Friday, May 11, 2012

Isteri Yang Solehah Dan Taat..Aku Ingin Jadi Seperti Dia...

 
 
Salam pagi Jumaat..sesuai dgn hari Jumaat..hari yang mulia dari segala hari, me nak buat entry yang lain cikit. Bukan nak tunjuk alim atau menyindir sape2. Tapi sekadar mengingati sesama insan...lebih2 lagi diri sendiri agar tidak leka dan alpa sebagai seorang isteri. 
 
Me nak jadi isteri yang solehah..Me nak masuk syurga (senang diungkap tapi tak semudah itu tanpa rahmat dr Allah s.w.t dan keredhaan seorang suami). Even hubby selalu ckp,'bertuah abg dpt ayang, baik..rajin..pandai bawak diri..InsyaAllah 1 hari nanti syurga tempat ayang" (bukan nak memuji diri sendiri tp itu ungkapan yg selalu keluar dr mulut hubby..t.kasih Dling kerana sbr & tidak putus asa dlm mendidik diri ini supaya lebih dekat kpdNya).Mudah2an pujian tersebut tidak melalaikan hati ini dalam menjalankan tanggugjawab sebagai seorang isteri dan juga ibu.Terima kasih Allah kerana memberi hamba Mu ini seorang pendamping yang sangat baik dan penyabar...( mood > terharu )

Walaupun bukan mudah nak masuk syurga , tapi sebagai hambaNya kita perlulah sematkan niat suci tersebut. Me nak kongsikan satu citer di zaman Rasulullah s.a.w..sgt menarik untuk kita hayati bersama..

Pada suatu hari Fatimah bertanya Rasulullah, siapakah perempuan pertama yang bakal masuk syurga. Baginda menjawab, seorang wanita yang bernama Muti’ah. Fatimah terkejut, ternyata bukan dia seperti yang dibayangkannya. Mengapa orang lain, pada hal dia adalah puteri Nabi ?
Timbul keinginannya untuk mengetahui siapakah Mutiah itu. Apakah gerangan yang dilakukannya sampai mendapat penghormatan begitu tinggi ? Sesudah meminta izin daripada suaminya, Ali bin Abu Talib , Fatimah berangkat mencari rumah Mutiah. Puteranya yang masih kecil Hasan menangis ingin ikut lalu didukungnya Hasan ke rumah Mutiah.
Fatimah mengetuk pintu rumah Mutiah dan memberi salam. Wa’alaikumussalam! Siapa di luar? Terdengar jawapan lemah lembut dari dalam. Suara cerah dan merdu.
“Saya Fatimah, puteri Rasulullah”
“Alhamdulillah, alangkah bahagianya saya hari ini, Fatimah sudi berkunjung ke gubuk saya” terdengar kembali jawapan dari dalam. Kali ini nyata lebih gembira lagi makin dekat dengan pintu.
“Sendirian Fatimah?” Tanya Muti’ah
“Aku ditemani Hasan” Kata Fatimah
“Aduh, maaf ya” suara Muti’ah terdengar menyesal.
” Saya belum mendapat izin suami untuk menemui tamu lelaki” jawab Muti’ah
” Tapi Hasan masih kecil” jelas Fatimah
” Meskipun kecil, Hasan lelaki. Esok saja datang lagi, saya minta izin kepada suami,” sahut Mutiah tidak kurang kecewanya.
Esoknya Fatimah datang dengan membawa Husain sekali. Selepas memberi salam dan dijawap gembira, Mutiah berkata dari dalam.
“Datang dengan Hasan Fatimah? Suami saya sudah memberi izin”
“Ya dengan Hasan dan Husain ”
“Ha? Mengapa tidak beritahu dari kelmarin?”
“Yang dapat izin cuma Hasan. Husain belum. Saya terpaksa meminta izin dari suami” jawab Muti’ah.
Hanya esok harinya baru mereka disambut baik oleh Mutiah di rumahnya. Keadaan rumah itu sangat sederhana. Tidak ada satu pun perabot mewah. Namun semuanya teratur rapi membuat tetamu senang berada di rumah itu. Fatimah kagum melihat suasana yang menyenangkan itu. Sehingga Hasan dan Husain yang biasa di rumah orang, kali ini nampak asyik bermain.
“Maaf ya, saya tidak boleh menemani Fatimah duduk. Sebab saya sedang menyiapkan makanan untuk suami saya” kata Muti’ah sambil sibuk di dapur.
Hampir waktu tengahari, masakan itu sudah siap semuanya lalu diletakkan diatas talam. Mutiah mengambil rotan dan diletakkan di sebelah hidangan.
Fatimah bertanya kepada Mutiah “suamimu kerja di mana?”
“Di ladang” Jawab Muti’ah
“Sebagai pengembala?” soal Fatimah.
“Bukan. Bercucuk tanam” Jawab Muti’ah lagi.
“Tapi mengapa kau bawakan rotan juga?” tanya Fatimah.
“Rotan itu saya sediakan untuk keperluan lain. Kalau suami saya sedang makan , saya tanyakan apakah masakan saya sedap atau sebaliknya. Kalau suami saya jawab, “sedap”, takkan terjadi apa-apa.Jika tidak sedap, rotan itu saya berikan kepadanya agar dirotan punggung saya sebab ia tidak menyenangkan suami”.
“Atas kehendak suamimukah kau bawa rotan itu” tanya Fatimah.
“Oh, sama sekali tidak. Suami saya seorang yang penyayang. Ini semata-mata kehendak saya agar jangan sampai menjadi isteri derhaka kepada suami.”
Fatimah lantas meminta izin pulang. Dalam hati berkata, patut kalau Mutiah menjadi perempuan pertama masuk syurga, lantaran baktinya kepada suami begitu besar dan tulus.
Diberitakan dalam berjuta-juta wanita di dunia ini, Muti’ah yang paling awal akan masuk ke dalam syurga. Apakah keistimewaan beliau mengatasi wanita lain?
Hanya Allah yang mengetahuinya. Tapi daripada sejarah cerita yang di khabarkan, saya membuat andaian, Muti’ah sangat sangat menghormati suaminya. Sangat sangat taat kepada suaminya. Layanan beliau kepada suaminya mungkin yang terbaik mengatasi wanita lain.
Wallahu a’lam

Note : Sumber iluvislam.com


4 comments:

Dee Z said...

AMIN... BAGUS MR RIGHT CAKAP LAGU TU... SENANG SAJA POMPUAN NK MASUK SURGA. 1. TAAT PADA ALLAH 2. TAAT PADA SUAMI.. (TERMASUKLAH MEMELIHARA PERILAKU MARUAH DIRI DAN HARTA BENDA SUAMI)...;))

Norma NML said...

Betul2..amin...

buangbuangmasa said...

amin...selain isteri aku juga ingin jadi ibu yang menyenangkan buat anak2...doakan hati ini tidak membezakan kasih buat anak2 nya kak..(terigt selalu marah ayuni..)

Norma NML said...

Hmm..tahu tak per...tp yg penting kita sedar..walaupun dia kecik lagi tp dah faham..harus diingatsetiap anak ada keberkatannya..doa mereka afdal untuk kita disana nti..at least awk beruntung ada 4..;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...