Monday, September 24, 2012

Jatuh Talak..Gara2 Untuk Tiga Hari ???

 
 
Masa mula2 me baca paper promo pasal filem untuk 3 hari ni, happen to be masa tu baca wif en hubby . Tiba2 en hubby pun cakap "beraninya dorang ni berlakon suami isteri" . Disebabkan cerita tu belum lagi keluar so jalan cerita pun tak tahu camna so me diamkan aje. Ye lah, pada me mungkin takde dialog yang boleh menggugat ikatan rumahtangga mereka kot..sebab tulah mereka berani ambik job tu kan.

Tup2 pagi tadi me terbaca kat Utusan Online , rupa2nya apa yang my hubby dok ckp2 tu betul....bahayanya bila suami isteri berlakon sekali. Senang cerita macamana pun dialog rasanya mereka have to be more concern ataupun rujuk dulu pada yang lebih arif. Bukan apa kalau dah jadi camni dan memang sah jatuh talaknya tak ke menyesal sdgkan hakikatnya mereka bahagia.Anak2 pun akan rasa tempiasnya sebab mereka dah besar. 
 
Dialog dalam satu babak dimana Rashidi yang memegang watak Affin berbunyi " Kita kahwin untuk tiga hari, Affin akan pegang pada janji Affin, hari kedua mesti kena bersanding, lepas itu selepas selesai majlis perkahwinan, hari ketiga kita minta cerai'.Oo macm tu pun boleh jatuh talak ke?? Me tak berani nak tulis lebih2 coz me ni bukanlah mahir sangat bab2 gini.Tak berani nak ulas lebih2 cuma bila seorang Mufti*org yg mahir bab agama dan selalu diadikan rujukan bila ada masalah & persoalan ttg agama  yg menegur so kenalah ambil berat.
 
Apapun moga ianya menjadi pengajaran buat artis2 lain, supaya mengkaji terlebih dahulu kalau dialog tersebut melibatkan isu agama. Jangan terlalu mengambil mudah bila bab agama, takut nanti terpesong pula akidah. Nauzubillah..
 
Sumber frm google
Semoga kebahagiaan rumahtangga mereka berkekalan dan bahagia hingga keakhir hayat mereka berdua . Aminn....
 


2 comments:

MizzTina said...

ustaz sy ckp mmg mcm tu kak..kdg² lafaz cerai ni bkn je secara langsung.. even kiasan pun, dianggap lafaz.. tp ramai yg kata, tu utk ayu raudhah, bkn utk vanida..

Norma NML said...

@MizzTinaif utk Ayu ok le..tak pe kita tggu n tgok sendiri nti..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...