Sedunia

Aku wanita.....Aku seorang anak.....Aku Seorang Isteri......Aku seorang Ummi...

*
*
*
*
*
*

One more time to say
I'M PROUD TO BE A WOMAN

Selamat Menyambut Hari Wanita Sedunia...





Sunday, March 6, 2011

Chek Sakit Lagi...

Hari ni Mr hubby keja, so as usual me n MLP berdua aje kt rumah...hmm aktiviti me weekend kalau tak ke mana jadi 'surirumah' sepenuh masa le...dah leka sgt kja dgn itu ini  tiba2  rasa macam kekurangan something pulak...no wonder lh dr pagi hp me tak berbunyi rupe2nya kena 'timbus' dgn himpunan baju yg tk berlipat...ada incoming sms dr Abe Mat Kak Ze (BIL)???miss call fr Kak Ti (sister)???check hp Rifqi pn sama ada miss call dr K.Ti...so decide to call my BIL 1st...Chek admitted lagi.berderau darah me..kenapa??tenat ke??..mcm2 me fkir..call K.Ze rupa2nya Chek bleeding...info dr doktor ada pendarahan usus bawah (ulser)...kasihannya Chek lepas satu, satu lagi penyakit yg dtg..."Ya Allah kau sembuhkanlah penyakit Chek"...hati tak tenang...nak menangis pun ada.. rasa nak balik je kg tang tu jgk...Tp K.Ze ckp tunggu dulu doktor check utk 2nd time nti...kbtulan MLP Rifqi plak tgh exam..apa yg me bleh buat sentiasa call K.Ze....1 hal lagi buat me risau ayah plak sorang2 kt rumah..call hp x angkat pula... K.Nab pula ke Temerloh..mcm2 dlm kepala me...

Mlm tu  me discuss wf Mr hubby, apapun terpulang pada me,kami decide nk btlkan aje holiday ke Cherating cuti sekolah ni...he ask me to do Solat Hajat...tgk cmne condition Chek..kalau tak ok bla2 masa je kena balik kg...

Saturday, March 5, 2011

Menu Makan Tengahari...

Memandangkan Mr. hubby keje, me decide to cook simple lunch saje...paling penting mengikut keperluan dan keinginan citarasa me n MLP Rifqi...ok la tu ada sup ayam, bayam goreng for him and sambal kentang ikan bilis for me...penambah selera, ikan masin...


Tuesday, March 1, 2011

Rifqi Naqiuddin & Ujian Prestasi...

Hari ni putera kesayangan me ada exam...not to say exam tp lebih kpd Ujian Prestasi..I do what I'm suppose to do as a mother..mls nak bebel2 suh dia beria study....jji dia study ikut time yg me ttpkan...paksaan...rasanya tak mujarab pun (coz me dlu ms sekolah pun Chek Ayah tak pnh pakse)....bg mrk senang je kalau nak hidup senang jadilah org yg pandai..kalau nak pandai knlh rajin bljr)..apa boleh buat dah ini je rezeki  me...alhamdulillah koman2 pun lulus jgk STPM (even tk cemerlang..hehe..)..after reject ITM offered*ye la cse secretary sciense..x masuk ngan jiwa lsung..pastu rasa rugi dan menyesal...tapi bak kata pepatah..menyesal kemudian dah tak berguna. Anggaplah itu bukan rezeki. Anyway Good Luck my little boy...if all the results score A and top 3 in class...u going to get 2 present (itu janji abahnya)..bsalah ank2 itu je cara nak encourage...rasuah ke...opps itu sbnrnya suntikan semangat (ank2 zaman skrg)...


confident je....langsung x risau psl exam...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...