Tuesday, July 31, 2012

Jom Mendaki..

 
 
N3 kali ni still pasal kt kg hari tu. Kalau tak silap dah almost 18 yrs me tinggalkan aktiviti mendaki ni*mcm tiggi sgt bunyinye walhal mendaki bukit je . If dulu mende tu kacang je bagi me coz selalu pergi jungle tracking dgn kengkawan sekolah. Hari sabtu lepas, after menziarah kubur arwah bapa mertua n adik ipar, kami pergi ke Kerambit coz mak ada hal...sambil tu nak drop by tengok her kebun getah.Mak nak tunjukkan kebun getah kepunyaan dia n her siblings to hubby n k.long.
 
Mula2 tu ingatkan nak tengok tempat tu aje, rupa2nya mak nak bawak kami ke atas. Alamak...1st thing yg me fikir, if ada pacat*makhluk yg menggelikan me..he3 camne? Ok..kebun tu atas bukit..luas pulak tu... if x silap mak bgtau 15 ekar..x mustahil dlm hutan mcm tu ada binatang buas. Senang citer org yg penakut mcm me memang akan fikir mcm2 yg negatif ..ngee2..Mcm2 ayat me baca b4 memulakan xpedisi kami...ting tong betol otak me ni.
 
Xpedisi kami bermula..pics me tak de coz jadi camerawmn.;-)
Sungguh me malu...malu ??? Hehe..malu dgn MIL, relax je dia memanjat bukit, pakai jubah pulak tu...pastu nak comparekan dgn umur dia. Cayalah mak. Kami yg umur cam gini pulak yg semput dibuatnya. Makin lama makin tinggi. She more excited citer pasal kebun getah tu. Bila sampai kat atas...subhanallah..luas tempatnya..terasa sejuk dikelilingi pokok2 getah. Hmm..best juga sekali sekala masuk hutan walaupun perut rasa kecut.

Segar Dari Pokok...

 
 
Hasil dari kg...fresh dan besar..korang mesti nak tahu ape mende lah yg me dok tulis ni kan ? Cuba tengok kat bawah ni..
V
v
 
Hasil dr pohon betik yg mak tanam..
En hubby berusaha mengait buah betik. Siap ikat guni bagai coz tak nak bagi betik tu jatuh. But coz berat sangat even masuk dlm guni but still terjatuh kat bawah. Kesian betik tu cedera.. luka dek terkena pisau..he3.

Betik tu kami bawa balik Kajang coz bila ditanya semua tak nak. Alhamdulillah rasanya manis. Then bagi a bit to jiran sebelah...(•̃͡-̮̃͡)...

Monday, July 30, 2012

Iftar Di Jengka..Masak Lemak Cili Api Daging Salai, Ayam Percik,Siakap Sweet Sour n Gulai Asam Timun Tua

 
 
Today mata me macam nak ditongkat dengan btg mancis...Ngantuk yg teramat sangat. Semua ni gara2 sampai lewat dr kg last nite..konon plan nak gerak pukul 8.30pm..but this n that pukul 9.30pm baru bertolak. Ingatkan tak banyak kereta rupanya sangkaan meleset. Sabar ajelah. Almost 1am barulah sampai kt rumah. Kesian En hubby yg kepenatan. So msk maggi for him kejap barulah zzzzz..

So, today me nak wat n3 untuk hilangkan my sleepy eyes. Alhamdulillah 2 malam dikg sempatlah 2 kali kami bersahur n berbuka ramai2*kebetulan kakak ipar n adik ipar pun balik 

Bila ramai2 tu part yg seronoknya bila gotong royong memasak juadah untuk iftar. Memandangkan me ni taklah mahir bab masak-memasak*setakat nk masak utk family sendiri ok le... So tunggak utamanya for sure MIL and my SIL as well. Hari sabtu menunya ikan bakar tempoyak, kari ayam, udang msk sambal+ ptai,ulam2an, murtabak,onde2 n bubur labu . Air pulak, air kelapa muda,air oren n 1 menu frm my BIL, pisang+mangga+susu cair blended wif yogurt..me tak tahu ape namanya tp ala2 fruit shake.  Semuanya best but me terlupa nak snap pics. 
 
Hari Ahad pulak juadahnya ayam percik, siakap sweet sour, daging salai msk lemak cili api, timun tua msk tempoyak, ulam2an n cek mek molek. One more, dessert also prepared by my BIL, yg ni pun me tak tahu ape namanya..yg me perasan ada ice cream n mix fruit. Jom layan pics yg sempat me snap.

Msk Lemak Cili Api Daging Salai

Bahan2nya :-
1kg daging lembu (bhgn lembut)- disalai terlebih dahulu n dihiris nipis
4 btg serai - di ketuk
25 biji cili api - boleh + kalau nak lebih pedas
2 helai daun kunyit
2 keping Asam gelugor 
4 cwn Santan pekat - dr 2 biji kelapa
2 cm kunyit hidup - di carik
I cm halia (optional) - ada org tak letak halia
20 biji Belimbing buluh - dibelah 2
Garam secukup rasa

Cara Memasak :-
Masukkan daging yang dihiris tadi,masukkan santan,asam gelugur, daun kunyit ,serai dan garam. Bila hampir mendidih masuk belimbing buluh. Biarkan mendidih n belimbing buloh empuk. Ok..dah siap utk dihidang.

Ayam Percik
Bahan2nya :-
1 ekor ayam - di belah 4
#2 cm kunyit hidup - nak guna kunyit debu pun boleh
#2 cm halia.
#2 ulas bawang putih
#5 ulas bwg merah
Garam secukupnya
 
Cara memasak :-
Ayam digaul bersama bhn # yg telah diblender + grm - perap dlm 1 jam
Bakar Ayam dan ketepikan
 
Untuk kuah percik :-
3 cwn santan pekat - 2 biji kelapa
*1 ulas bwg putih
*5 ulas bwg merah
*1.5 cm halia
Sedikit gula - secukup rasa
Sedikit garam - secukup rasa
Sedikit cili kering  - klau nak pedas boleh + 
 3 batang serai - di ketuk
1 keping asam gelugor
 
Cara memasaknya :-
Masukkan santan n bhn * yg telah diblender dan semua bhn lain. Pastikan kuah sentiasa dikacau supaya santan tdk berketul.
Ambil sedikit kuah, sapukan pd ayam yg telah siap dibakar 
Bakar ayam sekali lagi selama 5 minit  spya kuah meresap dlm ayam tadi.
Kacau kuah yg selebihnya hingga pekat.Ermm..dah siap..but if me yg buat..ayam percik mesti putih coz tk letak cili*cz dr awl itulah yg chek ajr, mungkin sbb family x dibiasakn mknan pedas

Siakap Sweet Sour
Bahan2nya :-
2 ekor ikan siakap dibersihkan dan kelarkan
garam dan kunyit

Untuk sos:-
5 ulas bawang merah - dimayang
3 ulas bawang putih - dimayang
1 cm halia - dihiris halus
1/2 cawan sos tomato
3 sudu besar sos cili
Mentimun - dipotong dadu
Nenas - di potong dadu
2 biji cili merah - dipotong nipis
1/2 cawan air.
1 biji tomato - belah 6
Garam dan gula secukup rasa
minyak masak

Cara memasak :-
Ikan dilumurkan garam dan kunyit. Gorengkan sehingga garing.
Terbalikkan dua2 belah supaya masak rata.
 Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, baw. putih dan halia.
 Apabila wangi masukkan sos tomato, sos cili dan air.
Masukkan nenas dan mentimun.
 Kemudian masukkan juga cili potong, garam dan gula.
 Setelah kuat pekat, tuangkan ke atas ikan siakap yang digorengkan tadi.
Gulai Asam Tempoyak Timun Tua
Bahan2nya :-
Sebiji timun tua - kupas kulit,dibuang biji n di potong
6 biji cili api
2 cm kunyit hidup
Garam
2 sudu besar tempoyak
1 keping asam gelugor
Sedikit daun kesum
Air
Cara memasak :-
Blenderkan cili api n kunyit . Kemudian masukkan kesemua bahan kedalam periuk. Kacau dan masak sehingga mentimun empuk. 

Simple kan, yg ni me yg masak coz it's my hubby n MLP's punye feberet.Yg lain tu main chefnya MIL. Mak punye mskan mmg marvellous...sedap sangat. Thanx mak sbb masak utk kami. Oit..itu tak bermakna me n adik2 ipar tak memasak. Kami semua jd penolong chef ape..he2.

Kuih pulak my SIL aka Kak Long yg buat, even itu makanan kelantan..kuih cek mek molek. Tugas me hanya melenyek keledek tu sampai hancur aje. Pastu yg menyiapkan she n my younger SIL.

Kuih Cek Mek Molek...tgk my SIL seyes jer..:-)
 Resepi :- referlah kat sini ye..me dah lama ngular ni nti bos perasan pulak.


p/s : seronoknya iftar beramai2 dgn family....lps ni ber3 ajelah kt rumah..x sbr nk tunggu iftar kat kg klate pulak..rindunya kat chek n ayah..

Friday, July 27, 2012

Berbuka Puasa di Ana Ikan Bakar Petai

 
 
Today as we plan kami berbuka kat luar. Dok sibuk survey tempat nak berbuka. Tiba2 me teringat Ana Ikan Bakar Petai. Pernah nak try dulu, tapi bila dah tengok ramai sgt org n susah nak dpt  parking so terpaksalah batalkan niat tu. Then me mulalAh mentenet kat google..cari no telefon coz nak booking awal2. If tak booking dulu jgn haraplah nk dpt seat.

Alhamdulillah..dapat jugak no fon..012 9355869..dah dpt no. terus dial. Byk kali try barulah pick up. Start order. Alhamdulillah lega...krg tak de lah kelam kabut cz nk kena singgah amek MLP kat rumah SIL dulu. 

Sampai aje...ermm..ramainya manusia, dlm hati..nasib baik dah booked awl2 lagi. Terus mencari no meja kami..no 11...aik..mcm ada yg tak kena je. Lain yg me order lain yg dapat..dah ler ikan besar...mcm utk 5 org mkn. Tak  puas hati..cal the person yg amek order td. Sah..dah tertukar ngan org lain punye. Dia bgi option..mkn n dia bagi diskaun @ tggu yg me order tp ntah pukul berapa dpt.Dah ler tu..dah azan  nasi masih tak smapai, paprik ayam yg kami order pulak dah almost habis makan baru sampai. Hati me mula panas...then en hubby ckp kita mkn ajelah..nti lmbt pulak cz mlm nti nk blik Jengka. So mkn ajelah even sedikit terkilan cz teringin nk mkn ikan bkr petai tu..nak2nya ade pulak org meja sebelah mkn ikn bakar..:-(
 
Bawal sweet sour (sepatutnye ikan bkr), kerabu mangga n sup cendawan.
 Tiba bab bayar bil, lagi buat me bengang ckp ade diskaun tapi mcm tak de..harga utk ikan bwl sweet sour, kerabu mangga,sup cendawan,paprik ayam,barli ais,tembikai laici n fresh oren dlm rm66++. Astaghfirullahalazim..memang menguji kesabaran. Lemahnya iman hambaMu ini. Baru sedikit ujian dah panas hati. Ya Allah..jadikanlah aku seorang yg lebih penyabar.
 
p/s : member bgtau msa dia pegi mkn servis ok je..mungkin bulan puasa kut ..kelam kelibut dibuatnya .

Thursday, July 26, 2012

Sedihnyer...Apa Nak Jadi..... (⌣́_⌣̀)

 
 
Salam pagi Khamis..as usual bila sampai ofis pagi2 me dah ngadap tenet. Haa....mesti korang ingat nak ngadap fb kan ? Tak ok...itu selingan. 1st thing yg me akan buat ialah baca paper ...Harian Metro online..Bukan ape, nak jgk tahu perkembangan semasa dan terkini yg berlaku disekeliling kita.

Dah ler sedih campur bengang bila baca berita utama, baby pecah usus didera teman lelaki ibunya. Astaghfirullahaladzim..kenapalah manusia semakin zalim.
 
Pastu masuk pulak bab berita setempat..satu berita yg menarik. Dunia akhir zaman..nyawa manusia seperti nyawa ayam agaknya. Yg menyedihkan bila ianya terjadi hanya sebab cinta, kut buat mcm tu sebab cintakan Allah untung jugak..sekurang2nya dapat pahala fisabilillah..Hmm ape nak jadi..sungguh mengejutkan bila baca news tu. Remaja lelaki baru berusia 15 tahun sanggup menikam bekas teman wanita sebab cemburu.
 
Ya Allah Ya Tuhanku...Engkau jauhilah generasiku dari terjerumus ke jalan syaitan..lindungilah mereka dari segala kejahatan dan kemungkaran...kuatkan iman mereka....Amin Ya Rabbal Alamin..

Wednesday, July 25, 2012

Kerabu Sare @ Kerabu Rumpai Laut...

 
 
Bulan pose ni kalau cerita bab makanan semuanya rasa sedap kan. Ok..me nak kongsi 1 resepi yg jrg2 didapati di tempat lain kecuali di Kelantan n Terengganu *tempat lain me tak sure tapi kat Selangor me tak pernah jumpe .Namanya kerabu sare. Kerabu Sare??? Dah ade pulak kwn2 me dok bertanya mende alah apa pulak tu. Sare tu rumpai laut. Mungkin bentuknya mcm sarang burung kut sbb tu panggil sare *bhse standardnya sarang ok. Cube tgok ada tak rupa sarang ?


Hasil me carik kat en google...betul kan, mcm srg burung



Yang atas tu bahan utama yg belum di cuci. Harap maklum nk cucinya rumit sikit coz biasanya byk kulit2 kerang kecil kat mende tu.Tak mau banyak citer. Jom kita tengok cara2 nak buat kerabu ni.
Bahan-bahan :
1/4 kilogram sare
7 biji cili kering
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 batang serai n sedikit halia
garam dan gula secukup rasa
budu dan cuka @ perahan limau nipis
1 biji cili merah untuk hiasan dipotong nipis serong
1 biji kelapa
Cara2 Membuatnya :
1. Sare perlu direndam 1 malam, kemudian dibasuh, digosok buang segala kekotorannya. Apabila bersih ditoskan
2. Kelapa diparut, separuh digoreng tanpa minyak (tumbuk sedikit), separuh lagi diramas ambil santannya sebanyak 2 cawan.
3. Cili kering, bawang merah, bawang putih,halia & serai ditumbuk lumat.
4. Masak santan sehingga pecah minyak kemudian masukkan bhn yg ditumbuk
tadi, masak lagi sehingga pekat dan berminyak.
5. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Boleh juga digunakan manisan kelapa sebagai ganti gula.
6. Semasa hendak makan, letakkan sare di dlm sebuah mangkuk, tabur kelapa
goreng di atasnya, 3 sudu besar tumis, 1 sudu besar cuka/perahan limau nipis dan sedikit budu. Gaul rata-rata dan sesuaikan rasanya.
7. Hiaskan dengan cili merah dan hidang.

  Dah siap rupanya cam kat bawah ni...sedap tuuu...

Ini pun hasil carian kat en google...


p/s : x leh tengok lama2..nanti jadi mcm alien kat bwh ni..

v


Tuesday, July 24, 2012

Resepi Pisang Bersira Dan Sira Pisang

 
 
Malam tadi sementara nak tunggu waktu berbuka, me nonton satu rancangan kat TV, entah tajuk ape n channel TV mana pun me dah lupa. But yg pasti rancangan masak-memasak. Hosnye Miesha Omar n tukang masaknya pulak Chef Andri Hadi.

Dessertnye simple sgt tapi nampak macam sedap jer. Sekali tengok ala2 Kelantan punye Sira Pisang tapi yg ni lain sikit. Jom kite review resepinya.
 
Pisang Bersira
Bahan2 :-

Pisang Berangan 
Marjerin
Gula Merah / Gula Putih
Sedikit Garam

Cara2nya :-
Masukkan marjerin dlm kuali..agk2 dh panas.
Masukkan pisang yg sudah dibelah 2, taburkan sedikit grm n gula..
Balikkn pisang spya sebati gula n garam. Jgn kacau terlalu kuat nnti hancur pisang tu. Agak2 dah masak boleh lah angkat.

Yang ni pula resepi versi Kelantan

Sira Pisang
Bahan2:-
 
Pisang tanduk, nangka @ kebatu*sorry ye kt sini me x tahu dipanggil pisang ape..;-)
#Gula
#Sedikit Garam
#Sedikit Air
Beberapa kuntum Bunga Cengkih (optional)
Daun Pandan
Sedikit Air Kapur
Sedikit pewarna kuning (x nak letak pun tak per)

Cara2:-
Masukkan semua '#'..masakkan hingga mendididih
Masukkan pisang yg tlh dibelah 2
Titiskan pewarna kuning
Masukkan bunga cengkih n daun pandan
Renehkan higga empuk n kering airnya

Senangkan??? Nak kena buat ni...:-). Lupa pulak, dessert ni boleh dimakan sejuk atau panas ok.
 
p/s : en hubby siap ckp lagi..mcm sedap jer..emm kite buat nnti ok..:-)

Saturday, July 21, 2012

Bubur Butir Nako @ Nangka


 
 
Yezza..hari pertama puasa, 1st dessert atas permintaan en hubby me buat kuih ni. Kacang aje coz zaman sekolah dulu, if bulan posa selalu tolong chek (my mom) buat kuih utk berbuka. Maklumlah me akan ank ppuan yg paling tua kt kg .

Tak nak citer banyak jom kita tengok macamana 'kacangnya' nak buat kuih ni.
 
Bahan2nya :-
 
2 cawan tepung beras pulut
Sedikit hijau
Air daun pandan
Sedikit air kapur (jgn terlebih nanti pahit pulak kuih tu)
Air
 
Untuk kuahnya :-
Sedikit garam
Gula - secukup rasa
 1/ 2 sudu teh halba
Gula Melaka ( kelantannya disebut 'nise' )
Santan 
Daun pandan

Cara2 nak membuatnya :-
* Masukkan air daun pandan,air kapur dan pewarna..kemudian masukkan tepung beras tadi dan diuli hinnga sebati dan tidak melekat pd tgn.
* Panaskan air sehingga mendidih, gentelkan doh lonjong seakan bentuk biji nangka*klau mls gentel bulat pun ok . 
*Masukkan dlm air yg mendidih tadi, apabila doh dah timbul*maknanya dah doh tu dah msk ok angkat dan masukkan dulu dlm bekas yg berisi air untuk mengelakkan ia melekat 1 sama lain.

Untuk kuahnya :-
Masukkan kesemua bahan, kacau hingga mendidih. Manis masin tu agak2 lah ye. Maklumlah bulan puasa. Dah siap tu boleh lah masukkan butir nangka td .Perlu diingat toskan dulu airnya nanti tak pasal2 kuah tu cair pula.

Inilah hasilnya :-


Yg ni pic fr   google..terlupa nak snap picture..:-)


Salam Ramadhan Al Mubarak 1433H


 
 
Selamat menyambut bulan Ramadhan buat semua. Syukur pada Allah s.w.t me masih di beri peluang untuk menunaikan rukun Islam yg ke 3 ini bersama family. Semoga dibulan yang mulia dan penuh keberkatan ini, me dpt menggandakan  lagi amalan dan mendapat keredhaanNya. InsyaAllah..





Wednesday, July 18, 2012

Patut ler..Baru Ku Tahu..{18 sx}

 
 
Hari ni me agak kebizian kesibukan...almaklumlah me kan multipurpose..since kami dah kekurangan ahli keluarga dlm dept terpaksalah keje2 diagihkan...dgn hati yg tak berapa rela dan keterpaksaan*betul ke imbuhan tu..hmm kenalah me terima.

Dah petang gini barulah ade chance nak buat n3. Kali ni n3 yg menarik..pengetahuan yg baru me dpt..jahil kan ? Dah almost 11 tahun nikah baru nak ambik kesah bab2 camni. Hey..tak salah ok..kita kan dituntut menuntut ilmu selagi hidup dan mampu. 

Alkisahnya semalam, entah camne terkeluar isu ni..malaslah nak recall..nak taip cepat2..bos asyek je lalu lalang kat belakang. Hish nk wat n3 pun tak senang * x sedar diri kan ..dh le wat keje 'hrm' time keje..he3  . Bukan selalu pun..lagipun keje yg urgent dah siap . Otak ni nak gak rehat. 

Pjg pulak intronya...Ok2 skrg nak start wif the real story..maap ye kalau ade yg tak suke tulisan me campur aduk  BM rojak n BI +aduk yg tah ape2...yg penting korang paham ape yg me tulis. This time me nak tulis pasal Khasiat Air Mani...air mani suami ye..ingat tu . Actually me dok kaji2 kenapa perempuan bila dah kawen kbykannya badan bagai di pam2*mcm me lor :-) ...
Dari asalnya macam slim river
 




Akhirnya bertukar jadi macam big foot


Tapi rasanya me belum sampai thp gini kut..nauzubillah..


 
Kalau lelaki pulak perutnya memboroi..kdg tu mengalahkan bini yg pregnant 9 bulan* jgn mrh ye wahai lelaki2..but it's a fact
 




Tak payah nak contoh org lain ...myself..rasanya me ni bukan spesis yg makan byk...tp taklah sampai tahap diet cukuplah if me katakan nak compare berat b4 kawen dgn skrg...jauh sgt bezanya..hanya org yg pernah tgok me masa bujang aje tahu macamana cunnye me dulu2*mesti korang nak muntah kan psl statement cun tu..cun body lah bukannye rupe..hish...cpt sgt nak melatah..
 
Dek kerana ketidakpuasan hati, me pun menggodeh le bfren kt tenet..en google..Cari  pye cari akhirnya me dapat jawapan yang meyakinkan dan memuaskan hati..hmm. Info seks dari sebuah majalah dan bacaan dr info bacaan lain mengatakan lelaki menjadi boroi kerana cecair dr isteri yg mengalir masuk melalui z****r  semasa 'bersama' menyebabkan perubahan hormon berlaku kpd si suami . Dan sbb itu jugalah z****r suami akan lebuh besar & mengembang if nak comparekan dgn waktu bujang dulu. Tetapi ianya akan kembali mengejut sekiranya lama tidak melakukan hubungan seks..me bukan nak tulis mende2 lucah yer but utk pengetahuan bersama..sbb tu lah kat title n3 tu me ltk 18sx.

Untuk isteri pulak,dikatakan air mani si suami mempunyai banyak protein dan khasiatnya.


Google




Oo...barulah me tahu ada khasiat rupanya..;-).. Kepada wanita yang sudah berkahwin, dikatakan akan mempunyai kulit yang lebih lembut dan gebu. Kulit isteri lembut hasil daripada pancutan sperma suami yang mengandungi banyak protein dan berkhasiat. Air mani yang dipancut ke dalam rahim isteri bukan sekadar boleh mendatangkan zuriat,malah ia juga akan bersatu dengan darah si isteri dan segala kebaikan air mani suami akan diserap ke dalam tubuh isteri.
Ooo.. patutlah wanita yang dah berkahwin ni nampak lebih gebu*he3..gebu ke gemuks... Tapi tak semua ye..kdg tu ade jugak yg bertambah slim.Tengok nasib lah yer..Hormon manusia ni tak sama..so terimalah seadanya pasangan masing2.
Ok..antara khasiat2 lain air mani *suami punye aje yer bagi wanita:
  1. Rambut isteri semakin hitam dan berkilat..(tapi rambut me memang dah sedia hitam..kebetulan kut)
  2. Mengurangkan jerawat..(mungkin ya..tp depend on kulit masing2)
  3. Campuran sperma dalam tubuh isteri akan menghasilkan berjuta² hormon yang membuatkan wanita lebih ceria dan gembira.( gumbira??? He3..hanya yg dah nikah aje yg tahu..yg belum tu nikah dulu baru tahu ok..;-).
    Oleh sebab itulah dlm Islam, tempoh edah diberi kpd isteri yg baru bercerai adalah untuk menghilangkan air mani bekas suami yang masih berada dalam tubuh badan isteri, ianya utk mengelakkan berlakunya percampuran air mani jika wanita itu terus melakukan hubungan seks dengan suami baru.
    So ada logiknya setiap hukum dan ketentuan dalam Islam mesti mempunyai sebab yang tertentu sama ada kita tahu atau tidak.Yg pasti ianya membawa kpd kebaikan. Tak perlulah kita rasa was2 terhadap apa yg ditetapkan oleh agama sendiri hingga terjadinya syirik @ murtad. Kajilah dulu kalau boleh. Apa yg perlu ialah kita yakin Islam itu indah dan benar.
    So sekarang terpulanglah pada diri dan pasangan masing2. Kdg2 ada suami yg nak isterinya cantik dan slim. Begitu juga si isteri inginkan suami hensem bergaya. For me yang penting hati. If kata syg seseorg bcoz of outlook maknanya tak ikhlas kan ? Nanti ada pulak yg ckp..ye lah sebab awk tu 'gems'. Tak ye, ini adalah petikan kata2 dr en hubby..bukan pride tp alhamdulillah setakat hari ini dia menerima me seadanya and me as well. Nanti ada pulak yg ckp, 'habis tu dah hubby awak tu maintain je..tak boroi pun memang ar ckp camtu'. So peduli ape org nak kata yg penting kita percaya pada ketentuan masing2

    Nak dapatkan kembali figure camni???...Hmm...

    V
    v

    Boleh...tapi kenalah usaha dan tawakal..

     p/s..: ape2 ajelah yg penting tidak memudaratkan kesihatan

Tuesday, July 17, 2012

Stressnyer....Ekzema Menyerang Lagi..

 
 
EKZEMA...rasanya hanya orang yang pernah mengalami aje tahu bagaimana nak describe macamana rasanya bila 'diserang' penyakit ni. Seriously kdg2 me rasa tension..stress sgt. Macam2 cara dah try, moden..x payah ckp lah..dah berapa byk ubat yg me telan..sapu krim..steroid injection *jln terakhir yg me ambik if x recover. Biasanya  lps injection, it will back to normal tp kali ni keras hati betul..nak jugak 'dia' menapak kat badan me. Even tradisional Islamik pun me dah try...semuanya mcm tak ok. Tapi me anggap itu semua ujian..yg penting dah usaha..selebihnya doa & tawakal aje.
Huhhh...dah tak tau nak wat camne..:-(
Ya Allah...Astaghfirullahaladzim....kenapalah me merungut ni..tak baik kan..penyakit yg Allah s.w.t bagi kpd seseorang itukan akan menghapuskan dosa2 kecil hambaNya. Dah ler penyakit ni anti stress..lagi stress lagi aktif pulak 'dia'...aik macam ade perasaan lah pulak. Bile dah tak tahan tu selalu merengek dgn En hubby..nape lah me kena sakit macam ni..sakit yg memang tak leh sembuh sampai bila2 *mengikut kajian pakar perubatan . Hanya kata2 semangat to comfort me yg dia boleh bagi....Allah bagi penyakit macam ni kat ayang sbb Dia tahu ayang kan penyabar orangnye...tahu tak yg org sakit ni bila dia sembuh Allah pulangkan segala nikmatnya kembali kecuali dosa2 kecil..Anggap sakit ni ujian dan redha..Alhamdulillah nasib baik en hubby memahami.
Tapi kdg2 sbgai manusia biasa me terlalai ttg hikmah disebalik penyakit yg diberi. Padahal ramai lagi yg kena sakit yg lagi teruk tp mereka redha. Allahuakbar...

Sekarang ni me cubalah usaha dgn cara yg En hubby ajar . Amalan membaca ayat2 tertentu. Di mulakan dgn :-
Al fatihah

 Bismillah 3 (Doa Menyembuh Penyakit)

* Rasulullah berkata : “Letakkan tanganmu pada bahagian yang sakit, bacalah doa di atas tujuh kali, angkatlah tanganmu dan taruhkan kembali, kemudian bacalah lagi tujuh kali, ulangilah beberapa kali setiap hari dan malam.”
Bismillah 5

* Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang
* Dengan nama Allah Yang Menyembuhkan
* Dengan nama Allah Yang Mencukupkan
* Dengan nama Allah Yang Memberikan kesihatan yang baik
* Dengan nama Allah yang tidak memberi kemudaratan dengan namanya akan sesuatu pun di dunia dan di langit dan Dia Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui
Antara kelebihan dan fungsi ayat doa di ats ialah :-

*penawar bisa diri
*penawar kepada penyakit bisa-bisa tulang
*penawar bisa-bisa badan
*penawar bisa batu merian
*boleh digunakan untuk mengubati sakit yang tidak diketahui puncanya

InsyaAllah dgn izinNya mudah2an ekzema me akan berkurang. Mudah2an me tidak lupa amalkan semua doa diatas. InsyaAllah...perlu yakin dgn izin Allah segalanya tidak mustahil. Aminn...

Hmmm be strong ...

AND

v
V

google search


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...