Friday, June 14, 2013

Kelebihan Doa Abu Darda'



Hari Jumaat yang mulia ni me nak kongsikan satu doa. Jangan salah faham pula, ye la kadang2 bila kita nak buat benda baik...nak2 bab agama ada yang boleh terima...tak kurang juga yang kata belakang.."macam la alim sgt...nak jadi ustazah konon".Hmm...Alhamdulillah :-)

Takpe...apa salahnya kalau kita share mende yang elok kan ? Bak kata en hubby "tak payah segan kalau nak berkongsi benda yg baik, yang penting berlapik... jangan sampai orang terasa ". 

Seperti sabda Raulullah s.a.w bermaksud ..
"sampaikan dariku walau hanya sepotong ayat" {Riwayat al Bukahri}

Lately kita asyik dengar macam2 bencana dan perbuatan jahat manusia yang tak dapat kita elakkan. Yang kita mampu hanya berdoa dan bertawakal. Alhamdulillah...doa ini menjadi amalan setiap kali kami menaiki kereta hendak keluar rumah*biasanya MLP yg akan bacakan ...if kat rumah amalkan waktu pagi dan petang. Doa yang me nak kongsikan ialah Doa Abu Dharda'




Doa ini disuruh oleh Rasulullah s.a.w mengamalkannya selepas solat subuh. Seorang sahabat Rasulullah s.a.w yang bernama Abu Darda' rajin mengamalkan doa ini sehingga suatu masa rumah di sekelilingnya terbakar tetapi rumah beliau tidak terbakar. Kelebihan mengamalkan doa ini ialah terpelihara diri dan harta benda, insyaAllah.

Nak tahu lebih detail boleh juga baca kat sini

p/s : sekadar perkongsian untuk kita sama2 amalkan demi kebaikan bersama ...dan yakinlah Allah sentiasa bersama kita  ^◕‿◕^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...