Monday, March 3, 2014

♥♨Keladi Masak Tempoyak & Ayam Goreng Kicap Berempah♨♥



Cerita semalam,normal rutin bila weekend menjelma, dok fikir nak masak apa . En hubby pula mengidam teringin nak makan sayur keladi, dah lama katanya tak makan. Dia fhm yg me tak boleh nak siang keladi tu nnti habis gatal2 sbb tu dia tak request. Tapi takpe...for him...lagipun ada caranya utk elakkan semua tu....pakai je sarung tgn. 
So semalam terjadi  Keladi Masak Tempoyak

Bahan2 
3 btg Keladi
1/2 inci kunyit* @ serbuk kunyit pun boleh
2 ulas bwg merah*
1 ulas bwg putih*
4 tangkai cili api* 
2 sudu besar tempoyak*
{stgh org x letak bwg tp me suka ltk bwg :-) }
Garam secukup rasa
1 keping asam
Sedikit ikan bilis 
Air secukupnya
note : kalau tempoyak yg digunakan terlalu masam masukkan sdkit gula & x perlu masukkan asam keping

Cara2 
Keladi yg telah disiang tdi direbus hingga mendidih, then buangkan air tadi. Masukkan semua bahan2  (*) yg diblend kedlm periuk, masukkan air then masak hingga mendidih, masukkan ikan bilis dan garam secukup rasa. Sayur keladi ni sbnrnya lagi lembik masaknya lagi sedap..


Gini lah rupannya..
btw seronok tgok en hubby mkn bertambah-tambah
Then untuk lauk, ikut lil hero punya selera..since dia suka makan Ayam Goreng Kicap Berempah so me masakkan ..en hubby ok aje. 

Bahan2
25 gm Ayam dipotong kecik
1/2 cwn kicap lemak manis
Garam secukup rasa
1 bwg merah besar - di potong dadu 
1 ulas bwg putih- dicincang halus
1 Inci halia - di mayang 
2 tangkai cili kering- di mayang kasar
Sedikit mentimun- dipotong dadu
1/2 tomato- di potong dadu
Sedikit serbuk lada hitam kasar
Sedikit Jintan manis - di tumbuk
10 biji fishball

Cara2
Ayam dilumur sedikit garam, sdkit sahaja ok. Goreng skjp hingga masak...tak perlu garing . Angkat ketepikan. Tumis bawang merah, bwg putih dan halia hingga layu, masukkan cili kering, fishball,masukkan kicap,kacau kjp, masukkan mentimun dan ayam, serbuk lada hitam dan jintan manis juga sdkit air. Biarkan mendidih hingga sdkit pekat.Kemudian masukkan tomato dan garam secukupnya..Kacau kejap.. Dah siap..:-)


Senang kan ..hehe
Alhamdulillah rezeki kami yg diberi olehNya, happy sebab dpt memenuhi keinginan org2 yg kita sayang. Apapun yang kita buat jika dengan keikhlasan hati sebenarnya boleh membahagiakan kita...InsyaAllah.. ◕‿-



23 comments:

Nurzakiah Hanum said...

nampak sedap

Ann said...

ann xpernah msk keladi tp suke mkn keladi...baiklah akan cuba msk sndr nnti..tq resepi:)

Norma NML said...

@Nurzakiah Hanum Ok la utk family mkn..btw Tq :-)

Norma NML said...

@Ann senag je Ann..msk sendiri lagi best sbnrnya..puas hati :-)

BUNDA said...

Alhamdulillah rezki dari Allah....

Lily@MamaZaraZareef said...

nmpak sedap sgt ayam masak kicap berwmpah tuh..org jawa mcm saya mmg suka bab2 masak kicap ni..hehehehee

lieyalatif said...

uih telan aliyo lieya tgk hah...keladi tu lieya suke....tapi takpenah try masak tempoyak...selalu mak masak asam rebus jek...nanti boleh la lieya try....lieya ni kalo bab2 masak tempoyak mmg nombor 1 heheheeh....boleh bertambah2 makan...lagi2 kalo ade petai....nanti lieya try resepi ni yeak...

Norma NML said...

Bunda : Alhamdulillah..:-)
Lily : Owh..org Jawa ek..kwn akak
org Jawa mkn pisang goreng
sambal kicap
Lieya : Tu la..bsa msk asam rebus n
tempoyak..hubby akak pya
fav. tu ;-)

Juhariah Johari said...

Salam.
terimakasih dtg ke blog saya.
Saya memang suka ngan tempoyak!

Gee® said...

Salam singgah... sedapnya keladi tempoyak...

Norma NML said...

Kak Ju..kan2..tempoyak tu dpt menambahkan selera mkn..

Gee..hehe..tapi bab nak siang tu la 'bercinta' ckit..hehe

farhana mohamad said...

sedapnya. ^_^
tapi xleh makan keladi. =,=

JunAina said...

Wahhh sedapnya gulai tempoyak keladi, sejak MIL dah uzur tak de sapa nak layan saya dengan masakan cam tu lagi...

Norma NML said...

@JunAina Akak pun bsanya blik kg mak yg masak sbb air tgn ibu tu mmg rsa sgt sedap. Tapi kbtulan en hubby mmg suka so kena biasakan..pkai sarung tgn aje la..hehe

eB said...

sedapnya nampak Ayam Goreng Kicap Berempah tuh... boleh la kami singgah merasa sok ye... he3...
tq sudi jenguk kami...
sori yer... eB skang nih lambat nak berbalas kunjungan sebab sebok skit... pe pe pun tq sudi jenguk kami (",)

Norma NML said...

@eBBBoleh jer..hehe

Norma NML said...

@farhana mohamadLaa..ye ke..nape dear ?

*∽ IZAN ∽* said...

sedapnyaaa.. dah lama tak masak lauk fancy2.. dapat masak balik kerja pun rasa dah beruntung sangatt.. mmg masak benda2 yg cepat dan mudah je uhukk!

Norma NML said...

@*∽ IZAN ∽*hehe..akak pun weekend jer dpt msk cam gini..if weekdays if tak mkn kt luar msk aje yg simple..masa x mengizinkan..:-)

ishamizu said...

Mmmm sedapnya..nmpk menyelerakan. Sy suka tempoyak tp tak pandai masak hee

Alia Laila said...

Assalamualaikum :)

Kelmarin pergi market nak beli keladi tapi tak ada la pula. Semua tak ada, supplier tak hantar la kot u_u

Norma NML said...

@Alia LailaDear, akak biasanya beli kat psr mlm..biasnya tempat org jual sayur2 kg tu mmg fresh lagi :-)

Norma NML said...

@ishamizusenang je..blend semua bhn masukkan je..cuma bab nak siang tu remeh..but jgn risau kdg kat psr ada yg dah siap siangkan..:-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...