Wednesday, April 2, 2014

♨Mee Goreng Mamak ~ My version♨



Malam tadi dek kemalasan nak masak yg heavy dinner dan atas persetujuan 2 hero, me just prepared Mee Goreng Mamak...tapi me punya MGM kena la ubah sikit dari yg biasa2 kat gerai mamak @ retoran tu...sebabnya...I have to say no for seafood tapi kdg2 bedal jugak...itu pun en hubby jeling2 tanda amaran...hehe

Ok..jom usha MGM MaaMieIqi ni ;-) 
Bahan2 :-
Antara bahan2nya..tp rempah kari x de dlm pic ..
(1) 3 ulas bwg putih ~ di ketuk 
1 labu bwg besar ~ di potong dadu
2 sudu besar cili giling
(2) Isi ayam - di hiris nipis
(3) 1 genggam taugeh
1 biji tomato ~ dipotong dadu
sekeping tauhu - di goreng sekejap & di potong 6
10 biji fishball ~ dihiris 3 & goreng kejap
(4) Campuran  1 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
3 sudu kicap lemak manis jalen
1 sudu besar sos tiram
~1 sudu besar serbuk kari baba ~ x dek dlm pic
(5) 2 pokok sayur sawi
(6) Sebiji telur ~ nak letak lebih pun boleh
(7) Sebungkus mee kuning ~ basuh, rendam dlm air
suam skjp bersama gula dan toskan
Sedikit minyak utk menumis
Garam secukupnya
~ Bhn2 lain penambah rasa ~
  cili besar dihiris nipis
Limau nipis 
Bawang goreng

Cara2 :-
Panaskan minyak dan tumis bahan (1) hingga naik bau,masukkan rempah kari..kacau kjp hingga naik minyak... masukkan pula no.(2), kacau lagi, then masukkan no (3), kacau rata ..pastu masukkan sos (4) , kacau lagi masukkan yg no (5)..kacau kejap . Pastu masukkan (7) tadi gaul hingga rata, if nak basah sikit masukkan dalam 4 sudu besar air..then kacau kejap...buatkan lubang ditengah2 mee tadi...masukkan no. (6). Kacau hingga rata. 
Ok..dah siap...hidangkan letak la bahan2 penambah rasa tu..
Note : sorry x hitam sbb kicap x dek kicap hitam pekat..
Petua ~ Mee direndam skjp dgn gula utk hilangkan bau kapur


Nampak tak sedap jer..erghh..
Tapi....

V
v


Nampak tu..itu dah siap tambah ok..;-)
Alhamdulillah dgn rezeki yg Allah berikan...janji dua org hero me kenyang..;-)

p/s : sampai skrg me tak tau cmne taste mee goreng mamak yg di masak kat restoran mamak coz me x pernah makan kt kedai mamak. Sekian terima kasih ;-)

7 comments:

Nurzakiah Hanum said...

nampak sedap

khamsiyah mansur said...

huihh..petang2 camni pekena mee goreng sedap ni.. lapar plak sy jadinye kak oi..mai berpinggan2..huhu..
-kham@teratakjernih.blogspot.com

Norma NML said...

@Nurzakiah HanumTak sesedap yg kedai mamamk kot...hehe

Norma NML said...

@khamsiyah mansur :-)..

~ALL ABOUT US~ said...

Sedapnyer.... nnt nak cuba gak le. Tq kak, share recipe... ;)

Norma NML said...

@~ALL ABOUT US~Welcome dear ;-)

Cik Ngah said...

ermmmm terliur la pulok heheheh....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...