Friday, December 6, 2013

~ Nelson Mandela Meninggal Dunia ~




OTW nak dtg keje pagi tadi, terdengar news kat Litefm. Nelson Mandela died. Ok..tiba2 je terlintas..Ooo..rasanya umur dia lebih tua dari Ex PM kita, Tun Dr Mahathir kot.


Nelson Rolihlahla Mandela 18.7.1918 ~ 5.12.2013
{Presiden Afrika Selatan Kulit Hitam yg Pertama}
Me ni bukannya jenis yg ambik kesah sgt pasal hal luar ni..tapi takde la sampai mcm katak bwh tempurung kot. Back to Nelson Mandela, nama ni me mmg igt lagi..dari zaman me sekolah lagi dah cukup terkenal. Seorang pembela kaum kulit hitam yg sgt terkenal.Ye la diskriminasi kaum kan sgt kuat di US, so beliau sanggup lakukan apa saja untuk membela keadilan kaumnya sehingga beliau pernah ditangkap kerana dituduh bersubahat menggulingkan pemerintahan. Nak tahu detail pasal Nelson , baca je wikipedia sini.

Beliau sgt disayangi dan disanjungi oleh kaum kulit hitam sehingga diberi gelaran "madiba"*This is the name of the clan of which Mr Mandela is a member. A clan name is much more important than a surname as it refers to the ancestor from which a person is descended. Madiba was the name of a Thembu chief who ruled in the Transkei in the 18th century. It is considered very polite to use someone’s clan name.


Perkahwinannya dgn Evelyn Mase 5 Oct 1944 - bertahan sehingga 1956
His second wife - Winnie Madikizela in 1958

Demonstrasi  menuntut pembebasan Nelson Mandela ~ 16 Ogos 1962
Berlin - 1986
Dibebaskan dari penjara - 11 Feb 1990
1994  with Whitney Houston

Seorang aktivis yg disayangi semua generasi


Fullfilled his requested to meet them ~ Us First Lady Michelle Obama n daughters
June 2011


Celebrate his 94th Birthday with family
His 95th Birthday
To show how much they love him
The time he was critical of lung infection


Rakyat yg meratapi kematian NM


Pics atas tu semuanya dr en google yer..:-). Nak tahu sumbangan dan jasa NM merubah Afrika Selatan boleh la baca kat sini.

Me tertarik dgn 'kata2' beliau...semuanya meaningful..:-)













Beside tu banyak lagi...if rajin korang google la ek..hehe

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...