Wednesday, April 30, 2014

GA cuci lemari by mamamursyid.blogspot.com



1st time singgah blog Mamamursyid terus follow ...ternampak sticky entry pasal GA cuci Lemari ni. Macam menarik, so me join :-)



Sebabnya.....soalan dia memang dah ada jawapan dan saya memang suka bab teka-teki ni...hehe

Ok2...back to entri...saya nak jawap soalan...

Bismillahirrahmanirrahim....

1. Siapa nama anak saya
Nama anak tuan rumah ialah Ahmad Mursyid
{comel..sama la kita ank lelaki sorang je}

2. Apa pekerjaan saya
Pekerjaan tuan rumah adalah guru & suri rumah as well
{ akak baca kat profile tuuu ...;-) }

Alhamdulillah sebab me yakin dah betul..menang ke tak tu belakang kira yang penting seronok dpt jawap...yeayyyy...

So untuk kawan2 yang nak join tu boleh la klik kat SINI utk tahu lebih lanjut..ala tak pun klik jer banner kat atas tu...senang sgt..mcm minum air je...:-)

Tuesday, April 29, 2014

Keseronokan dia bila di kampung..



Dia memang suka balik kampung...if dgr aje pasal nak balik Pahang @ Kelantan , sure dia tak akan berhenti bertanya sampai lah tiba hari kami bertolak. Itu belum lagi kira otw balik..ada pula soalan lainnya. 

Kadang2 apa yg dia buat tu boleh mengundang bahaya utk dia. Itu yang buat me risau. Tengok la apa apa aktiviti dia masa balik rumah Uwannya weekend baru2 ni.  

Nampak abah dia basuh kereta terus serbu..
si baju pink tu cousin dia..selalu disakatnya..
Abah dia dok ngemas laman Uwan dah ternampak cangkul tu..
x puas hati sbb me tak kasi dia main..bahaya tu..;-)
Seronok dpt main dgn cousins dia...
Naqiuddin ni pesennya suka menyakat cousins dia..maklum la antara mereka tu dia yg paling tua. Dah elok main...kejar2..gelak2 tiba2 ada yg nangis..pastu cousins dia mula la ngadu.."Mak Ngah..abg Rifqi kan"...Biasa la budak2...Bila lama tak jumpa masing2 dok tanya sebab rindu...throw back masa kecik2 dulu pun mcm tu jgk..sepupu lelaki suka nyakat yg girl...itu lah yg menjadikan hubungan semakin akrab dan mesra..cuma bila dah dewasa sure la ada batasnya. 

Belum lagi bab dia nak memasak sendiri. Yang ni memang me kena pantau..risau woo minyak panas tu...mcm tak sesuai lagi sbb me tahu dia macamana...sometime a bit careless..bila tak bagi merajuk sekejap tu perkara biasa la..lepas me explain dia ok la.



Monday, April 28, 2014

♥♡Sambutan Hari Lahir Ke 11 Yang Tertunda★☆



Weekend lepas kami balik Pahang, macam dah lama sgt x balik..dah almost 3 months. Naqiuddin orang yang paling seronok bila bab balik kg...x kira Phg @ Kelantan..maybe dia rasa bebas...ye la if kat kg dia bebas nak main kat luar...tiada larangan kecuali panas @ hujan. If kat sini faham2 aje la..risau wooo..:-)..

Since kami belum lagi celebrate birthday dia...so bila hubby ckp nak balik kg...itz a bonus la kan...lagi seronok nak celebrate dgn Uwan dia kat kg . Alhamdulillah dgn x de plannya kami dpt juga me memujuk owner DCA Cuppies utk kek birthday. Thx ye Ana..even schedule dah penuh awk sempat siapkan kek tu...cantik dan sedap..lain kali boleh order lagi ;-)

Ikutkn MIL tak berapa sihat but kerana sygnya nenek pada cucu terus jadi sihat ..hehe. So menu utama dan atas permintaan birthday boy, MIL masak kan Nasi Kebuli dan Laksa Penang..sedap sgt. Me buat Pulut Kuning with sambal ikan bilis, Agar2 Kristal Lapis Milo dan Roti Gulung Sosej .Pastu MIL tempah Kek Kelapa dan Donut dari kawan dia.

Unexpected, MIL nak jemput kawan2 rapat dia sekali so plan changed,tu yg menu bertambah..Alhamdulillah..nasib baik la sempat masak before 3pm.
Pjg lebar mukaddimah me..jom layan pic yg sempat me snap..pic ada yg blur ada yg ok..biasala.. jurukamera semuanya tak bertauliah;-)..


Last minute Choc Choco Cake  order dr DCA cuppies
Tq Ana for nice and yummy kek
Menu utama by chef MIL ;-)
Antara menu yg sempat me snap individual 
Senyum paksa..hehe..potong kek shja..no blowing of candles
A bit shame sbb ramai dok perhatikan dia :-)

Pic ats tu MIL semasa bacaan doa oleh birthday boy
Dan sebahagian dr tetamu yg menunggu majlis bermula
Tetamu...kawan2 MIL mmg sporting sgt :-)
Cousins
Adib "Nanti nak buat befday kat rumah Uwan jugak lah, mcm abg Rifqi" 
Befday boy & Abah :-)
Antara hadiah yg dia dpt..seronok la tu..;-)

Alhamdulillah selesai sudah majlis sambutan hari ulangtahun Rifqi Naqiuddin walaupun tertunda tapi meriah sgt...Seronoknya bila berkumpul dgn family tapi lagi seronok if semua ahli dpt berkumpul tapi nak buat macamana masing2 ada hal yang tak dpt dielakkan.

Buat Mak Mertua me, terima kasih banyak mak sbb sanggup memenuhi kerenah sibujang me yg nak sgt Uwan dia masakkan Nasi Kebuli .Juga buat adik2 ipar & biras me yg berpenat menolong..tqvm..syg korang tau :-)


Nasi Kebuli
Me pernah buat entri pasal nasi ni dulu
InsyaAllah seperti yg mak selalu pesan, walaupun dia bakal meningkat kealam remaja me akan sentiasa igtkan dia supaya sentiasa syg tidak lupakan kedua2 neneknya di kg seperti mana dia kasihkan kami berdua.

Terima kasih Allah kerana kurniakan kami orang2 sekeliling yang menyayangi kami. Semoga kami sekeluarga sentiasa dibawah rahmatMu Ya Allah. Lindungilah zuriat kami dari segala dugaan duniawi. Semoga Rifqi Naqiuddin menjadi anak yg soleh...mungkin juga seorang .......seperti yg abahnya inginkan. InsyaAllah..:-)

Tuesday, April 22, 2014

Walaupun dia boy...♥♡



Entri yang saja2...for me to share...bukan nak memuji...but since blog ni dah macam diari kehidupan me...umur yang semakin meningkat kdg2 memori tu boleh terlupa ...tu la sebabnya me suka nak post as entry kat blog ni...Semoga suatu hari nanti Rifqi Naqiuddin akan baca dan faham..how important him in our life..

It's about him...dah dia satu2nya yang me ada sure la citer pasal dia kan...Even ada yg cakap dia nakal..lasak..but for me alhamdulillah..untuk yang ada anak lelaki yg sedang membesar sure tahu macamana...itu perkara biasa..aktif means dia sihat..bila dia explore means otak mereka sdg berkembang..bukan nak memuji ok...but ini adalah pandangan dari pakar kanak2 ...pastu cuba korang bygkan if kanak2 pasif @ dok diam aje sepanjang masa sure rasa pelik kan...

Ok...back to entri...Ringan tulang..yes...walaupun dia anak lelaki Alhamdulillah so far minta tolong la apapun sure dia buat..cuma lumrah kanak2 kdg2 kena selalu cakap...but he never said No...kdg tu dia yang volunteer tapi me yg tak bagi coz rasa tak sesuai lagi dgn age dia...kalau something yg me rasa membahayakan utk dia sure la x bagikan...bukan manja kan ok...

Yang ni me pernah buat n3 khas..tahun 2011
Fist time dia kemas bilik sendiri...alhamdulillah me rasa ia satu permulaan yg baik for him to be independent...since ramai kawan me mcm tak percaya sbb dia ank tunggal...sorry to say...for me sbb dia ank tunggal lah me nak dia belajar berdikari...at least a basic. Tapi biasa la kdg2 tu ada juga hari yg dia terlupa...dah namanya kanak2 ...

One thing dia memang suka bab masak-memasak. Kadang me terpaksa suruh dia keluar dari dapur sbb nak kejar masa...tapi rasa bersalah pun ada..sepatutnya me let him...so skrg bila dia nak join me kat dapur me biarkan aje ..secara tak langsung dia boleh belajar cuma umur dia tak sesuai lagi untuk me benarkan dia buat semua tu sendiri...bahaya wooo...

Nampak tu..dgn x berbajunya...hehe
yg ni pun ada n3 khas...;-)
Eh...asyik x pakai baju jer...hehe
Also ada entri ttg pic ni..2013
This one x silap dalam bulan lepas kot..
Kat atas tu dia sibuk sgt nak iron baju sendiri tapi it not the right time also...bahaya tu...so bagi dia test aje la... tu pun saputgn abah dia je...hehe

Lipat baju...
Bab melipat kain ni dah jadi rutin skrg...me tak suruh ok..1st time dia sendiri yang volunteer...so weekend setiap kali me lipat pakain dia akan lipat pakaian dia sendiri ..dan akan susun sendiri pakaian tu dalam almari...

Even skrg dalam bilik pun kdg dia nak sapu sendiri...yg tu me tak larang but me akan pantau..nampak tak bersih atau tak kemas me akan buat apa yg patut..

Alhamdulillah...syukur pada Allah...apa yang dia beri sudah cukup adil dan sempurna...walaupun me takde anak perempuan tapi Dia kurniakan me seorg anak lelaki yang rajin....

Sekali lagi...n3 ni bukan la nak memuji tapi bila dgr cerita kwn2 yg mempunyai anak tunggal, ada yg cakap anak dorang manja..apa saja yang nak mesti dapat...segala kemahuan kena turuti...tapi seriously I'm lucky he not like that...cuma merajuk tu biasala...lumrah kanak2 but bila pujuk dia akan ok..

p/s : dah nanti ada yg ckp ank me mcm ppuan la pulak...takpe..one day me akan buat n3 yg menunjukkan sifat kelelakian dia ok ..hehe

Monday, April 21, 2014

Takziah....إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعونَ.....



Awal pagi tadi...dapat mesej dari group whatssapp ...dari my ex classmate...


Berdebar me baca mesej dr group whatsapp... Tie is my ex classmate*jgn pelik ..Bard tu hubby Tie n also kwn msa kami form 6 dlu...antara yg sgt rapat dgn me...selalu ke rumah family masing2...dan of course me kenal adik dia. 

Inna Lillahi wainna ilahi raji'un...Sesungguhnya dari Dia kita dtg kpdNya jua kita kembali....ajal dan maut adalah ketentuan Ilahi...masih igt lagi wajah Allahyarham...

Apa yang me tahu semasa sekolah dulu Allahyarhamah Suzila pernah terlibat dalam kemalangan & kecederaan agak parah...Alhamdulillah dgn izinNya beliau sembuh...melanjutkan pelajaran...berkahwin dan terkini yg me tahu mempunyai 2 org anak...slh seorgnya turut sama dalam kemalangan maut tersebut...

Pics dr Harian Metro
Nak tahu detail pasal kejadian boleh baca kat sini. Terkilan sebab me tak berpeluang melawat...baru last week bertanya kbr beliau melalui kawan me coz me sedia maklum kesihatannya yg belum pulih sepenuhnya kesan dr kemalangan dulu.

Semoga family kawan me tu tabah dan redha, now she the only daughter yg parent dia ada...for sure akan terasa sgt kehilangan tersebut. Lebih2 lagi baru sebulan lebih kawan me kehilangan adik iparnya juga dalam nahas jalanraya. Sama2 la kita  mendoakan semoga suami dan anak arwah yg masih dirawat di Hospital Raja Perempuan Zainab II cepat sembuh...

Al fatihah buat Allahyarhamah ....



p/s : Bard...hope u n Tie be strong...I know it hard for u to take it when loss two important person for u both in nearest time..:

Thursday, April 17, 2014

♡Selamat Hari Lahir ke 11 Anakanda♡



Alhamdulillah...syukur padaMu Ya Allah, hari ni genaplah 11 tahun usia putera kesayangan aka pengikat kasih syg kami berdua...segala2nya dia..Terima kasih Ya Allah kerana sudah 11 tahun memberi kami berdua peluang untuk merasa nikmatnya menjadi ibubapa...

Barakallahu fika anakanda Rifqi Naqiuddin...Selamat menyambut ulangtahun kelahiran yg ke 11..Ummi dan abah sentiasa mendoakan supaya urusan Naqiuddin dipermudahkan Allah swt dunia dan akhirat. Semoga menjadi anak yang soleh...bijak dan disenangi ramai..InsyaAllah .
Naqiuddin adalah harta yg sgt berharga untuk kami. 

Cepatnya masa berlalu...

Birthday gift in advance
Since ulangtahun ke 11 dia jatuh pd hari biasa, last weekend kami dah bawa dia pilih sendiri hadiah...hadiah yg memang dia inginkan sgt..even ni dah hp yg keberapa but it's 1st android for him...happy to see his smiley face...

Pic lepas maghrib semalam 
Pagi ni a bit moody coz kami tak allow dia ke kem seminar for the reason....Tapi alhamdulillah kami tahu petang nanti sejuk la dia...

His bfast at home kismis n air suam
Sure ada yg tanya tu je bfast ? ,gini... he that kind yg tak boleh makan pagi mcm tu nanti nak membuang, fhm2 aje lah waktu pagi masing2 kejar masa. So dia ckp nak bfast kat school aje. 

Celebration ??... Tunggu next entry..;-)

p/s : wahai anakanda..suatu hari nanti RN akan faham tak semua benda yg dinginkan mampu ummi dan abah tunaikan...tak semua yg diminta ummi dan abah benarkan..ats alasan yg kukuh demi kebaikan anak kami sebab...kami teramat syg ...


Monday, April 14, 2014

Alhamdulillah..Ok la tu...:-)



Bila weekend takde bekalan air rasa macam terbantut je nak wat keje rumah... but alhamdulillah air tangki masih mampu untuk untuk menampung kegunaan kami bertiga. Kebetulan sabtu en hubby keje, ank bujang me pula dari pagi hingga ke malam attend Kejohanan Silat Tempur Piala Jemputan Peringkat Kebangsaan di UM.


So me kat rumah , rutin biasa as a working wife ...hehe..En hubby balik baru keluar pegi survey 'something' for Naqiuddin's coming birthday. Malam baru jemput dia kat sekolah*pegi dan balik peserta dijemput oleh bas yg disediakan oleh pihak UM..

Tahniah my dear...walaupun dia a bit frustrated tak dpt jadi juara...naib juara dah kira bagus ok..yg penting semangat perlawanan tu ada. We proud with your efforts .
Muka penat tapi happy..

Masuk aje kereta kereta hingga sampai kat rumah dia asyik bercerita pasal kat sana. Nervous ada...seronok pun ada...sakit2 badan pun ada..hehe adat la tu syg.. 

Tengok tu...badan dah penat..kejap atas paha ummi..kejap atas paha abah
Lastly minta nak mkn aiskrim..pic kena sensor x pkai baju..haha..

Macam biasa coach dia akan share pics sepanjang kejohanan hari tu coz awal2 lagi me dah minta tolong dia snap that moment. Thanx En Safwan for pics. So semua pics kat bawah he sent to me tru whatsapp je..kan senang ..:-)
Yang ni lawan dia yg 1st..
If x slp dr N9

Yg ni last game...dia klh dgn schoolmate sendiri..
Well done my dear..we proud with you...Apapun apa yang Naqiuddin buat janji bukan sesuatu yang memudaratkan kesihatan dan bukan something bad...InsyaAllah ummi & abah will give full support...

p/s : Alhamdulillah...he happy with advance birthday's gift ;-)

Monday, April 7, 2014

Silat...


Dua hari me just stay kat rumah, kemas & basuh apa yg patut, korang pun tahu kan since dibuat catuan air ni  masing2 main dok kejar air..kebetulan pula en hubby kena keje dan si ank bujang pula busy...busy ??

Ok..citernya...sabtu & semalam Naqiuddin ikut coach dia coz ada show silat, since last week coach dia dah mtk izin nak bawa Naqiuddin utk show kat Pameran Pengantin anjuran Uban Vibe Event kat SACC. Utk kami ok aje...lagipun aktiviti yg sihat dan yg penting dia dijemput dan dihantar oleh coach dia kat rumah so kami tak risau. 

Tunggu coach call..sempat lagi lyn TV

Semalam dgn baik hati En Safwan dari Pusat Cemerlang Silat selaku coach silat Naqiuddin share beberapa pics spjg event kat sana.
Waiting
Get ready
Masuk dewan
Dimulakan dgn bacaan doa..selalu diamalkan
even masa dorang nak start training..Alhamdulillah

Tahu dia ckp apa
"rasa mcm artis la ummi..ramai org ambik gambar"..hehe sabo je la..

video


Yg ni dia ckp Gerak Tempur
Slps show

Wth coach & Munif Hijjaz
Wth coach fiance
Bila nak makan nasi minyak ni Safwan :-)
Bfore balik coach bawa makan dulu..
Pics kat atas tu event yg hari sabtu...then hari ahad tu ada  pulak show di Sg. Merab...yg ni me tak sure event apa tapi berkenaan dgn kesihatan. Kali ni hanya dia berdua dgn member je. show tu dorang kena buat depan YB Dr Daroyah binti Alwi..
Sepatutnya ber3 tapi sorang lagi demam
GWS ye Aiman




Naqiuddin & YB Dr Daroyah
Before balik ikut dulu coach dia pergi mengajar kat dewan kejap, sampai aje rumah terus bercerita how fun he was there....show not free..at least they got something to make them happy...biasa la kanak2...

Minggu depan busy dgn Pertandingan Silat Tempur Piala Jemputan Peringkat Kebangsaan di UM anjuran Kelab Silat Universiti Malaya(KSUM).....do your best ok...ummi dan abah always support selagi tak abaikan pelajaran dan solat.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...