Friday, October 11, 2013

Kena Banyak Bersabar...



Terkedu dan rasa menyesal yang teramat sangat...wat keje pun rasa tak senang...Ini la masalah yg me hadapi setiap kali lps marahkan buah hati pengarang jantung tu....Tapi bersalahkah me ???

Citernye pagi tadi, me dok cari hp dia... keep calling tak dapat...asyik dok..
"you have reached mailbox for 6018 2xxxxx5". Hmmm..sah la hp tu dah hilang...dah la semalam me bebel kat dia...tambah lagi pagi tadi..Ya Allah..kesabaran ummi ni kdg2 tercabar wahai anak.

Dah puas bebel me tanya dia, nape skrg if buat salah jarang minta maaf. Tahu tak jawapan dia tu buat me fikir berkali2...malah sampai skrg dok terbyg jwpn yg dia bagi dgn riak muka dia tu..

" Iqi bukan tak nak minta maaf, tapi kalau Iqi minta maaf ummi selalu cakap minta maaf tapi nanti buat lagi"

Ya Allah...rasa bersalah..teringat pesan en hubby setiap patah kata dari mulut ibu itu mcm satu doa tapi bukan itu sebenarnya maksud me. Maklumlah tgh geram...tapi takde lah sampai terkeluar perkataan yg tak sepatutnya. Hmm..patutlah org dulu2 bila marah anak selalu cakap.."anak bertuah ni"..mmg ada benarnya kan...

 Sebolehnya me cuba elakkan utk berleter atau marah2 dia coz en hubby selalu dok pesan..kalau boleh jgn amalkan mcm tu..biar dia yg lebih bertegas dgn anak...ye la..me ni kan seorg ibu..besar darjatnya seorg ibu..kata2 & doa seorg ibu sgt lah hebatnya..of cse dgn izin Allah swt...tu la dia selalu remind takut tanpa sedar me terlepas ckp perkataan tak elok...maklum la masa marah si syaitan kan dok tepuk tgn melompat keriangan*eee..dengki busuk ati betul si setan ni.

Tak senang nak wat keje,ngadu dgn en hubby..


Seriously compare to me..he more calm & patient
Thx Dling coz always give an advice
Yup...It what I'm trying to be so...kena banyak berdoa..sabar... Tak senang sebenarnya nak mendidik seorang anak yg tgh membesar zaman skrg ni. Anak2 more advance, berani bersuara kalau mereka rasa yg mereka tu tak bersalah. Kalau tersilap langkah kita terkena balik...kata pepatah macam ketam ajar anak...contohnya pesan kat anak jgn merokok tp bapa merokok..hmm..camner tu???..tak bermaksud menyindir ok tapi itu kan CONTOH ..;-). Nasib baik my the other half x smoking...hehe.


Pic semalam...baju n short yg baru di beli n terus pakai
gara2 baju basah kuyup kena hujan kat school..smlm hujan lebat & ribut kuat
 Haa...hp yg hilang dlm poket seluar tu lerrr...maybe masa pegi toilet..terjatuh kot..redha aje la..anggap itu bukan rezeki dia..baru jiwa rasa tenang.

Dah pjg lebar ni me nak share satu doa...moga memberi manfaat utk kita.




p/s : Ya Allah..aku hanya inginkan yg terbaik utk dia..dunia dan akhirat
Semoga aku menjadi ibu yg sabar....Aaminn...

4 comments:

Kesuma Angsana said...

tq share doa yag bagus, memang mendidik anak2 ni perlu kesabaran yang tinggi !

Norma NML said...

Welcome..tu la kan..tapi InsyaAllah..mudah2an anak2 kita nanti jadi anak yg soleh & solehah..:-)

MizzTina said...

sabar kak..sabar..

Norma NML said...

hehe..sbr la ni...:-)..nti awak dh jadi mami kena byk sbr tau..;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...