Wednesday, July 17, 2013

Asam Pedas Tulang Lembu



Since Ramadhan, ini kali kedua me masak asam pedas ni atas permintaan en hubby..kebetulan Naqiuddin pun suka. 


Asam Pedas Tulang 

Jom kita tengok resepinya :-)
1 kg tulang rusuk lembu - bhgn lain pun boleh
15 tangkai cili kering - direbus n toskan*
10 biji bwg merah*
3 ulas bwg putih*
2 inci lengkuas*
2 inci halia*
2 batang serai - diketuk
sedikit serbuk lada hitam
2 kuntum bunga kantan
Beberapa tangkai daun kesum
Belacan*optional - me x letak coz allergic
2 biji tomato - dibelah 4
3 keping asam keping
2 sudu besar kicap cair*optional
Sedikit serbuk perasa - me guna tumix
Garam secukup rasa
Minyak utk menumis

Cara2:
Bersihkan tulang dan rebus hingga betul2 empuk bersama sedikit garam. rebus dalam 1/2 jam aje kalau guna pemanggang ikan ajaib tu..if periuk biasa, biasanya me rebus dalam sejam dgn api perlahan... Dalam periuk yg lain, panaskan minyak & tumis bahan '*' yg telah diblender dan serai. Tumis hingga naik bau. Masukkan tulang tadi bersama air rebusannya sekali.Masukkan daun kesum,bunga kantan,asam keping, serbuk tumis.kicap cair dan garam secukupnya. Masakkan hingga mendidih dan biarkan hingga kuah sedikit pekat.Bila dah hampir pekat, masukkan tomato yg dibelah 4 tadi.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...