Tuesday, July 16, 2013

Bubur Jagung Bersagu



Bila tiba bulan puasa, bab2 manisan ni memang laris macam goreng pisang panas. Tapi kdg tu regret bila sesetengah tu masak semata2 utk mencari untung,kdg kurang rasa gulanya, kdg santannya terlalu cair hingga hilang rasa lemak bubur jagung yg sememangnya sedap tu. 

Ok, back to n3 ...yang ni me buat before bulan puasa hari tu, hasil jagung yg chek tanam + yg beli kat kedai .

Bubur Jagung Bersagu
Bahan2 :-
4 batang jagung manis - dihiris nipis
3 sudu besar sagu kecil
{direbus hingga kembang*utk elakkan 
kuah terlalu pekat jika masukkan terus dlm bubur- tos air n ketepikan}
2 helai daun pandai
3 cawan santan pekat*if x nak pekat boleh tambah air.
2 helai daun pandan
6 sudu gula - kemanisan terpulang pd masing2.
2 keping manisan*nise/gula merah
{boleh gantikan dgn gula merah}
Seikit garam *utk tambahkan rasa lemak bubur

Cara2:-
Jagung yg dicincang hendaklah direbus terlebih dahulu hingga lembut. Kemudian masukkan santan, daun pandan,nise,gula,garam. Kacau hingga mendidih, kemudian masukkan sagu. Kacau lagi hingga sagu dah bertukar putih kpd transparent. Apabila masak sejukkan sebelum dihidang.


The making of...

Dah siap lupa lah pulak nak snap pic...sedar2 dah habis...:-)
Pic bawah ni me curi dari en google ..hehe




No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...