Tuesday, February 25, 2014

PR1MA...Daftar Online...



Semalam terima whatsapp group,wechhat,pm dr kwn2, tak kurang yg bercerita suruh beli rumah, grab la kata dorang..hmm...rasanya cukup lah byr rumah yg kami dah ada skrg kot..belum terfikir lagi nak tambah hutang..hehe

So kpd sesiapa yang nak beli rumah PR1MA



Tapi kena la tengok syarat2 yg telah ditetapkan boleh la daftar online. Ye la dari dok menyewa tu elok juga beli rumah, itu pun kalau harga rumah tu mampu bayar. Senang citer gini la..Sekarang menyewa let say bulanan rm350, tup2 beli rumah*faham2 aje la harga rumah skrg..huhhh dan harga yg dibeli tu menyebabkan korang kena bayar monthly dah rm500 ke atas ke kan..tak pasal2 dah out of bajet

Karang ada pula yang ckp dari membazir bayar sewa tu baik lah beli. Memang..betul sgt...dan faham sgt maksud korang tu. Tapi kena juga fikir kalau rumah yg ditawarkan pemaju harga melebihi rm100k..itu harga minumum rumah yg ditwrkan ~ maksimum 400k ok..telan air liuq la... tolak subsidi yg diberi rm30k  ...paling koman pun bulanan kena bayar lebih kurang rm450-550/month . Utk yg berduit boleh la ckp, tapi me ckp bagi yang kurang kemampuan, kalau yg gaji minimum tu katanya rm2500 dah sah2 la tak cukup lebih2 lagi kalau pakai kereta. Contoh monthly kena bayar rumah{rm450}, kereta{rm400},minyak kereta{rm200-300}, bil2{rm50*paling murah}, belanja brg2 dapur{rm300}, Brg2 basah utk memasak{rm300} ,anak kalau sorang {400-500*tgok la kalau dok nursery pun sorang dah rm300 if yg ada more than that


Ok..itu pun dah berapa..belum lagi kira bayar installment beli brg2 rumah...dah ada yg cakap tak payah la berhutang kalau takde duit. Kdg2 kena fikir setengah benda dah jadi macam keperluan dgn keadaan hidup zaman skrg, nak tak nak mereka terpaksa berhutang. Nak beli cash setiap sen duit for sure ada dalam senarai bajet.

Ok..back to entri, apa yg me tulis tu just pendapat & apa yg me dgr dari stgah rakan2 yg merungut harga rumah mahal, nak beli pun tak berani.
So untuk yang yang berminat dan nak tahu detail tu boleh la refer kat sini  Apapun before apply korang kena aktifkan akaun dulu...register online ok ...so sape2 yg semekin x dek internet tu kena la pandai2 cari cara camne ye...


Stepnya mcm kat pic ni

p/s : Syukur alhamdulillah walaupun rumah kami kecil..yg penting harganya tak membebankan..InsyaAllah ada rezeki n pjg umur boleh buat rumah kt kg..;-)

22 comments:

Nurzakiah Hanum said...

jom cuba nasib

Norma NML said...

@Nurzakiah Hanum Try je...if mampu apa salahnya ..kan ? :-)

juls julie said...

Assalam..salam ziarah.. alhamdulillah... saya pun dah dapat rumah PRIMA tahun lepas... insyaallah klu xde ape2 halangan, thn depan dah bleh pindah..

xde dah rumah murah2 skrg ni..nak2 kalau Putrajaya..nak cari landed hse mmg sampai ke tua la x dpt. Putrajaya tanah mahal. PRIMA yg saya dpt ni pun dah RM120k. Aset utk masa depan...ade rezeki lain, cari tmpt lain pulak..heheh

Norma NML said...

@juls julie Tu la...semuanya mahal2 kan..area Bandar Baru Bangi pun..nak dpt landed house takde 300k-400k jgn mimmpi la..

misz sheyla said...

kebetulan sgt mmg tgh mencari...tapi xleh bukak pulak link tu...

Nur A.Z said...

utk org yg dah kahwin je kan..

Norma NML said...

@Nur A.ZSingle pun boleh tapi mesti umur 21 tahun keatas :-)

Norma NML said...

@misz sheyla Ye ke...cuba masuk link :
http://www.pr1ma.my/register.php

::NureeN:: said...

ada gak dpt semlm kat wassap...
blum bercdg lagi sbb dh ada umah sndrik, kecik x per janji x der hutang..
:)

atien zuraidah said...

Suami x nak beli rumah sebab hutang sampai ke tua belum habis2.lebih memilih membeli tanah.alhamdulillah kini memiliki tanah sendiri.skrg sedang bekerja keras mengumpul duit utk membina rumah tanpa hutang.buat masa skrg masih menyewa.thanks infonya.

atien zuraidah said...

Suami x nak beli rumah sebab hutang sampai ke tua belum habis2.lebih memilih membeli tanah.alhamdulillah kini memiliki tanah sendiri.skrg sedang bekerja keras mengumpul duit utk membina rumah tanpa hutang.buat masa skrg masih menyewa.thanks infonya.

Norma NML said...

@atien zuraidah if ada tanah sendiri better kumpul duit & upah kontraktor sendiri...lagi murah..tu la skrg pun tggu 'pencen' insyaAllah igt nt nak balik kg buat rumah..Alhamdulillah rezeki mak bagi tanah sikit sorang utk kami adik-beradik :-)

Norma NML said...

@::NureeN::Bestnya dah ada rumah sndiri..akak pun alhamdulillah rumah hubby beli masa bujang lagi tapi belum habis hutang..hehe..:-)

maszmadi said...

alhamdulillah dah ada rumah sendiri,
tapi saje la nak try bukak web yang kawan2 bagi tu, tapi susah tul nak masuk, mungkin xder rekezi di situ.. hihi

Norma NML said...

@maszmadioo ye ke..akak try so far boleh je masuk..mybe kbtulan rmai yg masuk kot

Kak Tie said...

terimakasih krn sudi singgah dan komen diblog akak

Norma NML said...

@Kak Tie Welcome akak :-)

MizzTina said...

dh dpt dh hri tu..kenselkn loan n beli umah teres.. mahal la kak.. sebulan cmpur mentenen dkt 1k..

Norma NML said...

@MizzTinaHmm..kan...sekali tgok mcm org yg gaji rm2500 tak mampu kot nak beli..kalau rm35-55k ok la lagi..

Norma NML said...

@MizzTinaHmm..kan...sekali tgok mcm org yg gaji rm2500 tak mampu kot nak beli..kalau rm35-55k ok la lagi..

sal ya said...

itu la. dapat jugak wassap. sbb katanya chinese berebut2 nak beli kalau melayu tak nak. member kata baik isi je form sbb kalau dpt kat chinese mmg lg hbt la bayarannya.

kalau dpt tp x mmpu nak byr mcm mana?

Norma NML said...

@sal yaAgreed...so skrg ni better apply ikut kemampuan...apa org kata ukur baju kat badan sendiri jgn biar papa asal bergaya ..kan..:-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...