Friday, August 5, 2011

Mengantuk Vs Puasa..

Today dh msuk 5 hari umat Islam berpuase......Sjak 1st day lgi mata me ni asyik kuyu jer....mulut plak tk henti2 menguap....rasenye sape2 pun ble tbe aje bln puasa mesti mengantuk...sdh sinonim...Menurut pakar kesihatan, ia berlaku disebabkan kekurangan zat besi dalam tubuh badan rentetan daripada sikap tidak menghiraukan mutu gizi makanan ketika berpuasa...klau nk difikirkan btul gak tu.....


Ngantuknyer....

lebih2 lgi cuaca kt luar mendung jer ...di+ plak dgn keadaan dlm ofis ni yg sejuk...mcm dok dlm ais pun ade..huhh..



**Credit from google search**

Bila dah complete set menguap campur sejuk tu faham2 le...kt depan PC tu  asyik tersenguk-senguk..hehe..kdg2 terpejam pun ade...

**Credit from google search**


So ubatnye kuar dr office n buat pusingan ke lobby... ke pantry..ooppss bukan utk minum yea just utk bg mata ni membulat smle...bagi dia cerah skit...tak pun masuk 'ladies' cuci muka...Kat sini me nak kongsikan sedikit Petua untuk hilangkan rasa mengantuk...sekurang2nya kita mencube..
  • Selawat 3 x pada ibu jari tangan kanan dan kiri, sapu pada kedua2 kening sbyk 3 x..InsyaAllah rasa mengantuk akan hilang.
  • Dari segi pemakanan plak mkn lh mkanan yg mempunyai byk zat besi spt kekacang dan sayur-sayuran berdaun hijau...dan bykkan meminum air masak.
  • Dan yang paling afdalnya amalkan potongan bacaan dari ayat kursi :- " LA TAKKHUDZUHU SINATUW WALA NAUM..." { "DIA (ALLAH) TIDAK MENGANTUK DAN TIDAK TIDUR" }

  • InsyaAllah...same2lah kita mengamalkan doa tersebut...mlh doa tersebut sesuai diamalkan semasa ingin memandu ...


4 comments:

mizzkechique said...

jap lg nk g toilet..hahaha.. sejuk sgt ni..

maamieiqi said...

Hehe...tak sesonoh ;-)...

azam said...

hehehe.....insyaallah nanti jemput tapi tak tahu bila lagi ni...byk kena buat ni. MODAL takde

maamieiqi said...

Tak per...buat slow2...jji dh beli..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...