Saturday, July 21, 2012

Bubur Butir Nako @ Nangka


 
 
Yezza..hari pertama puasa, 1st dessert atas permintaan en hubby me buat kuih ni. Kacang aje coz zaman sekolah dulu, if bulan posa selalu tolong chek (my mom) buat kuih utk berbuka. Maklumlah me akan ank ppuan yg paling tua kt kg .

Tak nak citer banyak jom kita tengok macamana 'kacangnya' nak buat kuih ni.
 
Bahan2nya :-
 
2 cawan tepung beras pulut
Sedikit hijau
Air daun pandan
Sedikit air kapur (jgn terlebih nanti pahit pulak kuih tu)
Air
 
Untuk kuahnya :-
Sedikit garam
Gula - secukup rasa
 1/ 2 sudu teh halba
Gula Melaka ( kelantannya disebut 'nise' )
Santan 
Daun pandan

Cara2 nak membuatnya :-
* Masukkan air daun pandan,air kapur dan pewarna..kemudian masukkan tepung beras tadi dan diuli hinnga sebati dan tidak melekat pd tgn.
* Panaskan air sehingga mendidih, gentelkan doh lonjong seakan bentuk biji nangka*klau mls gentel bulat pun ok . 
*Masukkan dlm air yg mendidih tadi, apabila doh dah timbul*maknanya dah doh tu dah msk ok angkat dan masukkan dulu dlm bekas yg berisi air untuk mengelakkan ia melekat 1 sama lain.

Untuk kuahnya :-
Masukkan kesemua bahan, kacau hingga mendidih. Manis masin tu agak2 lah ye. Maklumlah bulan puasa. Dah siap tu boleh lah masukkan butir nangka td .Perlu diingat toskan dulu airnya nanti tak pasal2 kuah tu cair pula.

Inilah hasilnya :-


Yg ni pic fr   google..terlupa nak snap picture..:-)


6 comments:

MizzTina said...

cam sedap je kak..

Dee Z said...

sodap nampak... aku nak buat bubur caca pula.. lg colorful..

Norma NML said...

@MizzTinasedap2..nk buat pun senang..cer tye 'org tu' dia mkn tak..:-)

Norma NML said...

@Dee ZBubur caca ready made..yg ni buat sendiri..x sama ar..he3..

Izni Hafiz Abdul Rashid said...

Nampak macam sedap... Anyway, kunjung balas ke blog awak and follow sekali...

Norma NML said...

@Izni Hafiz Abdul Rashidt.kasih :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...