Thursday, March 13, 2014

Murtabak Maggi



Balik kerja tadi sempat siapkan Murtabak Maggi untuk Naqiuddin. Even bit rushing sbb sampai rumah pun dah lewat, but since semalam dia request so tak sampai hati pulak. Alhamdulillah tak sampai half  an hour dah pun siap :-)

The making of ;-)
Bahan2 
1 paket maggi - dicelur terlebih dahulu - then toskan
2 biji telur
sedikit carrot - didadu kecil
1/2 biji bwg besar - didadu kecil
Ayam {bhgn dada} - dicincang kecil
{boleh juga guna Ramly minced chicken}
Daun kucai - di potong kecil
Garam secukup rasa
sedikit serbuk kari
(nak guna perencah maggi itself pun boleh}
1/2 sudu kecil tumix ayam


Cara2
Gaul semua bahan2 yg didadu n di potong bersama 2 biji telur, masukkan garam dan bhn serbuk ,gaul hingga sebati. Masukkan maggi yg telah dicelur tadi dan kacau lagi hingga rata.

Gunakan non stick pan, masukkan sedikit minyak..lbih kurang 1/2 sudu besar dan 1/2 sudu butter..panaskan sekejap. MAsukkan adunan tadi. Biarkan ia garing sedikit baru terbalikkan. Me guna Pemanggang Ikan Ajaib tu so x pyh nak terbalikkan...just terbalikkan PIA tu je. Masak hingga kedua2 belahnya kekuningan dan sedikit garing...
Note : ada juga yg tumis terlebih dahulu bwg dan ayam spruh msk tp me x nk buat cmtu tkut nanti jadi too oily.


Hasilnya..nampak buruk kan..hehe
Setia sibujang me menunggu, siap je mandi terus terkam murtabak. Pastu nak pula dgn pakej, sementara tunggu murtabak suam, dah dia sibuk dok goreng aiskrim goreng...ala..yg segera by Nestle tu. 


Tadi nampak buruk kan..now dah siap potong so it look
nice kan..;-)
Happy tengok Naqiuddin selera je makan, half of murtabak dia habiskan. Alhamdulillah..


Eh..nape plk pic ni blur...
whatever..ini la model me..always be..;-)

p/s : masih setia menunggu news ttg MH370 & never stop berdoa utk mereka...semoga ditemui secepat mungkin..InsyaAllah..
Kpd mereka diluar sana kot nak menolong pun x pyh la buat kerja2 mengarut..nti syirik x psl2 dosa pula yg dpt..


10 comments:

Nurzakiah Hanum said...

NYUM2

Norma NML said...

@Nurzakiah Hanummelayan permintaan anak..:-)..

Sheila Salim said...

Assalamualaikum.. waduh tengok gambar maggie tu. terliurnya sheila.. sheila singgah sambil klik tabung sini ~~~

Norma NML said...

@Sheila SalimSheila..eh..mcm anak akak je..;-)

Annyss Aleeya said...

nmpk mcm sedap jer. xpenah mkn lagi murtabak maggi nie.

khamsiyah mansur said...

macam sedap je..macam nak cuba je.. macam lapar je.. hee..

Norma NML said...

@Annyss Aleeyamkn pns2 mmg sedap ;-)

Norma NML said...

@khamsiyah mansurBuat la..ank2 mesti sukanye :-)

mama ila said...

alahai....sedap pulak Nampak murtabak maggi nie..nie rasa cam nak try nie..hihihi

Norma NML said...

@mama ilahehe..buat le senang jer tu..;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...