Wednesday, January 29, 2014

Hot & Roll...I like...◕ ‿-



Hot & Roll..bila diterjemahkan jadi la..panas dan gulung..haha bunyi mcm kelakar tapi memang betul la tu...mende alah ni nipis dan crispy kalau dah sejuk for sure tak bleh nak gulung @ lipat..idak gitu. Makanan ni dijual kat Kiosk aje kot.....macam kat bwh ni..

Nampak tu..kakak tu tengah siapkan me punya ordered :-)
Antara menu yg ada
Byk lagi menu lain sebenarnya 
Sedap...itu perkataan yang terkeluar masa 1st time me makan kat KB dulu..pastu baru2 ni before me balik kg, sempat la ke Econsave kejap. Dah kat situ ternampak la mende ni. Terus stop dan beli...pehhh..memang sedap..dan terfikir macam nak buat jer..tapi macam rumit jer..jadi ke..tak pe..tunggu dan lihat. Jadi kenyataan atau terus jadi angan2..hehe. 

Gini la rupanya bila dah siap
~ sial abaikan jari yg montel tu..hehe ~
Jom kita zoom in pula apa yg terselindung dalam lipatan tu...taraaa...

Chocolate chips n peanut ..yummy
Nampak sedap kan ?? Tapi memang sedap pun..if tak percaya kalau jln mana2 ternampak Kiosk Hot & Roll ni cer cuba try beli test...haa baru tahu best ke tak...:-)

Tuesday, January 28, 2014

Aku Terima Ujian Ini...Semoga Chek redha..



4 hari berada di kampung...balik Kelantan sebab bonda kesayangan tiba2 sakit. Memang la tak nampak kronik seperti yg dulu tapi bila dia tak selera makan..dgn ertikata lain tak boleh makan...hati me jadi resah..kami adik beradik tak senang duduk dibuatnya...risau..

Ikut plan nak balik dgn bas aje sebab fikirkan Naqiuddin sekolah, tapi dia ckp nak balik juga....katanya nak tengok chek & en hubby as well ...Alhamdulillah en hubby cuba nasib... try apply cuti dan approved. Maklum la dh dkt CNY so byk keje nak kena settle.Me memang la suka sangat if dapat balik sama2..ye la..sejak dah berkeluarga rasa mcm tak lengkap kalau kemana2 sorang tapi if terpaksa kena la redha..lagipun kat sana nanti pun sorang je kan :-)

Jumaat tu kami bertolak seawal 3.30am dan alhamdulillah pukul 10am kami dah sampai kg. Lega hati dapat tengok chek depan mata. Sejak chek sakit hanya bertanya kbr melalui abg aje..itu pun nasib baik abg dah bertukar mnengajar kat sekolah yg lebih dekat dgn kg. Hati jadi sayu..me peluk cium dia..."Ya Allah..padaMu aku memohon..sembuhkanlah ibuku"..:'(.





b4 & after water drip di Pusat Rawatan Al Farahain di Kok Lanas
Alhamdulillah sepanjang 4 hari me cuba lakukan yang terbaik..suapkan makan minum..mandikan...selalu berada disamping dia...urut dia perlahan2 sbb if terkuat kulit dia sakit. Malamnya me tido dgn chek. Tido2 ayam sbb chek tak dpt tido nyenyak..bdnnya sakit2. 

Ya Allah...semoga ujian ini dapat menghapuskan dosa2 kecil chek. Ampunkan juga dosa2 me sekirannya spjg me menjaga chek me, layanan  me pada suami & anak sedikit terabai. Tapi alhamdulillah suami & anak sgt memahami..mlh apa yg boleh dia akan tolong. Thx a lot to en hubby. 

Apalah sgt pengorbanan me 4 hari aje kat kg berbanding dgn kakak2 & abg me especially coz balik dari mengajar tepaksa mandikan chek..basuh pakaian dan kemaskan rumah sikit2. Pagi pula upah makcik kat kg tu tolong tengok2kan chek sementara abg balik. Sampai hari ni, chek masih tak dapat menerima makanan...hanya doa dari jauh yg mampu me buat. Semoga chek cepat sembuh. Aaminn..


p/s : kali terakhir chek sakit teruk till admitted masa arwah ayah masih ada....tiba2 rindu arwah ayah..:'(

Thursday, January 23, 2014

Bertungkus lumus...



Dek kerana start esok & next monday me akan bercuti .





So hari ni macam  tak cukup tangan. Kena bertungkus lumus siapkan keje. Sebolehnya tak nak susahkan ofismate. Tapi kena juga susahkan..hehe..eh2..jgn slh fhm..bukannya sengaja..yg itu memang tak boleh nak dielakkan...ibarat bayar dan makan..kot. Tang tu nak tang tu kena buat...lebih kurang gitu la.

Hahaha..tangan dah nak jadi sotong
Tak pe...yang penting me dapat balik kampung dengan tenang...sekarang ni memang tangan me bekerja tapi otak ni 1/2 dah kat kampung..1/2 lagi ?? sure la kena gunakan tuk settle keje kalau takde otak camne nak selesai...Actually tak sabar nak jumpa chek...risau sgt coz sampai skrg dia tak nak makan..takde selera katanya. InsyaAllah..me akan cuba sedaya upaya pujuk dia nanti.




Tuesday, January 21, 2014

Wajarkah..??!!!



As salam...hati me masih tak tenang..dok fikir kesihatan chek...dah 5 hari demam..last nite kakak2 dah bawa ke hospital..water drip, pagi tadi cal still sama..she refuse to eat..Ya Allah..Kau sembuhkanlah sakit ibuku..lindungilah dan pjgkan umurnya Ya Allah. Aaminn..

Ok..back to n3..lately me kerap terbaca kisah pasangan Pegawai Tourism Malaysia kat Sweeden Azizul Raheem Awaludin dan isterinya, Shalwati Norshal yg sudah sebulan lebih*mereka ditahan pd 18.12.13 ditahan oleh pihak berkuasa kat sana..berkuasa la sgt..for me mcm tak patut. Mula2 baca tajuk berita tu macam .."oo.."..pastu eh macam pelik jer..takkan sampai macam tu sekali kot. Mereka berdua ditahan hanya kerana merotan tangan salah seorang anak kerana tidak solat. Itu saja ???





 Dan hukumannya mereka hilang hak penjagaan anak sementara hinggalah pihak mahkamah membuat keputusan kelak. 


NONSENCE tapi itulah kenyataannya ...me memang la tak pernah stay kat obersea tu ...hehe tapi  dolu2 teringin jgk coz mcm best aje tengok omputih & kawan2 yg stay kat sana main salji tu kan... Tapi bila dah dengar berita mcm ni jadi takut. Terasa mcm hilang hak kita sbg parents.. pukul tgn je pun bukannya mendera..itupun sbb nak mendidik anak supaya patuh dgn suruhan Allah..hey omputih..korang ape tahu..oppss .


Tapi tak semua negara omputih yg amalkan mcm tu.Menurut sumber yg dipercayai, Sweden adalah negara yg pertama menetapkan undang2 sedemikian. Hmm..naik lemak la anak korang. Kalau mendera tu ye la kan...kalau kes dera mcm kat Msia ni apalah agaknya hukuman kat sana yer ??..takpe..yg tu nanti kita survey..:-).

Tapi yg kesiannya bila anak2 dorang diserahkan kepada keluarga angkat bukan beragama Islam, dan mereka sendiri tidak selesa. Malah rindukan parents dorang. Itu anak2, perasaan pasangan tersebut ?? Hanya Allah yg tahu..pasti risau dan menanggung rindu yg tak terkata...semoga mereka tabah dan sabar..mudah2an Allah satukan semula mereka sekeluarga. 


Kdg2 terasa mcm satu agenda pulak undang2 tu. Kalau betul nak membela, kenapa perlu diserahkan kpd non muslim sdgkan mrka tahu anak2 tersebut dr keluarga muslim..hmmm...k***r . Kesian..anak2 juga rasa menyesal sbb cerita pd rakan2, dah namanya budak..kdg2 bertindak tanpa berfikir..nak lepaskan apa yg mereka rasa.


Terasa sayu tgok muka mereka
semoga Allah satukan kembali keluarga mereka
Apapun kita sama2 doakan yg terbaik untuk keluarga ini..semoga urusan mereka dipermudahkan dan disatukan kembali coz according to ank2 dorang, family mereka hidup bahagia sebelum ni..


sumber : Utusan Malaysia
Mereka keluarga yg bahagia sebenarnya.

~ sedikit weird bila ada juga yg cuba mengaitkan kisah ini dengan politik ~

p/s : nasib baik kat Malaysia tak gitu..if not kami ni asyik kena pisahkan le dgn si ank bujang tu..hehe..rotan2 syg tu perlu utk mendidik..itukan sunnah Rasullullah s.a.w..:-)

Wednesday, January 15, 2014

Tak Perlu Hipokrit..Tak Perlu Malu.....



Kadang2 susah kita nak faham manusia...tujuan kita just nak share something yang kita rasa tak salah tapi ada pula yg salah faham...ada pula yg kata nak menunjuk2. Kdg2 bila kita cuba berubah kearah yg lebih baik dan cuba bercakap yg baik2 dan selitkan sedikit tentang agama, ada pula yg cakap.."macam la alim sangat".Hmmm...

Yesss...me akui me bukan alim malah tak bijak pun pasal agama tapi insyaAllah perasaan ingin berubah menjadi seorang muslimah yang lebih baik tak pernah hilang. Sentiasa cuba untuk mencapai tujuan tersebut walaupun kdg2 diri sendiri tanpa sedar 'menggagalkan' niat murni tu. Tapi takpe...JGN PUTUS ASA ok..bak kata en hubby yang penting ada niat dan ikhlas..lakukan secara perlahan2...dan yang penting Allah Maha Mengetahui. 

Ok..rasanya belum terlambat nak ucapkan Salam Maulidur Rasul buat kawan2 yg sudi follow me. Alhamdulillah semalam me dan 2 org hero kesayangan berpeluang untuk bersama jemaah lain di Masjid Al Hasanah join Majlis Qiamulail sempena sambutan hari keputeraan Nabi Junjungan kita, Nabi Muhammad s.a.w .

Banyak pengisian menarik..dan tak malu me katakan it 1st time in my life I'm doing Sholat Tasbih...Alhamdulillah syukur padaNya..dgn sedikit bimbingan dari en hubby pd malam sebelum tu..tak susah rupannya ..:-). Tapi kesian ank bujang me coz en hubby terlupa nak guide dia mlm tu coz suruh tido awal. Ye la..risau nanti dia susah nak bangun seawal 3am sbb majlis start 4am. 


Sleepy face..

Majlis dimulai dengan solat sunat thaubat, kemudian solat tasbih, solat tahajjud dikuti dengan solat hajat serta doa & zikir ...tak lupa juga selawat keats Nabi s.a.w...time tu hati me tiba2 rasa sayu sgt...  Kemudian solat witir masing2 buat sendiri sementara menunggu solat subuh. Selesai solat subuh dan kuliah kami balik. Ikutkan around 11.30am ada majlis khatam Quran tapi Naqiuddin mcm dah sleepy so kami tak join.


Blur je pic ni..snap after habis majlis

Habis majlis, ingatkan nak pegi breakfast dulu tapi dah rezeki para jemaah dijamukan dengan nasi lemak wth ayam goreng. Alhamdulillah.


p/s : semoga Allah sentiasa bukakan pintu hati hambaNya ini utk menjadi muslimah yg lebih baik dan lebih mendekatkan diri kpdNya...Aaminn...


Monday, January 13, 2014

Minatnya buat Ummi risau..



Cerita si anak bujang...suka sangat bab memasang & rekacipta especially berkenaan dgn sains. Dah memang cita2 dia nak jadi ahli sains...tapi lately dia ckp minat nak jadi polis..hmm ..kejap aje dah bertukar.

Tapi yang pasti dia memanhg suka mencipta. Nak dijadikan cerita semalam di ambil kereta remote control flash & dash dia yg dah rosak. Mula2 dia buka..konon try repair..ok la..boleh gerak tapi function kiri kanan dah tak boleh guna. Pastu di buka satu persatu ....


Dah siap

Hasilnya...tercipta la lampu dgn 'bermodalkan' botol mineral water, bateri & suis on of f serta board dr kereta remote tu. Katanya lampu tido untuk baby ciksu*adik me yg bongsu tgh pregnant,me tahu dia tak sbr nak main dgn baby ciksu...lawak jer...but I feel sorry for him coz till now still not yet have a chance to be a big bro..belum ada rezeki atau mungkin dah takdir anak ummi & abah sorang jer kot...but it's ok...you still have a lots of cousins ok..:-)

p/s : tapi minatnya kdg2 buat ummi risau..hari tu tiba2 bunyi 'pop'...something happened..Alhamdulillah..nasib baik takde ape2..huhhh berderau drh ummi..hanya Allah yg tahu

♨My 1st Apam Polkadot ^◕‿◕^



Kali ni me nak kongsi perasaan ...tapi jgn salah faham pulak. Ini bukan la melibatkan hati ke ape cuma perasaan happy sebab semalam dpt merealisasikan keinginan hati nak buat apam polkadot. Kalau ikut resepi tak la susah sangat pun tapi nak membuat dot2 tu la yang bercinta...dah macam siput rasanya..

Tapi takpe at least me dah try..if rajin next time boleh buat lagi cuma nak kena improve..apam tu macam kurang gebu..nape ek ?..nampaknya kena cari 'guru' yg mahir pasal ni .


Mcm comot jerr..
Eh mcm comel jer..
haha perasan buat sendiri pastu puji..
Yeay..berjaya
Alhamdulillah
Filling chocolate
tapi frust mcm x gebu jer..:(
Yg ni terjadi bila dah penat so
buat la corak sesuka hati 
Alhamdulillah apam yg tak berapa nak gebu tu tetap habis dimakan...pastu sianak bujang siap bawa bekal pegi padang bola jamu kengkawan dia. Sharing is caring..hehe

Nak resepi boleh refer kat link bawah ni...
1.http://gallerymamamimi.blogspot.com/2012/06/rahsia-apam-polkadot-gebusss.html
2.http://anyambakul.blogspot.com/2011/11/resepi-apam-polkadot-gebu.html
3.http://mas-dapurmas.blogspot.com/2012/10/apam-polkadot-gebu-dan-lembut.html

Yang ni pula lagi best utk yg baru nak buat...step by step :-)

1.http://aneefakitchen.blogspot.com/2011/10/apam-polkadot-step-by-step.html
2.http://opiskecikku.blogspot.com/2011/02/step-by-step-apam-polkadot.html

Wednesday, January 8, 2014

♨Penangan Roti Jala Pandan Dan Sos Coklat ◕ ‿-



I love to cook...bukan nak puji diri sendiri ok..tapi sejak bujang lagi me memang suka memasak...korang mesti tak percaya, masuk aje form one me dah boleh masakkan utk family kat kg...maklumla...yg atas tiga org tu semuanya abg, kakak sulung masa tu still kat U..chek pula berniaga . Since me sekolah petang so tugas memasak me yg buat. Alhamdulillah walaupun tak sesedap masterchef tapi mampu buat adik beradik & parent me kenyang. 

Ok..back to entry...otak me ni setiap kali weekend @ cuti mula dok fikir nak masak apa utk 2 hero kesayangan kat rumah tu. Sebolehnya cuba memenuhi permintaan mereka, ye la..if weekday me hanya sempat masak yg simple aje janji ada lauk dan sayur. So weekend lepas mememuhi permintaan si ank bujang me masak Roti Jala , tapi dia nak yang ada Sos Coklat mcm yg me pernah buat dulu. So me kena la buat 2 version satu yg flavor ori dgn kari ayam for en hubby & satu lagi utk dia pandan flavor dgn Sos Coklat.

Hasilnya..senang sgt guna acuan yg baru ni compare acuan lama..


Pic : Google..tp mcm ni la yg me guna
Hasilnya...

Tapi kali ni sos tu lebih cair coz me kurangkan tepung jagung tapi rasa coklat dan warna lagi cantik sebab me tambah coklat emulco...:-)

Tengok tu...
I love to see him eating tht Roti Jala
Alhamdulillah keatas rezeki yang Allah kurniakan kpd kami. Happy sgt bila dpt menyediakan masakan hasil air tgn utk anak & en hubby.

Saturday, January 4, 2014

♨Nasi Lemak Pandan♨



Semalam dok fikir nak masak apa utk 2 hero kat rumah ni...ye la hari ni kan me keje...tanya Naqiuddin ...jawapnya " ummi masak nasi lemak la"..hmm ok la..since last week lagi dia ckp suruh me masak nasi lemak but hari tu me masakkan Nasi Kerabu Biru.

So memenuhi permintaan si ank bujang me buat la nasi lemak yg sememangnya feberet dia tapi this time me masak Nasi Lemak Pandan.
Cara ??? Sama aje mcm nasi lemak biasa bezanya kena tambah ekstrak daun pandan {air dari daun pandan diblender}.


Inilah hasilnya :-)

Explore The Science @ Pusat Sains Negara



N3 tertangguh...one of activity  untuk si anak bujang di pengakhiran cuti  sekolah 2013 yg lepas...Since dia minat sgt dengan sains, kami decided bawa dia ke Pusat Sains Negara, Bukit Damansara. Sekurang2nya dia seronok dan dapat belajar something yang berfaedah.

Ikutkan nak bawa ke Kidzania tapi kawan me dok ckp if pegi cuti sekolah sgt la rugi ...terpaksa berebut2 nak 'bekerja' coz ramai sgt. Silap haribulan hanya dua tiga 'pekerjaan' aje dapat buat . Takpe kita tukar plan pegi next time...nasib baik Naqiuddin ok kan aje. 

Sampai sana orang tak la ramai sgt, tiket pun lebih murah berbanding Petrosains...dewasa rm6 & kanak2 pul rm3 aje...haa..murah kan..:-)

Ok..jom tengok apa yg si anak bujang exploring there..bukan si anak aje yg explore..en hubb pun join sama..even me as well..:-)


Welcome :-)
Akuarium ni betul2 kat depan entrance
Spinning ball
He learned many things
Ke mana makanan yg di makan pergi ??Oooo...
Tentang planet dan baby's progress 

Play & learn...seems en hubby's also happy to join him..;-)
Body's balancing to control that wheel
Some of the thing need his abah's guide
Macam2 jenis music tapi dia tak berminat sgt



Salah satu fav. Naqiuddin..
eh..ada awek la kat sana..hehe
Gelak sakan dia gara2 cermin mengajuk tu...
Tengok tu...he never stop laughing
Yang bestnya ada kemudahan surau dlm tu..

Yang bwh tu if tak silap utk knk2 4 thun kebwh 
Robot yg comel..;-)
Dah puas berjalan...masing2 perut dah lapar..don't worry kat situ ada cafe...
View dari cafe cantik coz dari atas bukit...so boleh nampak kehijauan alam. Dah makan pekena pula aiskrim..hmm..mana la tak bertambah bam2 anak ummi..mcm nak lwn ummi jer...;-)




Walaupun badan dah penat...balik sempat lagi singgah shopping mall jap...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...