Thursday, October 27, 2011

Window Shopping...Then Shopping..

"Macam lame aje x shopping"...dengar saje ayat tu Mr Hubby pun pandang kat me sambil senyeum sinis...hehe...ayat tu tiap2 bulan dia dengar mane tak senyumnye....well..rasanya dah lumrah seorang wanita...shopping tu dah macam sebati dgn jiwa...tak dinafikan ada juga yang tak suka but minoriti aje kut...


tapi me x de le memborong sampai gini...

So our destination...Alamanda...at 1st set on my mind nak beli sandal n hand bag...kuar masuk nose..vincci..carlo rino...sembonia...hmm payah betul nak berkenan..dah berkenan terlampau mahal la pulak...cube bayangkan harga beg after diskaun RM489..tak ke nonsence tu...nak shopping pun kena ler tgok status kita...kut gaji seciput nak shopping tkkan le nak belanje lebih2 pulak...sesungguhnya me sedar diri..hehe..Dah penat...perut pun dh lpr..so santap dlu kejap kat 'RASA'...


Kita makan dulu...


Then me masuk pulak kat Parkson....MLP Rifqi dah gelisah..asyik menuntut 'game' dia je..nasin baik le Mr hubby setia menemani...Thx Darling..fhm benar bini dia ni klau bab shopping memang berjam ler..





Monday, October 24, 2011

Sorry sayang...Ummi tak sengaja...

Nak di jadikan cerita..this weekend only MLP n me aje kat rumah..Mr. Hubbby have to work...Macam biasa aktiviti on weekend banyak kerja rumah nak dibereskan...MLP pulak since dia dah habis exam me bagi kelonggaran untuk nonton tv (biasanya waktu nonton dia ada timing)...dan buat 'keje' sendiri...

Biasalah kalau berdua dgn  MLP kat rumah ada aje point yang dia create buat ummi ni naik angin....dah marah karang dia ckap le " ummi ni asyik marah je..sabar..sabar tu kan separuh drp iman"...Anak oh anak klau tak dimarah karang lain plak jadinya...

Entah kenapa semalam tak pernah seusia MLP dan tak terlintas di hati me nak keluarkan perkataan tu kat dia...rasa bersalah sangat...takut pun ada..coz kata org tua2 setiap perkataan yang keluar dari mulut ibu tu kan 1 doa....Ya Allah..hanya Engkau yang tahu sebesar zarah pun tiada niat dihati me mengeluarkan perkataan tersebut...menitis air mata me bila ingat semula waktu tu..even masa mengetuk keyboard ni pun airmata ni bergenang..

Kesabaran me tercabar sangat dan entah mcm mana...terkeluar perkataan 'bodoh'..yang tak pernah dan yang selalu me jaga sbg seorang ibu supaya tidak mengeluarkan perkataan yg tdk sepatutnya...terus MLP terdiam...dlm keadaan marah me suruh dia masuk bilik n tidur...dia ikut aje...Ya Allah..apa yg me dah buat...rasa bersalah sangat..

 Then me masuk bilik dia...konon2nya nak salam(cz biasanya  klau sblum tidur dia akan salam dulu)...tapi bila me usik dia mengelak2..so me buat2 tanya.."nape marah ummi ?"...tiba2 aje dia menangis teresak2.."ummi cakap Iqi bodoh".....sedia maklum me bersalah...so I hug him and  explain that word accidently come out..." Ummi tak sengaja Sayang...sorry ok..lain kali jgn buat mcm tu lagi..ada sbb ummi marah ...psl 'bodoh' tu ummi mmg tak sengaja...Iqi good boy..tido ye...macam biase baca doa dulu"..then baru lah dia stop crying tapi sedu sedan tu still ada... 



Balik aje hubby , me cerita le pasal tu coz rasa bersalah masih ada...lega sikit bila hubby cakap tak sengaja kan so tak pe but next time better careful coz as a mother every single word come out of yr mouth is a wish...Thanks Darling to comfort me..n I feel better...

Wednesday, October 19, 2011

Kata-kata itu...membuatkan aku terharu..:'(..

Semalam mcm biasa lepas keja hubby n me will pick up MLP ....biasanya once turun je dari rumah Cik Za (my younger sis yg take care of him lps balik sekolah) dia akan mula lah dgn story kat sekolah..psl kawan2...pasal belajar...psl cikgu...

But semalam langsung tak cakap psl kat sekolah tp me pula yg risau tanya itu ini since skrg ni dia tgh final exam..Tiba2 aje dia bersuara.."ummi..ummi, Iqi nak cakap ni tapi ummi jgn marah ye"...hmm suspen je...dlm otak me ni fikir ini mesti kes dia tak dpt jwp soalan exam...rupa2nya tak..."ummi, tahu tak malam tadi Iqi mimpi..masa tu Iqi ngan abah pegi surau..balik aje dari surau Iqi tengok rumah kite dah runtuh...masa tu ummi tgh mandi..kami terkejut le..pas tu Iqi tgok ummi dah meninggal..Iqi sedih..Iqi cium ummi..Iqi nangis...."...then me nampak air mata dia bergenang...but still control..malu agaknya...but it's touching my heart as a mother...Then me ckp kat dia.." ok..itu semua mainan tido.."...tp dia tak puas hati lagi..."tapi Iqi bace doa ngan semua ayat yg abah suruh baca tu, nape mimpi lagi"...me.."hmm..maknenya Iqi tu kena selalu dgr ckp Ummi ok..kena jadi good boy"..."oo..macam tu ke, ok lah Iqi tak nak ummi mati"...he should know setiap yang hidup akan mati....tapi me malas nak explain lebih2 kat dia..nanti kan bertambah sensitiviti dia...

Anak oh anak

Saturday, October 15, 2011

Ummi nak masak..ambik le sayur tu...

Ini cerita si anak bujang kesayangan me.....his character pantang dia tengok menda baru je dia cuba...ada baik dan ada juga buruknya...semua ni pengaruh tv punya psl..MLP ni suka sgt nonton backyard science astro tviq tu...maybe itu jgk slh satu sbbnya dia mmg suka sgt dgn subjek science...dan kalau dah tengok teorinya selagi tak dpt buat praktikal selagi tu le dia tak puas hati...

Nak di jadikan cerita...tibe2 1 hari tu dia tanya."ummi, ummi ada kapas tak"...me wonder gak apalah nak dibuat dgn kapas tu...Lps tu dia tanya lagi.."ummi, nak pinjam mangkuk beh tak ?..Hmmape lah nak di buatnya...Di carik2nya kapas tu di masukan dlm mangkuk...pas tu di letaknya biji kacang hijau {habis uncang 'batu seremban' tu dikoyak dek nak ambik biji kcg hijau kat dlm tu}..then dia letakkan sedikit air..di biar je kat dlm bilik air tu..

Satu hari me ckp kat hubby rasa macam nak goreng bihun tapi tak de sayur tak best pulak..Tiba2 aje MLP menyampuk.."ambiklah sayur yg Iqi tanam tu"...hmm sbr je lah ummi..Inilah hasil 'tanaman' dia yg tak seberapa tu..
v
v
v
v





Lawak betul anak ummi ni...tauge sbyk tu buat lekat celah gigi je..:-)...

Wednesday, October 12, 2011

Hadiah dari Uwan untuk Iqi....

Kebiasaannye MLP ni klau dikejutkan nak pegi sekolah tak lah susah tp sikap termenung tu yg buat me geram sesangat...Nak tunggu dia siap buka baju... ambil towel bagai kdg2 tu hampir 10 minit...

Tapi hari ni bila me cakap aje..''cepat le bangun ade surprise ni"...quickly dia bangun kuar bilik...intai sana sini...maybe dia ingat ada 'guest' kt rumah kami kut...Then me ckp "cuba tengok atas meja tu"....terus aje dia menjerit happy...dgn tak de wuduk nak di pegangnye 'gift' tu..

Punyalah dia excited sgt, mandi pun pun tak sampai 5 minit...lepas je solat terus dia 'terkam' dan explore it...suka sgt dpt hadiah dari Uwan...Al Quran Digital...terus aje dia ckp ''mlm ni kena call Uwan ni  nak ckp t.kasih"



Happy n excited....pdhal nk pegi sekolah tu sempat lg dia 'rasmikan'...



                                                                             

Sunday, October 9, 2011

Ole2 Dari Medan...

Weekend....mcm kebiasaannya klau hari minggu its 'family time'...klau tak kt kt rumah...kt 'luar' rumah tp most of that kt luar le..memenuhi tuntutan MLP..tak senang dia dok rumah..maybe coz dia 'alone'..kesian anak Ummi...

Kebetulan today Hubby kena settle kan bil2...so we decided to Alamanda {cz kt sane some of weekend Pjbt Pos beroperasi}...After that pusing2 kjap cuci mata n beli ape yg patut...

Balik drop by at K.Tie's house {my elder sis}..coz dah janji dgn dia nak pegi ambik ole2 yg dia beli dari Medan..bkn ape MLP tak sbr2 nk tgok ape yg dia kirim ade ke tak..hmm sabau je le.

tu ler dia...yg dia suke sgt wallet tu..walhal kt sini pun ada gak cm tu...anak oh anak..anyway..TQ Cik Ti...


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...