Wednesday, May 16, 2012

Selamat Hari Guru..♫♫Thank You Teacher♫♫



 

 
 



Hari ini 16 Mei 2012..ish2 mcm lah org lain tak tahu hari ni bape haribulan. Senang citer sbnrnya me nak cakap psl gambar kat ats tu..Hari Guru. Memanglah dah lama habis sekolah tapi jasa guru2 yang mengajar dulu tetap me kenang hingga akhir hayat. Malah masih me ingat lagi nama2 cikgu yang mengajar dulu even dah lebih 18 tahun. Antaranya Cikgu Tan, Cikgu Chandran, Ustaz Muhammad (haa..kan complete 1 Malaysia tu..). Itu sume cikgu sekolah rendah. Yang buat me ingat sgt mrka tu memang tegas compare ngan cikgu2 lain. Tp ada sorang cikgu ppuan tu sampai skrg me ingat dia..teringin sgt nak jumpa..cantik..baik.lemah lembut orgnya. Hari2 pegi sekolah naik pasola kuning (mase tu motor pasola ni glamer). Tapi lupa pulak nama cikgu tu.


 Kalau cikgu sekolah menengah pula, yg masih kuat dalam ingatan me Allahyarham Cikgu Aziz Saat (cikgu yg sbr mgjr subjek sastera msa form 6..subjek yg mmg me blur..almaklumlah 1st yr amek sastera). Memang penyabar orgnya..tak pernah marah walaupun me pot pet kat dlm kelas, even kalau me dok menguyah kacang kuning pun dia tak mrh..punyalah baik, kalau ngantuk siap pelawa gula2 lagi.Satu ayt dr arwah yg me takkan lupa sampai bile2.."make2 jugok tp hak cikgu ngaja keno masuk"..so nice of him.
 
Sorang lagi Cikgu Wahab, ngajar subjek ekonomi. Cikgu yg suka 'gaduh' dgn me..sebabnya...sebabnya...me ni suka melawan ckp ( hmm semoga MLP tdk mengikut perangai umminya :-). Pas tu suka pulak bila bagi soklan,me lah yg jadi org 1st ditanya..grrr (perasaan masa tu).Tapi Alhamdulillah after tht me sedar ape yg dibuat utk kebaikan me .Apa yg penting me sudah minta maaf dan minta halalkan segalanya b4 exam STPM.. "Cikgu,..0-0 yer"..cikgu ckp "Deal"..yesss..
 
Apapun dimana bekas guru2 Me berada, jasa kalian tetap dalam ingatan. Kerana kalian lah diri ini mampu membaca, menulis dan mengira. Me hanya mampu memanjatkan doa semoga mereka dianugerahkan kesihatan yg baik dan dipjgkan umur . Dan kepada guru2 yg telah pergi mengadap Ilahi..Al fatihah me hadiahkan buat mereka. Semoga roh mereka ditempatkan dikalangan org2 yg beriman.
 
♥♥♥TERIMA KASIH CIKGU♥♥♥
 
* Alamak terlupa pulak nak standby hadiah utk MLP bagi cikgu dia..jwpnya ptg krg dpt soklan cepu emas ler... 

4 comments:

Dee Z said...

aku dah lupalah nama cikgu dan cikgi aku... hanya Allah shj yg dpr membalas jasa mereka...

Norma NML said...

Igt lagi tp yg ttentu jer..itu pun sbb ade kngan ngan mrk..:-)

mizzkechique said...

sy ingt nama cikgu yg baik je.. hahaha

Norma NML said...

tak adil tu..klau ada yg baik kenalah ada yg jhtnye..eh2 bukan jht ar tp garang..:-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...