Thursday, December 26, 2013

☼♨ Mengeratkan silaturrahim @ Port Dickson♨☼



Semalam..pagi2 dah keluar coz we going to have a great time...bukan happy suka2 aje tapi lebih kepada mengeratkan silaturrahim. Alkisahnya en hubby & the gang ada gathering , mcm yg me mentioned kat entri sebelum ni tu. 

So tahun ni dorang decided nak buat bbq at beach..tak overnite mcm biasa sbb masing2 tight schedule dgn family matter, dgn kenduri kendara, dgn keje dan mcm2 lagi. Maklum la bila ramai ni kita kena la tolak ansur & consider dgn kesesuaian masa masing2. So they decided today dan kebetulan pula cuti krismas.

Dah puas mencari finally we found that suitable place...frankly to say..even pantai kat PD ni tak la membiru mcm kat pantai2 di Terengganu @ Langkawi dan tak berapa nak membangkitkan selera me nak mandi manda tapi pengunjung sentiasa ramai..maybe sbb pantai dia yg sesuai utk mandi mandi..i mean landai dan tak dalam..cuma apapun still kena hati2..still ingat pesan arwah ayah...pantai dan laut susah untuk diduga...hmmm..


Ist captured kat PDI LOVE BEACH 
Sampai aje me dah sibuk snap pics, eh belum sampai lagipun..dlm perjalanan lagi dah selfie...lantak la org nak ckp apa..me tak kacau dorang kan. As I always said,  picture is worth a thousand words..& pictures are memories that last forever. So layan aje la pics kat bawah ni..^◕‿◕^


Naqiuddin n Anas tolong psg tent..mcm pandai jer..
Alhamdulillah he is learning fast 
Bagi anak2 breakfast dulu...
En hubby yg dipaksa senyum..hehe
I know u are tired & bit stressed dling
coz hard to get suitable place ;)
Just start
Sebelum dtg bukan main lagi x nak mandi laut
Dah sampai..hmm...lyn je la..
Antara 'mangsa' yg bakal jadi santapan..
Hai ank ummi dah penat mandi terus ckp lapar..


Si kembar empat yang menjadi perhatian setiap org...
If I could..I wish..:-)
Actually beside tu dorang ada lagi aktiviti sampingan mcm simple game & lucky draw time tapi me terlupa nak snap . Maklum la badan dah mula rasa tak selesa dgn panas dan batuk selsema lagi. Tapi me ada snap beberapa pics yang menarik. Nanti me akan letak dalam next entry ok.

Walaupun penat tapi seronok, coz we have great time and fun, boleh mengeratkan lagi silaturrahim especially para wifey dan anak2. Bab ni si ank bujang la paling excited sbb ada dpt jumpa geng . 


Wif one of my closest's hubby fren family
Kami
Ank bujang yg lately suka selfie pics..
kata en hubby..dah umminya pun sama..hehe
Alhamdulillah...semuanya berjalan lancar...perut pun dah kenyang...cuaca pun dah bertukar mendung. Salam2 dan kemas apa yg patut. En hubby as organizer & bbrapa org kwn dia balik lewat sikit to make sure kami tak tinggal apa yang tak patut...means tempat tu kena dibersihkan dulu dari sampah sarap yg kami buat..:-). Plan for next year..nak kena overnite kat mana2 coz rasa mcm sekejap sgt..tak puas beramah mesra..

Cuma sedikit frustrated tentang bilik air dan tandas kat area tu. Pihak pengurusan dan berkenaan dgn pantai area Port Dickson please more concern... kena lebihkan toilet dan tempat mandi. Sgt lah lama menunggu dan beratur almost 1/2 jam just utk buang air kecil coz toliet & tempat mandi share.Kalau nak terberak ke camner?? Bayaran 50 sen utk buang air & rm1 utk mandi..Agak2 berbaloi tak dgn masa korang menunggu. Belum lagi masalah air kena tadah dari luar. Nak ambil wuduk pun sama juga...disebabkan tempat ambil wuduk dalam bilik air so terpaksa juga bayar 50 sen. 

Tuesday, December 24, 2013

Bila Tugasan Diberi...



Sebenarnya tugasan tu en hubby yg punya tapi mcm biasa la si wifey yg jadi penyibuk..disibukkan . Ye la, keje macam ni kan org ppuan yg expert..hehe..expert la sgt. En hubby hanya ikut dan bayar*bukan duit sendiri ye tapi him & the gang's collection

Tapi takpe .... me memang suka bab2 hadiah ni..I'm doing wif my pleasure..:-) .. Dari pegi beli barang sampai la bab wrapping. 


'Bhn2 mentah'nya & tester wrapping
Mula2 tu, buat ala2 hamper konon sebab nampak cantik tapi lastly bila difikirkan susah nak bawa ke sana sini..ye la, nak angkut masuk kereta lagi..pastu nak sumbat dalam bonet..krg terburai semua tu kang sia je.. so terpaksa la tukar ...

 dah siap wrapping..cantik skjp aje :(
Misi mencari wooven bag... ,  kebykan tempat me pegi nak beli wooven bagnya kecik, nasib baik ada kat D.I.Y...kira penyelamat la...


D.I.Y..macam2 ada..:-)
Then sampai rumah malam tadi terus me & en hubby susun aje dalam tu..tampal riben dan nombor. 

Dah ok..


Dah letak nombor..Done
Yang ni pula simple gift for simple game :-)

Alhamdulillah..semua dah settle down...tinggal nak angkut pegi gathering nanti. Air gula pun me dah siapkan malam tadi.

Monday, December 23, 2013

Suka Tapi Jeles...



Seronok si anak bujang dua hari ada 'adik' kat rumah...adik sepupu pun kira adik la kan. Alkisahnya me bawa balik anak buah , anak adik yg jaga Naqiuddin during school holiday . Happy tak terkata la dia. 

Tengok tu...bukan main kamceng lagi kan..hehe..
Tapi kdg tu ada gak masa tak ngamnya..dh nama pun bdk2...

Tapi dalam happy tu ada juga 'tarik muka'nya...hehe jeles..maklum la yg tu adik so apa2 hal me dah terapkan kat dia sbg abg kenalah ada sifat mengalah . Lagi me perasan bila jalan me pegang tgn cousin, dia look different. Me faham apapun dia tetap anak tunggal..for sure dia nak 'hak'  dia...especially his ummi lor..;-)

Saturday, December 21, 2013

Bread Roll Chicken Curry


Cuaca kat luar mendung..mood kemalasan...hishh mls aje kan...tp mls pun tggungjwb ttp dilaksanakan..mls tu bsa la kan..jji x melampau..;-)...kebetulan en hubby pun keje so kena la prepare bfast awl sikit..


Resepinya senang aje...:-) 
*Beberapa keping roti sandwich { me guna Massimo Wheat Germ} 
*Dada aym yg dicincang {mixed chicken} 
*Sedikit carrot dipotong dadu 
*1/2 bji bwg merah yg dipotong dadu 
*1 bji bwg putih dipotong dadu 
*2 sudu bsr serbuk kari 
*Garam secukup rasa 
*1 biji telur digoreng ala2 telur dada tp nipis 
 *Lobak merah - disgt 
*Mentimun disagat bhgn yg tiada bji aje. 

 Cara2 : 
Mula2 msk mixed kari ayam, tumis bwg merah n putih..if nk pedas bleh tmbh cili giling..bila bwg dh layu masukkan rempah.kari yg tlh dibancuh dgn sdkit air. Pastu masukkan aym cincang n carrot yg dipotong dadu tadi, masukkn grm n air secukup rasa .Tuggu air kering n ketepikan. Skrg cara nk sediakan bread roll. Roti di leper bg nipis..ltkkn sos cili..pastu masukkan ayam..ltk telur dadar n last sekali bhn yg disagat tu..sblum roll letakkn sos cili. Biasanya me ltk mayonis but stok kt rmh dh hbis..if ltk mayonis bru complete rasa sweet sour n bit spicy. Haa..kan senang tu..:-)

Wednesday, December 18, 2013

♫♬ Segala - Mohd Mentor ♫♬



Suka dengar lagu ni...first time dengar masa nonton citer Playboy Itu Suami Aku ...masa search kat internet tu rupanya ramai juga dok cari lagu ni..especially yg mengikuti citer PISA..akhirnya dapat la link youtube lagu ni...itupun dpt kat webstagram penyanyi lagu tu..Mohd Mentor 4..patut la baru release rupanya..hehe.. 



Then me convert to MP3 guna Freemake Video Converter...dapat sudah..hehe..

Monday, December 16, 2013

♨Masak2 On Weekend.. Tauhu Goreng Sumbat..Pengat Durian..。◕‿◕。



Bila cuti dan tak ke mana2...ye la..nak ke mananya kalau en hubby keje...idak gitu.. Dan pesennya me ni memang tak suka nak dok diam..cewahhh..macam la rajin sangat kan. Eh..betul apa..chek*my mum selalu cakap kecik2 dulu me memang rajin..Alhamdulillah berkat doa*kata2 seorg ibukan satu doa. chek dan kata2nya tu menjadikan me bukan lah insan yg malas ke dapur ok..hehe

Sabtu tu buat Tauhu Sumbat...first time buat coz teringin nak makan yg bersos bagai di ptg hari. Tersgtlah senangnya. Nak buat x sampai sejam pun.

Tauhu Sumbat & Sos Cili Merah

Bahan2 :
Beberapa keping tauhu
Mentimun*
Lobak Merah aka Carrot*
{Bahan '*' disagat kasar}
Sedikit taugeh

Cara2 :
Goreng tauhu hingga perang, jangan sampai garing nanti keras tak sedap lor. Pastu belah dua jadi bentuk segitiga.Kemudian belah  'isi perut' tauhu tu, pastu boleh la sumbat mentimun, carrot & taugeh. Haa..kan dah siap..Now kita tengok camne nak buat sos.

Sos Cili Merah
Bahan2 :
5 biji cili merah
1/2 biji tomato
3 ulas bwg putih
Sedikit cuka @ perahan limau nipis
1 sudu besar sos tomato
Gula & garam secukup rasa


Cara2
Kisr semua bhn2 tadi, kemudian masukkan dalam periuk. Masak hingga mendidih & biarkan sos menjadi pekat.Sebelum tu masukkan garam & gula secukupnya serta cuka tadi. Kalau nak boleh juga tambah sedikit tepung jagung utk pekatkan sos.




Ok..next menu Pengat Durian aka Bubur Durian, niat asal beli durian sbnrnya nak makan pulut durian ala Kelantan...macam kat bawah ni..


Masih teringat2 lagi kat Pulut Durian ni..hmm nak kena repeat ni..;-)
Tapi di sebabkan en hubby tak suka sgt yg mcm ni so isteri tersyg ni mana la sampai hati nak biarkan en hubby makan dgn kurang berselera kan...nanti makan x bertambah pulak...hehe.

Pengat Durian @ Bubur Durian

Beberapa ulas durian
1 cawan santan pekat
1/2 cawan santan cair
2 helai daun pandan
Gula merah
Gula
Garam



Cara2 :
Senang sangat..masukkan semua bahan2 tadi ke dlm periuk..kacau hingga mendidih..rasa manis masinnya..dah agak pekat kuah tu boleh la angkat. Nak bagitau sikit..if nak buat pengat durian ni santan tak perlu pekat sgt kot coz kuah tu nanti automatik jadi pekat bila isi durian tu dah sebati dgn kuah..sebati? Fhm2 je la..me pun tak tahu nak guna perkataan apa..Hasilnya..

  


Dah siap..lupa nak snap pics pengat durian dgn pulut..dah selamat en hubby makan bertambah2...hehe..

Tuesday, December 10, 2013

Ustaz, Mung Tunggu Aku Datang..Kelakau...



Masa belum keluar lagi kat cinema, en hubby dah 'booking' .."Ayg mcm best jer cite ni, nti kita pegi tgk ek". Me ok aje. Naqiuddin apa lagi.. Lagipun cite ni ada unsur islamik dan pengajaran, so tak jadi masalah untuk kami bawa Naqiuddin.

Ikutkan 28hb Nov dah start keluar kat cinema tapi kebetulan masa tu kami kena balik kg sbb nak jemput si ank bujang tu kan. Pastu dah plan nak bawa dia sekali ..Elok juga pegi tgk dah penghujung camni, tak le sesak..konon..konon ok..tapi bila sampai sana...kat dlm panggung tetap penuh. Especially family yg bawa ank2. Ye la couple kekasih jrg minat cite camni kan. Nasib baik me dah book awal2 kat internet & use e-payment so tak perlu nak queue bagai.


Haa..camni le..
Ok..tiket tu kalau nak self print pun boleh, so just print. But sampai sana to play safe me pegi counter utk redeem by tracking ID. Sentap kejap bila counter boy ckp tk boleh detect..Haaa..nasib baik me print so tunjuk sbg bukti. Patut la x jumpa..rupanya dah tukar waktu tayangan ..dr 9.50pm ke 10.35pm..hmmm lambat la pulak. Sementara menunggu ada sesuatu yg terjadi yg buat me rasa....hmm..rasa camne ek..happy kot..nak tahu baca next entry ok.


Ini la tiket yg dorang replace..bersama my 'model'
yg getting chubby :-)
Lepas beli sedikit tidbits. 
Wayang bermula..me boleh dengar penonton ketawa..ketawa n ketawa..dari awal hingga habis cerita termasuk la kami.  For me even macam2 pndangan negetif ttg wujudnya cite ni but banyak sebenarnya unsur2 pengajaran. Banyak maksud disebaliknya walaupun hanya satu babak shj tentang Ustaz Azhar Idrus aka UIA yg menjadi tajuk utama cite tu. Yang menariknya dugaan dan mcm2 yg terjadi sepanjang perjalanan dua orang wataknya, Dadu & Muiz ke masjid utk mendengar ceramah UIA tu .

Cer tengok trailer kat bawah ni..awal2 pun korang akan gelak punya.

Sunday, December 8, 2013

♨Pulut Kuning & Rendang Ayam Utk Dinner♨



Nak menghabiskan stok beras pulut yg me beli utk masak Pulut Nyor hari tu. Simpan lama2 karang muncul pula serangga kecik yg warna hitam*x tahu nama apa tp klau Kelantan paggil ubuk2  tu . Atas persetujuan 2 org hero kat rumah tu so petang tadi menjadi la si Pulut Kuning, pastu makan dgn rendang ayam.

Resepi Pulut Kuning  
1/2 kg beras pulut 
{dibasuh dan rendam selama 20 minit bersama pewarna kuning*me tmbh sdkit serbuk kunyit & 2 keping asam gelugur }
1 cawan santan pekat
{dicampur sedikit grm - jgn byk sgt..jz masin2 manja jer..hehe}
3 helai daun pandan
{resepi sbnr ada tp me x ltk coz xde stok kt rumah}

Cara2 :
Panaskan pengukus, dan kukus pulut hingga keluar wap kt tepi pengukus. Angkat , masukkan dlm bekas dan masukkan santan tadi sedikit demi sedikit sambil kacau coz nak bagi santan tu mesra dgn pulut. Kemudian kukus lagi selama 15 minit @ sehingga wap keluar.


Pulut dah siap :-)

Then masak Rendang Ayam yg me rasa sgt simple but tasty...hahaha.. x malu puji diri sendiri kot. Itu namanya motivation utk diri sendiri ok..yg penting 2 org kesayangan me suka.

Resepi Rendang Ayam Simple
1/2 kg ayam
{kalau nk msk byk kena double triple la segala bhn2 tu ok}
2 cawan santan pekat
1 inci halia*
3 btg serai*
4 ulas bwg putih*
1 1/2 labu bwg merah*
1 senduk cili giling - if nk pedas boleh ltk lebih 
2 keping asam gelugur
2 sudu kerisik
3 helai daun limau purut - dimayang halus
1 helai daun kunyit - dimayang halus
Garam secukup rasa
Sedikit gula utk balancekan rasa.

Cara2 :
Masukkan ayam yg telah dibasuh & dibersihkan tadi dalam kuali,rebus hingga ayam kecut. Angkat ayam dan ketepikan. Masukkan bahan2 '*' yg telah dikisar dalam kuali yg ada minyak ayam tadi hingga naik bau..pastu masukkan cili giling tadi...kacau hingga mendidih. Then masukkan santan. Apabila santan mendidih masukkan ayam, garam dan sedikit gula. Masukkan garam sedikit dahulu sbb takut bila kering nanti rendang akan jadi masin. Bila kuah agak pekat masukkan kerisik, asam, daun limau purut & daun kunyit tadi. Masak sehingga  kuah menjadi pekat dan kering .Kalau nak berkuah boleh la lebihkan santan.
~Tapi kalau korang guna ayam pencen tu sukatan santan mesti dilebihkan, ataupun rebus terlebih dahulu hingga ayam empuk~


Haa..tu dia rendang Ayam 

Dah siap..senang sangat kan...seronok sebenarnya memasak kalau apa yg kita masak tu dihargai dan dimakan berulang kali oleh penghuni rumah. Penat pun tak terasa. Kan3 ;-)


Inilah hasilnya ..memasak di petang hari minggu

Tambah seronok bila si anak makan berulang kali...alahai makin chubby la anak ummi..;-)


2nd time Naqiuddin makan pulut kuning
cicah susu..

Alhamdulillah atas rezeki yg Allah swt bagi pada kami hari ini. 

Friday, December 6, 2013

♨Finally..Pulut Nyor Ikan Rebus Goreng♨



Dah almost seminggu me beli beras pulut, tersadai dlm kabinet. 




Padahal bukan susah pun nak buat tapi asyik lupa aje nak beli ikan so misi pun tertangguh aje. Baru malam kelmarin misi berjaya. Since hari keje so just tapau n bawa bekal pi keje. Boleh la me makan dgn kengkawan..:-)

Bahan2 :
1/2 kg beras pulut
3 helai daun pandan
1 cawan santan pekat
1/2Kelapa parut - yg sedang2*x tua x muda
{ambil putih aje-korang fhm kan}
 Sedikit garam

Utk Ikan rebus
8 ekor ikan kembung {sbb saiznya kecil..kalau ikan bsr tu agk2 la}
2 keping asam gelugur
Garam secukup rasa
air utk merebus

Rebus hingga air kering pastu boleh la goreng ikan tu. Hati2 masa menggoreng ye sbb nti meletop-letop tau...kalau korang biasa goreng sotong ke tahu la mcm mana. Me siap guna perisai lagi..haha..tudung periuk jadi mangsa...;-). Tak pyh la garing sgt..agk2 aje.

Utk pulut korang basuh dan rendam selama 1/2 jam. Pastu kukus , dah masak*bila keluar wap ikut tepi periuk kukus tu angkat gaulkan bersama santan yg dicampur dgn sedikit grm. Pastu kukus lagi sekali hingga masak.


Dah siap kukus

Kelapa yg putih aje tadi gaul dgn sedikit garam..ala janji ada rasa masin2 manja gitu..:-)


Tapau bawak pi ofis
Yang ni utk si ank bujang
En hubby ?? ish2..mesti la ada ..mana boleh takde..tapi pic je tak snap...:-)
Ok itu saja..

~ Nelson Mandela Meninggal Dunia ~




OTW nak dtg keje pagi tadi, terdengar news kat Litefm. Nelson Mandela died. Ok..tiba2 je terlintas..Ooo..rasanya umur dia lebih tua dari Ex PM kita, Tun Dr Mahathir kot.


Nelson Rolihlahla Mandela 18.7.1918 ~ 5.12.2013
{Presiden Afrika Selatan Kulit Hitam yg Pertama}
Me ni bukannya jenis yg ambik kesah sgt pasal hal luar ni..tapi takde la sampai mcm katak bwh tempurung kot. Back to Nelson Mandela, nama ni me mmg igt lagi..dari zaman me sekolah lagi dah cukup terkenal. Seorang pembela kaum kulit hitam yg sgt terkenal.Ye la diskriminasi kaum kan sgt kuat di US, so beliau sanggup lakukan apa saja untuk membela keadilan kaumnya sehingga beliau pernah ditangkap kerana dituduh bersubahat menggulingkan pemerintahan. Nak tahu detail pasal Nelson , baca je wikipedia sini.

Beliau sgt disayangi dan disanjungi oleh kaum kulit hitam sehingga diberi gelaran "madiba"*This is the name of the clan of which Mr Mandela is a member. A clan name is much more important than a surname as it refers to the ancestor from which a person is descended. Madiba was the name of a Thembu chief who ruled in the Transkei in the 18th century. It is considered very polite to use someone’s clan name.


Perkahwinannya dgn Evelyn Mase 5 Oct 1944 - bertahan sehingga 1956
His second wife - Winnie Madikizela in 1958

Demonstrasi  menuntut pembebasan Nelson Mandela ~ 16 Ogos 1962
Berlin - 1986
Dibebaskan dari penjara - 11 Feb 1990
1994  with Whitney Houston

Seorang aktivis yg disayangi semua generasi


Fullfilled his requested to meet them ~ Us First Lady Michelle Obama n daughters
June 2011


Celebrate his 94th Birthday with family
His 95th Birthday
To show how much they love him
The time he was critical of lung infection


Rakyat yg meratapi kematian NM


Pics atas tu semuanya dr en google yer..:-). Nak tahu sumbangan dan jasa NM merubah Afrika Selatan boleh la baca kat sini.

Me tertarik dgn 'kata2' beliau...semuanya meaningful..:-)













Beside tu banyak lagi...if rajin korang google la ek..hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...