Wednesday, September 25, 2013

Ikan Kaloi Sungai Pahang



Ikan Kaloi ??? 1st time nampak ikan tu depan mata...pastu  me teringat something...hmm..dok terfikir macam ada cerita je yang kena mengena dgn ikan kaloi ni...Oooo...cerita Bawang Putih Bawang Merah tu la...cerita dongeng yg glamor dulu2 tu. Nama sainsnya Osphronemus goramy..hish berbelit lidah keh nak nyebutnye...paggil Kaloi sudah...

Citenya hari tu cousin en hubby pegi memancing berhampiran rumah arwah Wan...Sungai Pahang ni betul2 belakang rumah arwah... so dapat lah si ikan kaloi ni..haa...
Me paksa En hubby jadi model pegang ikan tu..hehe..
Agak besar, mengikut pakcik kat situ yg mmg berpengalaman psl ikan2 Sg Pahang ni beratnya around 6kg++. Hmm..patut la tali joran tu putus..tapi dah rezeki si pemancing tewas juga si kaloi tu. 

Tapi jangan terkejut, menurut pakcik tu juga ikan kaloi Sungai Pahang ni memang besar2. Patut la en hubby pernah cite yg arwah Aki(Tok Ki) pernah menangkap ikan kaloi setinggi lelaki dewasa. errr...boleh ke makan..?? Ok next n3 me cite apa jadi kat ikan tu sebab now kena sambung keje dulu..lunch time dah habis..heee...

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...