Wednesday, July 3, 2013

Kinder Bueno...Kinder Joy



Kinder Joy ...kanak2 memang suka...kalau tak silap me pernah la beli sekali, itu pun masa MLP tadika kot. Happen to be masa tu otw nak balik Kelantan, singgah kat Stesen Minyak Petronas nak beli minuman jajan bagai. So dia ternampak lah menda tu cantik aje kat rak...harga boleh tahan mahal dan tak berbaloi dgn mende sebesar telur ayam tu.

 Kebetulan pula kat TV masa tu memang famos ngan iklan Kinder Joy ni...dan yg penting dalam tu ada mainan, haa tu yang dia suka sgt. Coklat kat dalam tu dua ketul sebesar biji guli aje kot. Sudah dibiasakan, apa2 yang hendak dibeli & dimakan mesti check ada tanda halal ke tak. Tapi dek nak cepat punya psl masa tu just byr aje. Bila dalam kereta baru lah MLP ckp "ummi, takdek halal". Lastly coklat tu buang aje..main lah MLP dgn mainan sebesar jari tu...memang tak berbaloi dgn harganya.

Camni le mende KJ tu..sebesar telur ayam gred A..hehe..
Kinder Bueno pulak, me memang terjatuh cinta masa memborong coklat kat Langkawi dulu... dengan gambar kat luar packaging tu..creamynya..hmm....memang tergugat 



Tapi sayangnya bila me check macam KJ,KB pun sama... tak de tanda halalnya.So terpaksalah batalkan niat dihati tu. Walaupun kdg2 ada yang cakap...alaaa...coklat aje pun. Tapi untuk kami , kami nak train MLP supaya concern bab halal haram ni dari awal lagi, at least bila dia nak beli apa2 dia akan check dulu ada tak tulisan halal kat packing tu. Bukan apa bila kita tak tahu status makanan tersebut ia dikira dalam keadaan syubhah*sesuatu yg kita tdk pasti hukum halal haramnya.

Rasullullah s.a.w pernah bersabda..

" Tinggalkan perkara yang engkau ragu dan ambillah perkara yang engkau tidak ragu" (Riwayat at-Tarmizi)

p/s : Berhati2 beli aiskrim  Walls..kebanyakan keluaran dr Thailand tiada logo halal.

3 comments:

Norlidawati Jaafar said...

ai
say ida
saya baru je follow blog ni'
jemput ye follow blog saya
umielman.blogspot.com

Norma NML said...

Salam perkenalan..:-)..

Norma NML said...

Akak try to follow blog awak tp x dpt ..nape ek

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...