Tuesday, March 25, 2014

♨Kateh Aye aka Kateh Ayam♨



Hari tu me dok sembang dgn ofismate pasal sejenis makanan ni. So tanya dorang pernah dgr ke tak... dorang ckp tak pernah.Oo..ok..maybe lain tempat lain pula sebutnya. Kami kat Kelantan pun ada yang panggil kaki ayam dan ada yang panggil ubi goreng je. 

For me kalau ubi goreng tu macam pisang goreng ..dipotong lebar dan leper..pastu celup bancuhan tepung then goreng. Tapi kalau kateh ayam ni, keledek dipotong panjang dan kecil ala2 fries McD tu, pastu dimasukkan tepung gandum, gula secukupnya, sedikit garam, pewarna kuning dan air. Senang sangat..gaul je semua sekali dalam bahan2 tu..jgn terlalu cair . Agak2 keledek tu boleh bercantum sesama 'mereka' bila nak goreng tu dah kira ok ..


Bhn2nya...
Since chek bawa keledek yg dia tanam dr kg, hari tu masa berkumpul rumah kakak kami buat la kateh ayam ni. Memang licin, nostalgia zaman knk2 sbg makanan waktu minum petang.  Disebabkan chek me suka bercucuk tanam dan alhamdulillah byk hasil cucuk tanam termasuk sayur-sayuran jadi drh daging kami. Terima kasig chek. Pastu malam tadi tiba2 teringin nak makan lagi so me buat la sikit..pastu terdengar news psl #MH370 tu . Goreng sikit je then stop..simpan dlm peti ais coz nk ikut perkembangan news. Pagi tadi goreng & bawa kat ofis.


Nampak tu...nyum2 ;-)
Dah siap...Jom tengok camne rupanya Kateh Aye ni..hehe


Makanan nostalgia masa kecik2 dulu
Letak pula dlm pinggan camtu..
Makan panas2 memang terangkat, tapi keledek ni stengah org makan berangin...bukan naik angin tapi angin yg kembung perut tu. Sob2..rindunya kenangan2 tu semua..especially arwah ayah.

p/s : adakah kerana terlalu rindu me selalu minpikan dia :'(


10 comments:

Nurzakiah Hanum said...

SEDAP2

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak, wahh sedapnya! terliur sheila tengok. heeeee

Norma NML said...

@Nurzakiah Hanum..tu la lama tak makan camni..:-)

Norma NML said...

@Sheila Salimsheila pernah mkn ke ?

Mohd Selim Zainal said...

Assalammualaikum...

sedap dapat makan makanan nostagia macam nie... ubi + kelapa pun seda[ gak kan.. ada orang sebut ketuk ubi.. susah nak cari makanan lama2 nie..

mselim3

Norma NML said...

@Mohd Selim Zainalwslm..btul tu en Selim..mengingatkn kngn zaman knk2 dgn family

Mimi Azirah said...

Assalamualaikum..salam kenal

Sy phn bru first time dnga kateh aye nih..dh bce entry nih bru tau

Hadirah Syakirah said...

Resepi yang best, kena try hehe. Dira datang balas kunjungan

Norma NML said...

@Mimi AzirahRasanya kat kelantan je panggil camni..negeri lain maybe ada but nama lain kot..

Norma NML said...

@Hadirah Syakirahhehe..senang kan..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...