Thursday, July 11, 2013

Sambal Bilis Terung Pipit @ Terong Manggo



Satu lagi hasil tanaman bonda me, chek....terung pipit..org Kelantan panggil Terong Manggo. Sure ramai kenal terung ni kan, if zaman me kanak2 dulu boys gunakan sebagai peluru pistol mainan. Haa..mcm kt bwh ni... 


Sumber from Google
Hari ni me nak masak hasil yg chek tanam tu...kan me dah ckp byk benda yg di angkut dr kg that day..dah selamat dimasak on monday lepas..haa nti ada lagi..hehe..


Terung pipit dr kg :-)
Sambal bilis Terung Pipit
Bahan2 :
Terung pipit*dibuang tangkai & di basuh
Ikan bilis*boleh digoreng garing terlebih dulu jika suka
15 tangkai cili kering *di buang biji & direbus*
5 ulas bawang merah*
1 ulas bawang putih*
Sedikit halia*optional..x nk letak pun x pe*
1/2 keping asam gelugur atau sedikit air asam jawa
Garam secukup rasa
Sedikit gula - untuk balancekan rasa sambal.
Sedikit air
Minyak untuk menumis

Cara2 :
 Panaskan minyak dan tumis bahan2 '*' hingga naik pecah minyak. Masukkan garam ,gula secukup rasa & asam keping. Kemudian masukkan terung pipit & ikan bilis*kalau yg digoreng terlebih dahulu pastikan bilis dimasukkan kemudian..lps sambal sudah  msk n sedikit sejuk utk elakkan bilis lemau. serta sedikit air. Kacau hingga mendidih dan sedikit pekat. Hmm...dah siap..


Sambal Bilis Terung Pipit
Dan hasilnya alhamdulillah dah selamat dinikmati bersama my family n chek as well...Bukan apa..sebolehnya me cuba masak mengikut selera chek coz bila time mcm ni la me berpeluang nak berbakti kat tgn yg byk berjasa utk me..Alhamdulillah Allah masih bagi me peluang utk buat semua tu. Nasib baik juga  anak tekak me dan en hubby pun selera yg sama..ala2 kg gitu*me anak kg ok..:-)

p/s : minggu ni punya menu..bhn2 mskn dari kg ;-)

2 comments:

MizzTina said...

waaaaaa, sedap tu kak..

Norma NML said...

hehe...tu la..lama dah tak makan..:-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...