Monday, November 11, 2013

♨ Sambal Tempe Ikan Bilis ♨



Masak..masak dan masak..hmm..biasa la..me kan isteri dan ibu, kalau dulu satu permintaan aje tapi sejak Naqiuddin growing up & dah pandai request itu ini seboleh mungkin me cuba tunaikan. 

If tak sempat weekdays, weekend me akan tunaikan...InsyaAllah. Bukan apa, as a mother me nak dia merasa nikmat tiap detik dan saat adanya seorg ibu...erti kata lain me nak dia tahu how much I love him & always try my best to give the best for him. No words to describe how thankful am I to have him in our life..he is precious gift from Allah to me & hubby.. Mengenang saat kelahiran dia pun dah boleh buat me menitis air mata...haha ape la tiba2 throwback detik2 tu pula..nervous..sakit..sedih...gembira dan syukur tak terhingga dgn kelahirannya.

Ok2..back to n3

Sambal Tempe Ikan Bilis

Bahan2 :
Tempe 3 paket
{me guna yg berbalut daun ntah ape nama}
1/4 cwn kcg tanah
sedikit ikan bilis
20 tangkai Cili kering*
10 ulas bawang merah @ 2 labu bwg besar* 
2 ulas bawang putih*
Gula & garam secukup rasa


Bahan2 yg siap di goreng terlebih dahulu
Cara :
Goreng tempe yg telah dihiris nipis hingga agak perang. Angkat, toskan. Then goreng pula kacang tanah dan ikan bilis hingga garing {goreng berasingan ok}. Kemudian tos & ketepikan.

Tumis bahan2 '*' yg sudah dikisar sehingga naik bau.., masukkan garam & sedikit gula utk balance kan rasa. Tunggu sambal sejuk sedikit baru masukkan kesemua bhn yg digoreng tadi. Tujuannya supaya bilis dan kacang tanah tadi tidak lemau @ masuk angin..Taraaa..dah siap ..:-)


It ready 

Dan macam biasa, my junior juri selamat merasmikan a while after me siap masak, siap cakap hebat lagi coz rasanya pedas. ..hebat?? itu la perkataan yg selalu dia guna skrg..hebat & smart..hmm bdk2 skrg..but x pe la janji bukan bad words. Me perasan lately memang dia suka mkn yg pedas coz dia ckp Mak Long biasa masak pedas...but for me it normal la kan coz dia semakin membesar so sure citarasa pun ikut pertumbuhan umur .


Nak tergelak pun ada tgok muka dia menahan kepedasan..anak oh anak



No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...