Tuesday, February 11, 2014

Istimewanya Negeri Kelantan..^◕‿◕^



Entri hari ni ...something yang sudah basi kot...tapi me tetap nak juga story mory kat blog suam2 kuku ni...Sebab ??? Sebabnya me bangga dengan negeri Klate..hehe.



Kalau nak cerita keistimewaan dan uniknya negeri Kelantan ni memang tak habis, hmm..karang ada pula yg cakap..ye laa..dah negeri dia, memang la puji,semuanya elok...eh2..silap tu , bukan negeri me tapi tanah negeri tempat kelahiran me dan ibubapa me.. adik2 beradik me dan juga putera me..hehe. 

Sebab tu me selalu tulis pasal Kelantan. ;-). Tapi seriously me tak suka pada manusia yg suka bagi pandangan negatif tentang negeri Kelantan, Be there first then only judge it. Kdg panas tau telinga ni bila org kutuk..org Kelantan tu memang gitu..cakap je negeri Serambi Mekah tapi orgnya..bla bla bla...haa..mcm tu la lebih kurang. 


Hellooooo...itu individu ok, mana2 pun ada manusia yg jahat...pokok pangkalnya individu...*hehe..bold supaya ada yg x fhm tu faham

Ok..back to n3...orang Kelantan ni sebenarnya pemurah. Contoh ye..me pergi ke Pasar Kok Lanas masa balik kg baru2 ni. Sebenarnya dah banyak kali tapi kali ni terfikir nak buat entri. Apa slhnya kita kongsikan sesuatu yg baik, lagi bagus dari dok canang citer buruk org kan..;-). 


Nampak tu...asalnya nak beli kembung 4 ekor..nk bakar tawar..hehe
pastu dia bagi ikan selar 2 ekor free.

Pastu me beli pula petai...murah tau 3 ikat 2 hinggit je..kalau kat KL 4 ikat 5 hinggit tau.


Tu dia..dah beli petai diberi percuma cili api tu
Mcm tau2 je nak cicah dgn sos bilis budu..hehe
Then masa on the way balik ke KL tu sempat la me singgah kat gerai yg jual nasi dan kuih muih...huhh..menggugat nafsu betul...eh nafsu makan la jgn slh fhm plk. Mcm2 ada..semuanya mcm sedap..mcm nak cuba setiap jenis kuih tu. Tapi kami bertiga je kot, tak mampu nak habiskan. So beli aje apa yg patut.


Kuih ni harga rm1/4 keping ok..tersangatlah murah
Rasa..memang dibuat utk makan bkn utk berniaga semata2
So korang fhm maksud me kan 
Yang ni dah siap pack RM1..cukup rasa lemak manisnya
Nasi kerabu hanya rm 2.00 @ rm2.50 me dah lupa
siap ada ayam lagi walaupun kecil tapi cukup
mengenyangkan .
Nasi belauk lauk ayam..pun sama harganya.

Actually 4 hari kat Kelantan boleh dikatakan hari2 kami ke pasar Kok Lanas dan Ketereh...dan itu mmg rutin setiap kali balik kg...jjcm..bukan malas ok tapi sedap dan murah. Bukan suka2 nak puji tau...ye la ada yg ckp.."dah negeri ko memang la ko puji melangit". Idak Gitu...kenyataan ni keluar dr mulut en hubby yg bukan berasal dr Kelantan dan beberapa org kwn yg pernah ke sana. Setiap kali kami balik for sure rasa macam tak cukup masa nak menikmati variety makanan yg kebanyakkannya sedap...untuk anak tekak kami..kena note nanti ada pula yg ckp.."alaa..aku dah sampai Kelantan..tak sedap pun". Apa2 pun citarasa masing2...it's randomly opinion frm some friends ok...^◕‿◕^



p/s : Again to say I proud to be kelantanese..haaa...tu ada la kutuk tu sbb aku nak speaking London..apepun if nk fikirkan yg -ve sampai bila pun tak habis..Only we know ourselves better than others ;-)

10 comments:

Aziela said...

Akak dengan hubby pun suka jalan2 ke Kelantan untuk makan2. Shopping susah sikitlah sebab bila kami tawar harga...memang takkan turun punya. Tak pandai kecek kelate lah....

farhana mohamad said...

i'm proud to be kelantanese.
=D

part makan tu plg best kn kak ma. heeee

-kbba pantai timur-

Norma NML said...

@AzielaAkak..even saya org Kelantan n cakap loghat klate sy tak pandai sgt nak bargain..skit2 boleh la kot..tapi bab makan..fuhhh..nk pula hubby sekepala..:-)

Norma NML said...

@farhana mohamadBetul tu farhana...tip top...mcm2 makanan dan sedap ;-)

Ibu Amirul said...

dah lama tak pergi kelantan

Norma NML said...

@Ibu AmirulJom la Ain :-)

therosputih said...

assalamualaikum...sy pun kelantanese...hihi...singgah sini carik resepi kerabu nangka...first time nk try buat sendiri...selamat berkenalan...

Norma NML said...

@therosputihOo..ye ke..Slmt berkenalan...tq sudi singgah :-)

cheesedan kejubakar said...

salam singgah.. wpun saya bukan org kelantan tp sgt2 suka makan nasi kerabu.. nyum nyum

Norma NML said...

@cheesedan kejubakarSuka baca blog Zura sbb ada byk resepi & makanan..hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...