Wednesday, October 2, 2013

Bakteria Salmonella Punca Keracunan Kenduri Kahwin di Kedah



Boleh dikatakan most suratkhabar semalam hangat pasal topik ni. Seriously bila me baca timbul rasa risau. Memang tak dinafikan ajal maut ditangan Allah tapi musabab tu yg merisaukan...adakah kerana ianya kelalaian?? 

Tak kurang juga membuat andaian...ada org nak sabotaj family ni kot..ataupun ada yang dengki kot...haa..macam tu la..sebab rasanya sepanjang hidup ni tak pernah lagi me dengar ada yang meninggal kerana keracunan makanan..4 org pula tu. 

Untuk info sudah disahkan ianya bukan unsur khianat...so tak payah lah ada andaian sedemikian. Yang penting salam takziah utk keluarga mangsa & kita sedekahkan al fatihah kpd mangsa yg meninggal. Kepada keluarga pengantin yg sememangnya terkilan dgn kejadian itu semoga mereka tabah dan sabar dgn dugaan hari yg sepatutnya jadi hari bersejarah yang menggembirakan tapi bertukar tragedi memilukan ini.

Memang ada kes yang me dengar bila makan kat kenduri kawin ni ada yang kena keracunan makanan tapi tak lah pula sampai meninggal. Even me pun pernah juga kena , tapi alhamdulillah lepas jumpa doktor & makan ubat terus beransur baik. Nauzubillah. 

News malam tadi, menurut Pengarah Kesihatan Negeri Kedah,Dr. Ismail Abu Taat punca keracunan adalah disebabkan bakteria Salmonella dari Ayam Masak Merah...yang dipercayai sudah busuk semasa dimasak. 


Antara penyumbang Bakteria Salmonella jika tidak dimasak betol2...
So cuba elakkan half cooked & lightly cooked 
Tak puas hati so me cari kat 'en google' camne la rupa mende tu..akhirnya...


Laaa...hudoh rupanya...gili la pulak me nengok..:-)
Dok mencari pic Salmon..eh Salmonella*cantik namanya tapi tak secantik bahayanya..hehe.Then terjumpa sedikit sbyk 'biodata'nya...mudah2an boleh dijadikan panduan untuk kita nanti. Kalau tak faham tu tengok la kamus ek..;-)


Sumber : En Google

2 comments:

Kesuma Angsana said...

jd takut pulak nak makan ayam masak merah ni.. sebab dulu2 pun KA pernha experience pergi satu kenduri makan ayam masak merah abis satu rumah sakit perut tau !>.. seb baik tak apa2

Norma NML said...

Tu la KA...niat suci kita atas jemputan tuan rumah..nauzubillah..semoga kita dijauhi dari semua tu...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...