Thursday, July 18, 2013

Onde-Onde Keledek @ Buah Mulong Ubi Stele/Stelo




Malam tadi me mengerjakan keledek yg dr kg..hehe dari kg lagi...Asalnya teringin sgt nak makan Puteri Mandi aka Kepek Hidung...,especially bila tengok kengkawan dok upload kat FB tu. Dua tiga tempat bazar Ramadhan yg me pegi still tak jumpa gak kuih tu.

Lastly malam tadi me buat sendiri, haa..puas hati. Alang2 tu me buat la onde2 sekali ...onde2 pandan dan onde2 keledek coz en hubby prefer O2, n Naqiuddin plak suka PM. Hmm...dan malam tadi juga selamat dirasmikan oleh 'mereka' berdua kat rumah tu...:-). 

Onde-Onde Keledek
(Buah Mulong Ubi Stele/Stelo)

Tepung pulut - sukatan ikut byk mana yg kita nak
Keledek - yang telah direbus empuk dan di lenyek
Air - secukupnya untuk adunan yg tdk terlalu lembek n keras
Sedikit air kapur
Gula melaka @ Nise yg dipotong kecil
Kelapa parut muda - digaul dgn sedikit garam
Air - dijerang hingga mendidih 


Cara2 :
Masukkan air kapur, keledek,sedikit air .Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati. Leperkan adunan sebesar duit 50 sen,letakkan gula melaka didalamnya ,tutup dan golek dgn kedua tapk tangan hingga menjadi bulat. Masukkan dalam air mendidih, bila dah timbul boleh la angkat dan di golekkan diatas kelapa*perlu ditekan dlm pinggan utk mengelakkan melekat terlalu byk di onde2 tadi. yg telah digaul sdkit garam tadi.

Untuk Resepi Onde2 me boleh refer sini dan untuk puteri mandi kat sini..tapi me buat warna hijau aje sbb suka dgn bau pure daun pandan tu...harum sgt.


Adunan yang sudah ready
Dah siap..Alhamdulillah
p/s : Kepek Hidung dan Buah Mulong tu adalah paggilan org Kelantan utk PM n OO..:-)

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...