Monday, October 28, 2013

Pucuk Ubi Penawar Denggi ??



Rentetan dari Naqiuddin yang demam since last Thursday, alhamdulillah dah semakin sihat tapi still kena ambik darah after doctor detected on 5th day ada sedikit kuman denggi. Apa yg en hubby takut selama ni jadi kenyataan.

Tak pe..kami redha ujian dari Allah...syukur alhamdulillah tak la teruk sampai kena masuk hospital. Our deal ..bergilir2 cuti jaga dia coz kena pantau suhu badan dan make sure dia minum byk air. Since semalam me dah cuti, hari ni abahnya pulak yg cuti. Psl exam pula, nasib baik boleh delay but late pun minggu depan kena ambik coz SUP perlukan result before 8hb.InsyaAllah by that time anak ummi dah sembuh.

Ok2..back to n3, 1st time me dengar pasal pucuk ubi sebagai penawar denggi. Sebelum ni yang me tahu pucuk betik...sup ketam...pastu minum 100 plus. Ini bukan dari mulut orang ramai but dari doktor sendiri. Doktor Klinik Kerajaan Bandar Baru Bangi. Bila me kata dah bagi Sup Ketam, dia cakap Sup Ketam tak termasuk dalam senarai tapi pucuk ubi memang dibuat kajian dan disahkan .Ooooo..rupa2nya. 


Pokok Ubi Kayu
Sekarang dok memikir nak masak apa agaknya...kalau me senang jer..celur cicah budu @ sambal tempoyak jalan aje...tak pun Masak Lemak Cili Api Tempoyak tapi tempoyak tak boleh coz takut nanti nak makan ubat*org tua ckp makan durian @ tempoyak tak boleh mkn ubat..lwn pns + pns..Ini nak bagi budak makan..hmmm..

p/s : Balik ambik drh singgah kedai beli pucuk ubi & kelapa parut :-)

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...