Thursday, August 9, 2012

Kenangan itu...

 
Hari ni dah masuk 10 malam terakhir bulan Ramadan. Banyak ganjaran dan manfaatnya. Sape tak nak ganjaran pahalanya ibadah yang sama selama 1000 bulan. InsyaAllah sama2lah kita penuhi mlm2 seterusnya beramal ibadah dgn sebyk mungkin . Kalau berkesempatan tu rasanya lagi bagus kalau dapat beriktikaf di dalam masjid. Mudah2an kita antara insan yang terpilih untuk melalui Malam Lailatul Qadar. Tak nak cite pjg pasal tu coz most of us tahu apa makna dan kelebihannya malam tersebut kan.
 
Tiba2 teringat masa kecik2 dulu..masa baru2 nak belajar puasa. Satu hari balik dari sekolah* if tak silap me masa tu darjah 1, turun aje bas..Kebiasaannya adik yang bongsu  akan tercongok atas tangga tunggu me balik dari sekolah. Entah kenapa hari tu elok aje dia berlari bila nampak me masuk laman rumah. Pas tu siap suapkan jagung kat tangan dia. Pucuk dicita ulam mendatang...tekak haus..perut pun lapar..ngap..sedap2..kali ke2 dia suap barulah teringat yg me ni puasa. Terus menjerit...adikkkk..k.ma posa laa...!!! Pas tu menangis..tak puas hati..dalam otak dok fikir nanti tak dapatlah ganjaran puasa penuh..:'(...Pastu mengadu ngan ayah. Lega rasanya bila ayah bgtau puasa tu tak batal kalau kita tak sengaja..yessss...happy sampai ke telinga..oo..gitu..   
 
Dah sinonim agaknya cara ibubapa nak suruh anak berpuasa mesti ada ganjarannya. Maklumlah umur camtu mana kisahkan dosa pahala..lagipun belum cukup umur . Targetnya bila berpuasa coz nak dpt ganjaran berpuasa penuh. Contohnya..kalau puasa penuh nanti ummi bagi 50 hinggit..itu dulu ye. Tapi anak2 skrg 50 untuk mrka dah biasa..kdg2 duit raya dr sorang pakcik dah dpt 50 hinggit..tapi kalau utk kita dulu2 5 hinggit pun dah byk.
 
 Rindunya bila teringat saat2 berpuasa dikg...masa kecik2 dulu..maklumlah me dtg dr big family..berebut nak gelas yg paling besar..belum masuk waktu berbuka dah penuh lauk dalam pinggan..pastu boleh mintak chek masak mcm2..yg seronoknya bila bab buat kuih coz me kan suka bab2 buat kuih*tapi tak mewarisi bkt chek yg pandai buat kuih. Kalau setakat nak buat yg simple tu boleh le. Malam nye pula sibuk ke kedai sebelah pegi  beli colek*if sesiapa tak tahu colek ni biasanya seafood yg bersalut tepung dicicah bersama homemade sos dan juga buah2an spt mangga, nenas n jambu. Kecur air liur me pagi2 ni. Hishh..tak nak tulis pasal makanan lagi nanti kurang pahala puasa me.
 
SERIOUSLY...I MISS THAT MEMORIES..:-(
 
P/S..: tak sabar nak balik Klate..nak bepuasa dikg..nak makan mcm2 makanan..sbb Klate kaya dgn mcm2 juadah yang sedap utk berbuka..:-)
 
 
 

4 comments:

MizzTina said...

sm kecik tu sgt best kak..

Norma NML said...

@MizzTinayup...best sangattt....:-)

Dee Z said...

selera sungguh..... tk sabar dah nak balik...

Norma NML said...

@Dee ZMesti ar...:-)..best tu posa kt kg..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...