Monday, October 21, 2013

Nasi Hujan Panas & Ayam Masak Kurma



N3 yg tertangguh, actually last week nak update tapi dok tangguh2...makanan yg dimakan pun dah jadi darah daging . 

Kali ni me kongsi resepi Nasi Hujan Panas ...ada yg panggil Nasi Minyak Warna Warni..ada setengah tu sebut Nasi Minyak Pelangi...apapun bila me tengok resepinya sama aje dgn NHP yg chek me biasa buat. If tak silap semenjak nikah, ini lah kali kedua me masak NHP, 1st time masa 1st Birthday anak bujang me. Patut la bila makan , dia ckp sedap...dah sah2nye masa tu umur dia baru setahun ..:-)


1st trial
Biasanya NHP dimakan bersama Ayam Masak Merah, kurma Daging dan Acar Mentah (Jelatah). Tapi dek kemalasan, me just masak Ayam Masak Kurma & Jelatah aje...Alhamdulillah licin je. Ok...jom kita usha resepinya...

Nasi Hujan Panas
{Sukatan utk kami 3 beranak makan..hehe2)

2 cawan beras basmathi
2 cawan air
sedikit garam
1/2 tin susu cair
2 sudu minyak sapi
Pewarna {me guna warna oren, hijau n merah)
Daun Pandan
Rempah 4 sekawan 
{3 cm kulit kayu manis,1 kuntum bunga lawang, 3 btg bunga cengkih, 2 biji buah pelaga}
1 inci halia - di mayang
1 biji bawang besar
Sedikit Kismis
Bawang Goreng

Cara :

Beras dibasuh, rendam 10 minit kemudian toskan
Panaskan minyak, tumis bawang, halia dan rempah 4 sekawan hingga naik bau. Masukkan beras, gaul sebati n goreng sekejap..dlm 2-3  minit gitu. Alihkan kedlm rice cooker. Masukkan air dan susu ideal. Lastly masukkan daun pandan. Masak seperti biasa, bila nasi dah masak..titik pewarna2 tadi . Tunggu nasi betul2 kering . Masukkan kismis..jika suka boleh juga letakkan biji gajus . Kemudian gemburkan nasi tadi supaya akan terbit warna yg colorful tu. Nak je me letak warna iru tp mcm pelik la pulak..hehe.Ok..dah siap...nak hidang tu boleh la tabur dgn bawang goreng.

2nd time
Dihidangkan bersama Ayam Masak Kurma  & Jelatah..Simple dan senang kan ?

Budak yg semakin berselera mkn..alhamdulillah..


2 comments:

Cikda said...

pasal makan ni..mair tangan mak memang anak paling suka kan.. tgk rifqi makan tu.. meleleh air lioq cikda.. huhuhu

Norma NML said...

hahaha..Cikda, dia skrg ni mmg request msk itu ini..semuanya dia ckp sdp..bak kata Cikda la..air tgn ibu..pdhal ummi dia ni bukan la teror sgt pun bab msk memsk ni..hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...