Wednesday, February 5, 2014

★☆ Macam2 Kerja @ Kidzania KL★☆


Memenuhi keinginan si anak bujang, dah lama dia ckp nak pegi Kidzania...asyik tertangguh aje.Setiap kali plan ada saja hal yg membantutkan plan kami...Apapun kita mesti percaya ada sbbnya & kenapa jadi gitukan...yg penting kena igt...Kun Fayakun.  So since cuti CNY masih berbaki kami decided bawa dia ke sana.

Kami keluar lepas solat Zohor..alhamdulillah jalan tak sesak sbb ramai masih bercuti sempena CNY..sampai almost 3pm..queue sgt pjg utk beli tiket kat Ground floor..menyesal tak beli online...kaunter online & walk in sebelah menyebelah aje ok. Satunya bagus if beli online kita tidak mengambil risiko kehabisan tiket..for info tiket adalah limited per day entry. Satu lagi kata mereka tak perlu queue pjg but masa me pergi tu yg online kaunter pun ramai jer orgnya. Skrg kan dunia IT..;-)

For me nak beli tiket tu sgt official..mcm naik flight ..kena tunjuk IC org dewasa ok. Tak dek IC harga tiket tak sama..nak tahu senarai harga ticket boleh tengok sini..Dek kerana lama menunggu ,si bujang tu ngadu lapar*dia mmg seorg yg cpt lpr skrg ni..kata doktor..metabolisma tinggi...so suruh en hubby tapaukan McD kat sebelah tu.


Beratur pjg..demi dia..:-)

Ok..kat atas tu korang mesti nampak serabut..macam ramai sgt kan..sebabnya kalau setiap orang yg hendak masuk perlu berada di kaunter pembelian tiket. Kalau 10 orang means 10 org perlu berada kat situ..So mmg sgt packed..:(

Dah macam  nak naik flight..siap ada schedule pulak tu

Dah bayar...harga tiket, utk kanak2 macam Naqiuddin ni rm60, kami berdua rm35/person. So total rm130. Dah selesai sesi check mengen'check' ..segala makanan tak dibenarkan bawa masuk ok. Air mineral ikutkan tak boleh tapi hari tu semua lepas..ramai je yg bawa...sebabnya air mineral yg kecik pun harganya rm3 tau.Lps tu naik ke level 5..sblum masuk ke Kidzania world kami kena melalui boarding pass..dorang siap pakai pakaian kastam lagi.Pastu dorang akan scan resit dan pakaikan wristband.


Macam comel jer wristband kidzania ni..
Tangan kami bertiga macam sama besar je ;-)


 Ok..kami dalam 'flight..then touch down to Kidzania KL, hahah mcm dalam flight la sgt..padahal naik eskalator samapai Level 5 tau. Sorry ye sbb pjg lebar intro ni..bukan apa, kot ada yg singgah membaca blog suam kuku me ni kan, at least dorang dpt clear picture bak kata omputih tu :-). Now nak citer pasal kat dalam tu . Senang cerita ..dunia kanak2 tapi nak jadi mcm org dewasa. Let them work & they know how struggle to earn money..hehe...tapi kerja 'kg' takde ok..;-)


Tukar cek kpd 50 kidzo

Masa kami masuk tu dorang belum start coz belum 4pm..apa lagi, kami pusing2 situ jap. Snap pics kejap. Then acara bermula dengan opening dance oleh staff Kidzania

Before start kita posing dulu..;-)

Bermulalah 'alam pekerjaan' Rifqi Naqiuddin..1st job as fireman..jadi bomba. 
Satu tip yg me rasakan perlu. Bila dapat peta suruh anak pilih terlebih dahulu mereka nak jadi apa. Baru la tak kelam kabut. Tapi tak semestinya yg dipilih tu dapat especially kerja yg hot macam fireman, pilot, csi,surgical doctor tu memang ramai yg pilih. satu sesi biasanya 6-8 org,bergantung kpd jenis pekerjaan..duration lebih kurang 20 minit. So kalau nak tunggu turn kena tunggu lebih kurang 30 minit. Pada me better grap mana yg boleh. Kalau rasa waiting time tu lama better buat keje lain dulu. 

Seronok anak2 naik kereta bomba tu
Ooo..'hotel' yg terbakar rupanya..

Pastu dia dok sibuk nak jadi secret agent. Kami makpak ni memang kena ikut sentiasa, sekelip terlepas pandang memang hilang la dia. Tak jumpa SA, so dia keje dulu kat TNB..

Yg ni dia suka..& dlm ramai2 dia yg berani jd volunteer utk panjat tiang tu

Each keje tu dia dpt gaji kidzo10 (+z10). Paling rendah gaji kat situ kidzo 5. Paling mahal kidzo15 kot.Next dia jadi Doctor kat KPJ..

Pun dia yg jadi leader..yaaa..he always wanna be
Seronok dia dpt dgr guna stethoscope..
Pastu dia jadi oreo maker..buat biskut..dari awal sampai packing then boleh makan biskut tu. Tapi yg ni kena tolak kidzo.

My masterchef..:-)
Hasilnya :-) 
Mak pak dah kelaparan menunggu but dia masih excited so bagi dulu dia buat satu lagi kerja. Kami bedal la popcorn dulu. Kali ni jadi pilot. Pic takde coz dalam tu tak dibenarkan masuk, yg boleh kat waiting area je.

Pic blur sbb ambik dari luar
 Pastu kami pegi survey tempat nak makan. Beli nasi goreng aje, bagi me harga boleh tahan mahal sbb nasi goreng campur mix vege aje rm5, tmbah telur mata kerbau jadi rm7, ayam seketul rm4 yg me nampak kat situ bhgn kepak aje yg ada.

Nampak tak..mahal kan ??
Tapi takde pilihan..have to ..hehe
Popcorn yg big tu rm5, yg kecik tu rm3
Twisties ti rm1 if kedai runcit 30 sen wokey..huhu

Pastu teruskan menjadi bodyguard si bujang me...oppss lupa..masa kami makan tu dia sempat pi jadi Secret Agent tapi pic takde lor coz makan pak tgh melantak..hehe. Ok..teruskan layan la pics kat bawah ni..

Yang ni job yg dia buat masa kami makan tadi..pastu burger Marrybrown
tu dia  makan..sedap ktanya..tolak kodzo ok


Yeayyy...dpt lesen..yg ni tolak kidzo

Yang kat atas tu, kena buat eye test dulu kat Hoya eyecare, buat insurans dan dptkan lesen..baru boleh drive honda kat bawah ni..hehe

One of things yg dia nak sgt buat..:-)
Tolak kidzo
Pastu keje dgn 'PLUS'..earning kidzo

video


Setiap kerja yg nak buat tu dorang akan tulis kat depan mcm ni

kat NSTP & NSTP
lupa pulak nama keje tu..haishh..

Gegirl ni cun tu..tapi penghantar pos laju

Ada sedikit cerita yg kelakar..kalau dia tahu me citer mesti marah ni..tengah dok sibuk berbincang nak cari tempat kena htr brg tu gegirl tu tersentuh tgn dia..terus dia sapu kat seluar..haram katanya..hehe..jgn kecik aje gitu ye nak..hope sampai besar kekal gitu. Budak tu dah la 100% speaking..if not mistaken mix blood ..mak dia mcm bosnia..adik beradik gegirl tu muka lbih kurang je tapi mata semua ala chinese.Memang comel..:-). Ok..next..and last job..photographer..yg ni pun dia suka..

Dah elok balik rumah terus mintak belikan DSLR
Amboiiii..igt seratus dua agaknya..tunggu ummi kaya ok..;-)

Dah penat..time to go home..kidzo tu boleh redeem kat satu shop tu..lupa la namanya tapi minimum 100 kidzos ok..opps ada satu 70 kidzo tu dpt la eraser yg ciput je..hmm..tapi if next time korang nak dtg lagi boleh la simpan dulu dann collect more kidzos..ada satu chinese couple tu dah kali ke 3 dtg sbb ank dorang bising tak sempat nak main semua..ye la..dalam tu ada lebih 90 jenis pekerjaan ok..5 jam mana la sempat..huhh..penat..

Time to go home sempat lagi snap pics..hehe

Konon nk beli t-shirt..tgok price terus cancelled
baik me beli brand polo..dah dpt sehelai lagi berkualiti..hehe

Kalau nak beli cenderahati memang sakit hati..harga semuanya tak berbaloi..nasib la Naqiuddin tak layan mende tu semua.Tapi drp duit tu burn camtu je so redeem la dgn eraser ciput macam bola kat bwah ni..


Hee..dah kotor sbb dia dh guna..
me snap masa otw blik dia dr school smlm ;-)

 Lagi satu nak beli pics yg dorang snap pun ada ..pic mmg clear la sbb dorang boleh snap dari dalam tapi sekeping rm25 ok..so for us..no need..;-). Yang penting he have so much fun with all the jobs he done. Alhamdulillah and we are happy for him too..:-)

Muka abahnya yg so tired after 5 hrs
but he...hmm..well..:-)
Haa..bab bayar kat autopay mesti dia nak buat..hmm
So tired....but feel happy for him ...otw home he keep talking that he was fun been there. I knew that he was enjoyed at Kidzania..:-)
InsyaAllah we'll bring him again as his request since he not manage to try many jobs there.

P/S : Syukur pd kurniaanNya walaupun hanya seorg ..RN




4 comments:

farhana mohamad said...

happy tgk muka dia kak.
sekurang2nya ada sorang, sama macam cousin syy. =)

pjie said...

amboiiiii hero kak ma
best tu leh try kerja mcm2
early exposure bagus utk knak2 supaya dia tau nak jd ape bler besar nanti..
good job kak ma...

Norma NML said...

@farhana mohamadYe Farhana..mmg dia excited sgt..Alhamdulillah dan redha jika dia satu2nya rezeki yg Allah bagi sbg tanda ikatan suci kami suami isteri :-)

Norma NML said...

@pjietu la..even dia pun tanya kami, "ooo..ummi ngan abah keje susah macam ni ke, selalu kena dgr arahan bos ye "..hehe baru dia tahu..:-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...