Wednesday, July 17, 2013

Sambal Jantung Pisang aka Teresek Jantung Pisang



Antara menu kesukaan famili me di bulan puasa, Sambal jantung pisang atau dipanggil juga Teresek Jantung pisang. Yang ni pun hasil tanaman chek jgk. Tapi baru semalam me berkesempatan nak masak. 

Sambal Jantung Pisang aka Teresek Jantung Pisang

Bahan2
Jantung pisang 
(dibuang lisan luar yg keras dan di hiris melintang nipis - untuk elak JP 
menjadi hitam rendamkan dlm air garam sebaik di hiris, kemudian ramas dan perahkan. 
Lastly celur sekejap hingga separuh lembut - toskan)
5 ulas bwg merah*
2 ulas bwg putih*
1 inci kunyit hidup*
1 inci halia*
1/2 inci lengkuas*
7 tangkai cili kering*
Sedikit rempah ketumbar yg digoreng tanpa myk*
(*optional - if x letak pun takpe)
1 keping asam keping
1 sudu besar budu
(*optional - if x suka x pyh masukkan)
1 sudu
1 cwn santan pekat 
Sedikit ayam - di potong kecil 
(biasanya diambil bhgian spt kepak, leher,kaki n pedal .Org Kelantan panggil keropeh)
Garam secukup rasa
Sedikit gula merah*nise
 1 paket kecil Serbuk kari ayam @ daging 
@@Bhn '*' Perlu diblend dgn sedikit air@@
Cara2 :
Masukkan bahan2 yg diblend & asam keping bersama ayam dan sedikit air kedalam periuk. Bila ayam dah masak, masukkan jantung pisang, santan,serbuk kari dan budu. Masukkan juga garam & sedikit gula merah .Masak sehingga kuah menjadi pekat. Lupa nak snap pic :-(. Tapi me tepek la pic dai en google ni, mana latahu kot ada yg tak pernah tengok rupa teresek ni kan.


Sumber frm Google



2 comments:

tenku butang said...

aduh..sedapnyaaa..

hai.. salam kenal,
follower no.29
done follow sini,
jom follow teman yea yunk..=)

http://tengkubutang@blogspot.com/ -->(official)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/ -->2nd blog

Norma NML said...

Hai..:-)..thx for reading..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...