Friday, March 28, 2014

Macam Sekejap Sangat..♡♡



Semalam purposely me take leave sbb nak spend time dgn chek dan adik beradik me. Pagi lps breakfast bawa Abg Sok*abg ke2 me keluar ke Alamanda sekejap ,he grab one handbegs for chek. If biasa kami akan bawa chek but after dia sakit that day, chek memang tak larat nak jalan lama..apapun alhamdulillah & syukur sgt chek dah sembuh.


Hehe..he willing to help me for this..snap pic htr 
kat chek suruh pilih mana satu

Naqiuddin & kazennya, Ammar sempat  lagi 'pau' Ayh Sok dorang main game. Sedar tak sedar dah almost 3pm baru balik.

Well..boys...
Ptg kami berkumpul kat rumah kakak .Sangat terkilan, lupa nak snap pic kami anak2 Arwah Mat Lazin seramai 7 org berkumpul. Jarang sekali dapat berkumpul macam tu, last masa kenduri kahwin adik bulan 3 tahun lepas. Selalunya if berkumpul pun jarang complete 7 beradik. Menyesalnya tak snap pic dorang...maklum la semua sibuk dok borak.

Tapi before berkumpul ramai2 tu ada la pic yg sempat me snap, dan yang pastinya Baby Khalish tetap jadi tumpuan..


Semakin geram kat budak kecik yg chubby ni..
on his mum's chest..so sweet
Alhamdulillah setakat ni x buat 'perangai' ;-)
Cousins
Penatnya saya kena buli dgn abg2 n kakak sepupu
Finally..sgt selesa & so manja dgn chek...
Since dalam pantang Khalish Naqeb byk spending his time dgn chek & unclenya, Ayh Sok...for sure he will gonna miss them and so them as well..
Apapun Khalish be a good boy ye dear ....kami sentiasa doakan Khalish jadi anak yg pintar dan yg penting menjadi anak yg soleh serta taat kpd ibu ayah.

Tuesday, March 25, 2014

♨Kateh Aye aka Kateh Ayam♨



Hari tu me dok sembang dgn ofismate pasal sejenis makanan ni. So tanya dorang pernah dgr ke tak... dorang ckp tak pernah.Oo..ok..maybe lain tempat lain pula sebutnya. Kami kat Kelantan pun ada yang panggil kaki ayam dan ada yang panggil ubi goreng je. 

For me kalau ubi goreng tu macam pisang goreng ..dipotong lebar dan leper..pastu celup bancuhan tepung then goreng. Tapi kalau kateh ayam ni, keledek dipotong panjang dan kecil ala2 fries McD tu, pastu dimasukkan tepung gandum, gula secukupnya, sedikit garam, pewarna kuning dan air. Senang sangat..gaul je semua sekali dalam bahan2 tu..jgn terlalu cair . Agak2 keledek tu boleh bercantum sesama 'mereka' bila nak goreng tu dah kira ok ..


Bhn2nya...
Since chek bawa keledek yg dia tanam dr kg, hari tu masa berkumpul rumah kakak kami buat la kateh ayam ni. Memang licin, nostalgia zaman knk2 sbg makanan waktu minum petang.  Disebabkan chek me suka bercucuk tanam dan alhamdulillah byk hasil cucuk tanam termasuk sayur-sayuran jadi drh daging kami. Terima kasig chek. Pastu malam tadi tiba2 teringin nak makan lagi so me buat la sikit..pastu terdengar news psl #MH370 tu . Goreng sikit je then stop..simpan dlm peti ais coz nk ikut perkembangan news. Pagi tadi goreng & bawa kat ofis.


Nampak tu...nyum2 ;-)
Dah siap...Jom tengok camne rupanya Kateh Aye ni..hehe


Makanan nostalgia masa kecik2 dulu
Letak pula dlm pinggan camtu..
Makan panas2 memang terangkat, tapi keledek ni stengah org makan berangin...bukan naik angin tapi angin yg kembung perut tu. Sob2..rindunya kenangan2 tu semua..especially arwah ayah.

p/s : adakah kerana terlalu rindu me selalu minpikan dia :'(


Monday, March 24, 2014

MH370 Terhempas Di Selatan Lautan Hindi :'(



Setelah hampir 17 hari dunia menunggu...akhirnya terjawab ..Baru sekejap tadi PM, Datuk Seri Najib telah mengumumkankan AAIB Uk tlh mengesahkan MH370 terhempas di Selatan Lautan Hindi..


PM membuat pengumuman :'(



Semua turut bersedih..apatah lagi family mangsa2 yg terlibat.Al fatihah utk mangsa yg beragama Islam...semoga Allah swt ampunkn segala dosa mereka.
Salam takziah kpd family mangsa. Semoga mereka tabah dan redha dgn ujian ini. Berat mata memandang berat lagi bahu yg memikul. Apa yg pasti kita dtg dari Dia dan kembalinya kita juga kpd Dia.

Kedalaman Lautan Hindi yg menyukarkan usaha pencarian
At first tengok pic kat atas tu me tefikir...how long they gonna get the black box. Apapun kita kembali kpdNya..tiada yg mustahil ..

Sayu bila me dengar Puan Normah, ibu kpd Khairul Amri menelefon pihak Astro Awani utk mengetahui apa yg diumumkan PM .Turut tersentuh bila baca tweet Maira Elizabeth Nari, anak ketua pramugara yg terlibat...


God loves you more, daddy.... God loves them more. :')
p/s : wondering knp MH370 melencong ke sana ek..

✿Tabebuia roseo-alba aka Bunga Sakura Malaysia✿



Subhanallah..since last week bunga ala2 bunga sakura ni mekar..seriously cantik sgt..itu yg sempat me snap dari dlm kereta..ada satu pokok me nampak tu, dah la pokoknya rendah daun plk takde..yg nampak bunga aje...cantik sgt..pink color..

Tak dapat tengok bunga sakura tengok bunga Tabebuia roseo-alba*berbelit ldh nk nyebutnye weyy  pun jadi la...syukur nikmat Allah masih beri peluang untuk menikmati keindahan ciptaanNya.




Pemandangan tu me snap on the way balik kerja Jumaat lepas. Pagi tadi nampak dah banyak bunga2 yg berguguran. Apa yg me nampak rata2 pun bunga pokok ni 2 color je, pink & merah. Jom kita layan pics bunga ni hasil me meng'google'..hehe


Di Sepanyol...cantik je..maybe cuaca yg sesuai kot..
Yang ni warna putih...
Yellow one...:-) tapi yg ni me tak de nampak lagi kat sini
Allahuakbar..memang cantik..cantik..that's all I can said...Subhanallah..

p/s : nak ke Jopun tak mampu..tengok je la Sakura Malaysia ttp jga cantik..

Welcoming For Baby Khalish Naqeb..



After sebulan lebih dia melihat dunia, baru lah me berpeluang  tengok dan dukung Baby Khalish. Latest nephew, anak adik bongsu me yang berkahwin 5 days before arwah ayah kami meninggal. Ya Allah..seriously setiap kali me buat entry yang ada perkataan arwah ayah, hati jadi sayu...airmata bergenang. Lebih2 lagi arwah ayah mmg sgt suka manjakan cucu2nya & Rifqi Naqiuddin one of them..so close with arwah.

Ok..tak mau sedih2. Naqiuddin also tumpang gembira seolah2 baby Khalish tu adik dia..hehe..Since semalam weekend so kami adik beradik berkumpul kat rumah kakak. Tapi x syok sbb tak semua dpt join. Adik ppuan me yg sorang lagi ada her family in law gathering kat PD, abg me yg sorang tu keje.Rancak berborak melayan baby bagai, pic pun terlupa nak snap. Tak pe..InsyaAllah khamis nanti kami berkumpul lagi bfore chek n Abg Sok me balik kg. Tapi yg pasti pic baby mesti ada.

Saya Khalish Naqeb ;-)
Hari ni saya x boleh tido lena sbb semua
pakcik makcik dok kacau..hehe
Sorry la..saya masih penat ni..x larat nak senyum
eee..geramnya Cikma..
Semalam pagi petang me yg mandikan Khalish. Alhamdulillah still boleh uruskan baby even dah lebih 10 tahun..

Btw Happy 1st Anniversary to my youngest sister, Nor Syida & Khazelan..aka ibu & ayah Khalish. Semoga bahagia berkekalan hingga ke akhir hayat dan sentiasa dalam rahmatNya. 

p/s : Bau baby sgt wangi walaupun baru bangun tido..:-)

Friday, March 21, 2014

Tahniah Hernanadiah..8A's..^◕‿◕^



Semalam masing2 tengok kawan2 update psl adik, anak2 buah dan sedare mara yg dpt result SPM...ada yg suka ada yg duka..Adatlah kan..Btw me pun nak share jugak..hehe

Tumpang gembira atas kejayaan anak kakak(Kak Ze) me coz 2nd doter dia dapat scored 8A's. She was ex student of Sekolah Menengah Sains Pasir Putih. If last year her son which is now study in UITM Penang, this year adiknya yg pula yang menyusul. Alhamdulillah.

Tahniah to Hernanadiah 


By the time she text me, dia ckp frustrated sikit sbb tak dapat 9A, it's ok kak Cik*panggilan to my niece, you do your best already, terima keputusan ni sebagai ketentuan Allah. 8A tu dah kira ok..dah bagus utk student aliran sains..Cikma dulu, aliran account je kot, tak cemerlang pun*tapi ok la,at least still pangkat 1..hehe...terima la rezeki itu seadanya.



Yang penting teruskan cita2 tu ok...InsyaAllah ada rezeki dpt continue in Engineering as u wish, we always support u dear. We proud of you. Jauh lagi perjalanan tu...ingat jasa penat lelah Ma & Abah..yang penting jgn lupa DIA..yang memberi kejayaan & segala rezeki.


p/s : tumpang gembira..sorang demi sorang ank2 kakak ke menara gading :-). Alhamdulillah. Semoga ank2 tdk lupa pengorbanan Ma & Abah dorang.

Sunday, March 16, 2014

Tragedi FMFA 2014..Mana Silapnya ??



Sesungguhnya me rasa sedih dan terkilan, disaat negara kita berdepan dgn masalah jerebu dan kemarau...disaat rakyat Malaysia malah seluruh dunia masih bersedih dengan kehilangan MH370 tanpa jejak. Disaat seluruh umat Islam sibuk berdoa dan melakukan solat hajat supaya MH370 ditemui..

Tiba2 malam tadi me terbaca update dr kawan psl tragedi kat satu festival. At first ingatkan konsert biasa2 je rupanya it quite big concert...Future Music Festival Asia 2014..Tiga malam berturut2 pulak tu. Frankly to say, ini 1st time me dengar dan tahu wujudnya festival yang gah mcm ni...jakun kan..haha..if bab mcm ni jakun pun jakun la..;-)
Tengok pic tengkorak tu pun dah seram..errkk..
Tak puas hati, me mula mencari kat internet...yahoo news..hmm rupa2nya konsert tu dah hari yg ke 3...menurut sumber, mangsa meninggal disebabkan pengambilan dadah methamphetamine. Apa yg buat me rasa terkilan sgt, 4 orang drp 6 mangsa yang meninggal adalah org Melayu..Islam...masih muda dan mentah lagi...sedihnya bila me amati pics yg kengkawan share kat fb dorang, cara berpakaian..pergaulan dan tindak tanduk ...Allahuakbar...me jadi semakin takut..nauzubillah himinzalik..semoga anak bujang me..anak2 kita semua dijauhi dari segala godaan syaitan dan tidak lalai dgn nikmat dunia. 

Dimanakah silapnya??...salah siapa ?? kenapa boleh terjadi ?? Semua jawapan ada ditgn masing2 yang terlibat...penganjur ? yg meluluskan ? mereka yg menghadirinya ? Yang tu me tak nak sentuh...Nanti salah cakap..salah tulis ada yg tak puas hati...Apa yang me harap sama2 la kita ambil iktibar atas setiap kejadian dan peristiwa yg berlaku lately. Adakah ini ujian atau balasan Allah...Hanya DIA yang Maha Mengetahui.

p/s : Me x nak share pics mangsa2 sbb tak nak aibkan mangsa & family lagipun kat magizine & fb dh mcm2 pics keluar...sbb bukan itu niat me..just wanna share what i feel bout this & as a lesson for all..Tapi sedih sebab penganjurnya asalah org Islam..org Islam ...

Thursday, March 13, 2014

Murtabak Maggi



Balik kerja tadi sempat siapkan Murtabak Maggi untuk Naqiuddin. Even bit rushing sbb sampai rumah pun dah lewat, but since semalam dia request so tak sampai hati pulak. Alhamdulillah tak sampai half  an hour dah pun siap :-)

The making of ;-)
Bahan2 
1 paket maggi - dicelur terlebih dahulu - then toskan
2 biji telur
sedikit carrot - didadu kecil
1/2 biji bwg besar - didadu kecil
Ayam {bhgn dada} - dicincang kecil
{boleh juga guna Ramly minced chicken}
Daun kucai - di potong kecil
Garam secukup rasa
sedikit serbuk kari
(nak guna perencah maggi itself pun boleh}
1/2 sudu kecil tumix ayam


Cara2
Gaul semua bahan2 yg didadu n di potong bersama 2 biji telur, masukkan garam dan bhn serbuk ,gaul hingga sebati. Masukkan maggi yg telah dicelur tadi dan kacau lagi hingga rata.

Gunakan non stick pan, masukkan sedikit minyak..lbih kurang 1/2 sudu besar dan 1/2 sudu butter..panaskan sekejap. MAsukkan adunan tadi. Biarkan ia garing sedikit baru terbalikkan. Me guna Pemanggang Ikan Ajaib tu so x pyh nak terbalikkan...just terbalikkan PIA tu je. Masak hingga kedua2 belahnya kekuningan dan sedikit garing...
Note : ada juga yg tumis terlebih dahulu bwg dan ayam spruh msk tp me x nk buat cmtu tkut nanti jadi too oily.


Hasilnya..nampak buruk kan..hehe
Setia sibujang me menunggu, siap je mandi terus terkam murtabak. Pastu nak pula dgn pakej, sementara tunggu murtabak suam, dah dia sibuk dok goreng aiskrim goreng...ala..yg segera by Nestle tu. 


Tadi nampak buruk kan..now dah siap potong so it look
nice kan..;-)
Happy tengok Naqiuddin selera je makan, half of murtabak dia habiskan. Alhamdulillah..


Eh..nape plk pic ni blur...
whatever..ini la model me..always be..;-)

p/s : masih setia menunggu news ttg MH370 & never stop berdoa utk mereka...semoga ditemui secepat mungkin..InsyaAllah..
Kpd mereka diluar sana kot nak menolong pun x pyh la buat kerja2 mengarut..nti syirik x psl2 dosa pula yg dpt..


Monday, March 10, 2014

Kemahiran Amal Islami (KAMIL) 2014


Last saturday, me menapak di SRAI dr pukul 7.30am lagi...this time SRAI BBB menjadi tuan rumah utk program Amal Islami Peringkat Sekolah2  KAFAI zon Kajang. Kebetulan Naqiuddin one of the participant.

En hubby tak dpt cuti penuh so tgari sempat la dia join kejap. Group Naqiuddin kena turn ke 10..seronok ..mcm2 gelagat dorang ni. Baru tahu rupa2nya setiap acara dilakukan serentak dibilik dan dewan berbeza so dah tentunya me bertapak kat bilk utk acara solat jenazah aje la. Lepas tu baru berpeluang menjengok acara2 lain. Jom layan je pic yg sempat me snap..:-)


Para peserta berkumpul di tapak perhimpunan sekolah
Yang ni dia selfie dgn kengkawan...hmm..he look chubby 
Before start..I know he nervous...;-)
Their turn..Bismillahirrahmanirrahim..
Semuanya berjalan lancar


Alhamdulillah..

Melangkah yakin..well done ank2..:-)
Alhamdulillah semuanya berjalan dgn lancar. Tapi rezeki tak menyebelahi mereka, ada yang lebih baik persembahannya. I know he a bit frustrated ...once Ustaz Hj Shafie Ngah announce that KAFAI Insaniah menjuari kategori tu, he quikly run out dari dewan. It ok syg..you do your best already..ummi & abah really proud of you coz dare to take this challenge. Cuba lagi next year ok. 

Lepas tu barulah me meninjau gerai2 yg ada, perut pun dah lapar so sementara en hubby sampai makan la dulu apa yang patut. Naqiuddin me just let dia dgn kawan2, biar dia release rasa frust tu. 

Baru tahu rupa2nya setiap acara dilakukan serentak dibilik dan dewan berbeza so dah tentunya me bertapak kat bilk utk acara solat jenazah aje la. Lepas tu baru berpeluang menjengok ke dewan lain.

Sunday, March 9, 2014

⊙︿⊙ MH370....Teruskan Berdoa....⊙︿⊙



MH370
Sumber : Google
Sampai skrg tiada tanda di manakah hilangnya Pesawat MH370 yg tdk dpt dikesan sjk 2.40am smlm.berbagai spekulasi serta kbr angin..tak kurang juga andaian2 negatif.

Di sahkan 2 drpnya menggunakan passport palsu yg dipercayai
hilang di Thailand
Dlm keadaan mcm ni tak perlu nak cari slh siapa ...hormatilah keluarga mangsa .Cuba selami perasaan mereka...just imagine if we are in their shoes...trauma yg mereka alami hanya Allah yg tahu..sedih bila me tengok dan baca setiap mesej..kata2 dan harapan ahli keluarga mangsa..Allahuakhbar..

Apakata kita sama2 berdoa supaya MH370 dan para penumpang selamat kembali. Andai kata berita buruk yg kita terima kita doakan supaya ianya ditemui..Please stop make a nonsence rumours till we get the correct news.


Petikan kata-kata seorg kawan..

" Bukan salah MAS..bukan salah pilot..bukan salah sesiapa. Bila Allah kata 'kunfayakun' maka terjadilah"



So kita sebagai org Islam sama2 kita lakukan solat hajat semoga pesawat tersebut ditemui segera dlm keadaan apa sekalipun..



p/s : sakit hati dgn manusia yg kaitkan kejadian ni dgn politik & perkauman.

Thursday, March 6, 2014

2nd Time He Join Amal Islami



Sejak minggu lps, malam aje Naqiuddin busy dok training untuk pertandingan Amal Islami sabtu nanti. Suara pun dah jadi rockers..suruh hafal slow dia ckp ssah nak faham. Tak pe la janji dia dah boleh ingat semua yg dia hafal. Alhamdulillah semalam dia dah boleh perform depan abahnya.

If last 2 years dia masuk acara muhawarah , tahun ni dia masuk acara Solat Jenazah..tahun lepas last minute dia terpaksa menarik diri sebab arwah ayah me meninggal

Since pertandingan semua peserta kena pakai baju melayu putih & sampin hijau terpaksa la kami pi shopping semalam. Tak mboh beli yg mahal coz pakai sehari je pun...:-)

Macho la sgt..
Anyway good luck ye anak ummi...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...