Tuesday, January 21, 2014

Wajarkah..??!!!



As salam...hati me masih tak tenang..dok fikir kesihatan chek...dah 5 hari demam..last nite kakak2 dah bawa ke hospital..water drip, pagi tadi cal still sama..she refuse to eat..Ya Allah..Kau sembuhkanlah sakit ibuku..lindungilah dan pjgkan umurnya Ya Allah. Aaminn..

Ok..back to n3..lately me kerap terbaca kisah pasangan Pegawai Tourism Malaysia kat Sweeden Azizul Raheem Awaludin dan isterinya, Shalwati Norshal yg sudah sebulan lebih*mereka ditahan pd 18.12.13 ditahan oleh pihak berkuasa kat sana..berkuasa la sgt..for me mcm tak patut. Mula2 baca tajuk berita tu macam .."oo.."..pastu eh macam pelik jer..takkan sampai macam tu sekali kot. Mereka berdua ditahan hanya kerana merotan tangan salah seorang anak kerana tidak solat. Itu saja ???





 Dan hukumannya mereka hilang hak penjagaan anak sementara hinggalah pihak mahkamah membuat keputusan kelak. 


NONSENCE tapi itulah kenyataannya ...me memang la tak pernah stay kat obersea tu ...hehe tapi  dolu2 teringin jgk coz mcm best aje tengok omputih & kawan2 yg stay kat sana main salji tu kan... Tapi bila dah dengar berita mcm ni jadi takut. Terasa mcm hilang hak kita sbg parents.. pukul tgn je pun bukannya mendera..itupun sbb nak mendidik anak supaya patuh dgn suruhan Allah..hey omputih..korang ape tahu..oppss .


Tapi tak semua negara omputih yg amalkan mcm tu.Menurut sumber yg dipercayai, Sweden adalah negara yg pertama menetapkan undang2 sedemikian. Hmm..naik lemak la anak korang. Kalau mendera tu ye la kan...kalau kes dera mcm kat Msia ni apalah agaknya hukuman kat sana yer ??..takpe..yg tu nanti kita survey..:-).

Tapi yg kesiannya bila anak2 dorang diserahkan kepada keluarga angkat bukan beragama Islam, dan mereka sendiri tidak selesa. Malah rindukan parents dorang. Itu anak2, perasaan pasangan tersebut ?? Hanya Allah yg tahu..pasti risau dan menanggung rindu yg tak terkata...semoga mereka tabah dan sabar..mudah2an Allah satukan semula mereka sekeluarga. 


Kdg2 terasa mcm satu agenda pulak undang2 tu. Kalau betul nak membela, kenapa perlu diserahkan kpd non muslim sdgkan mrka tahu anak2 tersebut dr keluarga muslim..hmmm...k***r . Kesian..anak2 juga rasa menyesal sbb cerita pd rakan2, dah namanya budak..kdg2 bertindak tanpa berfikir..nak lepaskan apa yg mereka rasa.


Terasa sayu tgok muka mereka
semoga Allah satukan kembali keluarga mereka
Apapun kita sama2 doakan yg terbaik untuk keluarga ini..semoga urusan mereka dipermudahkan dan disatukan kembali coz according to ank2 dorang, family mereka hidup bahagia sebelum ni..


sumber : Utusan Malaysia
Mereka keluarga yg bahagia sebenarnya.

~ sedikit weird bila ada juga yg cuba mengaitkan kisah ini dengan politik ~

p/s : nasib baik kat Malaysia tak gitu..if not kami ni asyik kena pisahkan le dgn si ank bujang tu..hehe..rotan2 syg tu perlu utk mendidik..itukan sunnah Rasullullah s.a.w..:-)

2 comments:

MizzTina said...

itula susahnya bila dia xtau undang² islam..

Norma NML said...

@MizzTinatu la..kesian kat family dorang..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...