Saturday, November 5, 2011

Memasak Juadah di Pagi AidilAdha...

After breakfast kami  bertolak ke Jengka..sampai aje Mak dah sibuk buat memasak juadah utk pagi Raya..and as usual lemang,  rendang & dodol adalah hidangan 'wajib' Mak sediakan utk anak menantu & cucu2nya...coz lemang yang Mak buat memang sedap sangat...frankly to say, so far lemang Mak tiada tandingan (bukan nak puji  or bodek coz she is MIL..tp ikhlas dr hati sanubari me..ceewahh..:-)...kalau tak takkan lah setiap tahun ada aje yg menempah..cumanye Mak aje yg tak larat...anyway tq Mak for the best Lemang & dodol..hehe..)

Disbbkan sampai awal sempat juga me tolong Mak masak...memanglah ada adik2 yang menolong tapi kalau tak join sekali camne me nak tahu resepi air tangan Mak yang sedap tu..resepi ala2 'campak' je tapi sedap...yg lain semua dah atas dapur..tinggal daging aje yg belum ready..hmm dalam hati me sedap rendang daging ni...nampak pula tulang 'gear box'..bertambah tk sbr rasanya nak makan...SYG 1000 x SYG...RUPA2NYE ITU DAGING KERBAU...HUAAAAA...me tk makan daging kerbau lor....hmm nk wat camne..

Alhamdulillah menjelang petang semua juadah dah siap...lemang dah masak..rendang ayam & daging kerbau pun dah siap....sup gear box pun dah empuk...masak lemak tempoyak tulang rusuk pun dah siap...TAPI sudah nasib badan sape suruh memilih sangat..sbyk2 lauk pauk tu hanya rendang ayam aje yg me makan...


Nyum2....

MLP & cousin mcm biasalah kalau balik kg memang 'lupa' Ummi Abah...sibuk melayan games n movie aje...dari pagi sampai ke malam...nak2 ada pulak pakcik makcik yang melayan...


Sempat lagi dia menyakat Fina...


x puas hati main kat luar ...dlm bilik Ucu pulak dia terjah...

4 comments:

azam said...

sedapnyer...daging kobau.....hehehe

maamieiqi said...

sedap???...hmm t.kasih je lah...huhu rindu nak mkn daging lembu korban Klate..nsib baik K.Ti bwk..

mizzkechique said...

katakan tidak pd daging kerbau.. hahaha

maamieiqi said...

MK...yezza...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...