Saturday, August 13, 2011

Dendam???...Ape lah faedahnya...

Ntah nape le lately my mood  nak menaip kureng..Nak kate x de cite mmg lah ade..tpi kemalasan tu mengatasi segala-galanya..

Dibulan yg mulia ini...sempena bulan yang baik {cewahh..cam nk bermadah le plak}...so me nak le tulis mende2 yg baik...klau  bleh tu dapat dijadikan pengajaran utk semua..

Dendam......Klau nk dikaji punca n sbb musababnye memang x akan habis ...apa yg perlu dikaji perlukah kita berdendam??..sampai bile ??? Rasanya tak pyh nak dikaji kut...yg pasti kesannya memudaratkan dan membawa kepada dosa yg lebih berat .Senang cite tk payah lah kita nak berdendam..

Kejahatan jika dibalas dgn kebaikan akan ada ganjarannya kelak...kalau kejahatan dibls kejahatan sampai bila takkan berakhir...jika ada perasaan marah dan dendam seeloknya beristighfar...apa slhnya cube lembutkan hati masing2 dan bermaaf2an...


Dan ingat lah...Sedangkan Nabi ampunkan umatnya...
^
^
^
Dan janganlah orang yang mempunyai kelebihan dan kelapangan di antara kamu bersumpah bahawa mereka tidak akan memberi pertolongan kepada kaum kerabatnya, orang miskin dan orang yang berhijrah di jalan Allah. Hendaklah mereka sentiasa memaafkan mereka dan berlapang dada. Apakah kamu tidak ingin Allah mengampunimu? Dan Allah adalah maha pengampun lagi maha mengasihi.” (Surah An-Nur, ayat 22)

3 comments:

mizzkechique said...

bahaya dendam ni..erkkk

azam said...

bahaya nih.....hehehe...jgn berdendam dgn saya ye...

maamieiqi said...

MK...u're rite.. :-)

Abe Aze....tak dendam...for no reason...if got reason also just ignore it...:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...