Tuesday, July 17, 2012

Stressnyer....Ekzema Menyerang Lagi..

 
 
EKZEMA...rasanya hanya orang yang pernah mengalami aje tahu bagaimana nak describe macamana rasanya bila 'diserang' penyakit ni. Seriously kdg2 me rasa tension..stress sgt. Macam2 cara dah try, moden..x payah ckp lah..dah berapa byk ubat yg me telan..sapu krim..steroid injection *jln terakhir yg me ambik if x recover. Biasanya  lps injection, it will back to normal tp kali ni keras hati betul..nak jugak 'dia' menapak kat badan me. Even tradisional Islamik pun me dah try...semuanya mcm tak ok. Tapi me anggap itu semua ujian..yg penting dah usaha..selebihnya doa & tawakal aje.
Huhhh...dah tak tau nak wat camne..:-(
Ya Allah...Astaghfirullahaladzim....kenapalah me merungut ni..tak baik kan..penyakit yg Allah s.w.t bagi kpd seseorang itukan akan menghapuskan dosa2 kecil hambaNya. Dah ler penyakit ni anti stress..lagi stress lagi aktif pulak 'dia'...aik macam ade perasaan lah pulak. Bile dah tak tahan tu selalu merengek dgn En hubby..nape lah me kena sakit macam ni..sakit yg memang tak leh sembuh sampai bila2 *mengikut kajian pakar perubatan . Hanya kata2 semangat to comfort me yg dia boleh bagi....Allah bagi penyakit macam ni kat ayang sbb Dia tahu ayang kan penyabar orangnye...tahu tak yg org sakit ni bila dia sembuh Allah pulangkan segala nikmatnya kembali kecuali dosa2 kecil..Anggap sakit ni ujian dan redha..Alhamdulillah nasib baik en hubby memahami.
Tapi kdg2 sbgai manusia biasa me terlalai ttg hikmah disebalik penyakit yg diberi. Padahal ramai lagi yg kena sakit yg lagi teruk tp mereka redha. Allahuakbar...

Sekarang ni me cubalah usaha dgn cara yg En hubby ajar . Amalan membaca ayat2 tertentu. Di mulakan dgn :-
Al fatihah

 Bismillah 3 (Doa Menyembuh Penyakit)

* Rasulullah berkata : “Letakkan tanganmu pada bahagian yang sakit, bacalah doa di atas tujuh kali, angkatlah tanganmu dan taruhkan kembali, kemudian bacalah lagi tujuh kali, ulangilah beberapa kali setiap hari dan malam.”
Bismillah 5

* Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang
* Dengan nama Allah Yang Menyembuhkan
* Dengan nama Allah Yang Mencukupkan
* Dengan nama Allah Yang Memberikan kesihatan yang baik
* Dengan nama Allah yang tidak memberi kemudaratan dengan namanya akan sesuatu pun di dunia dan di langit dan Dia Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui
Antara kelebihan dan fungsi ayat doa di ats ialah :-

*penawar bisa diri
*penawar kepada penyakit bisa-bisa tulang
*penawar bisa-bisa badan
*penawar bisa batu merian
*boleh digunakan untuk mengubati sakit yang tidak diketahui puncanya

InsyaAllah dgn izinNya mudah2an ekzema me akan berkurang. Mudah2an me tidak lupa amalkan semua doa diatas. InsyaAllah...perlu yakin dgn izin Allah segalanya tidak mustahil. Aminn...

Hmmm be strong ...

AND

v
V

google search


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...