Tuesday, April 22, 2014

Walaupun dia boy...♥♡



Entri yang saja2...for me to share...bukan nak memuji...but since blog ni dah macam diari kehidupan me...umur yang semakin meningkat kdg2 memori tu boleh terlupa ...tu la sebabnya me suka nak post as entry kat blog ni...Semoga suatu hari nanti Rifqi Naqiuddin akan baca dan faham..how important him in our life..

It's about him...dah dia satu2nya yang me ada sure la citer pasal dia kan...Even ada yg cakap dia nakal..lasak..but for me alhamdulillah..untuk yang ada anak lelaki yg sedang membesar sure tahu macamana...itu perkara biasa..aktif means dia sihat..bila dia explore means otak mereka sdg berkembang..bukan nak memuji ok...but ini adalah pandangan dari pakar kanak2 ...pastu cuba korang bygkan if kanak2 pasif @ dok diam aje sepanjang masa sure rasa pelik kan...

Ok...back to entri...Ringan tulang..yes...walaupun dia anak lelaki Alhamdulillah so far minta tolong la apapun sure dia buat..cuma lumrah kanak2 kdg2 kena selalu cakap...but he never said No...kdg tu dia yang volunteer tapi me yg tak bagi coz rasa tak sesuai lagi dgn age dia...kalau something yg me rasa membahayakan utk dia sure la x bagikan...bukan manja kan ok...

Yang ni me pernah buat n3 khas..tahun 2011
Fist time dia kemas bilik sendiri...alhamdulillah me rasa ia satu permulaan yg baik for him to be independent...since ramai kawan me mcm tak percaya sbb dia ank tunggal...sorry to say...for me sbb dia ank tunggal lah me nak dia belajar berdikari...at least a basic. Tapi biasa la kdg2 tu ada juga hari yg dia terlupa...dah namanya kanak2 ...

One thing dia memang suka bab masak-memasak. Kadang me terpaksa suruh dia keluar dari dapur sbb nak kejar masa...tapi rasa bersalah pun ada..sepatutnya me let him...so skrg bila dia nak join me kat dapur me biarkan aje ..secara tak langsung dia boleh belajar cuma umur dia tak sesuai lagi untuk me benarkan dia buat semua tu sendiri...bahaya wooo...

Nampak tu..dgn x berbajunya...hehe
yg ni pun ada n3 khas...;-)
Eh...asyik x pakai baju jer...hehe
Also ada entri ttg pic ni..2013
This one x silap dalam bulan lepas kot..
Kat atas tu dia sibuk sgt nak iron baju sendiri tapi it not the right time also...bahaya tu...so bagi dia test aje la... tu pun saputgn abah dia je...hehe

Lipat baju...
Bab melipat kain ni dah jadi rutin skrg...me tak suruh ok..1st time dia sendiri yang volunteer...so weekend setiap kali me lipat pakain dia akan lipat pakaian dia sendiri ..dan akan susun sendiri pakaian tu dalam almari...

Even skrg dalam bilik pun kdg dia nak sapu sendiri...yg tu me tak larang but me akan pantau..nampak tak bersih atau tak kemas me akan buat apa yg patut..

Alhamdulillah...syukur pada Allah...apa yang dia beri sudah cukup adil dan sempurna...walaupun me takde anak perempuan tapi Dia kurniakan me seorg anak lelaki yang rajin....

Sekali lagi...n3 ni bukan la nak memuji tapi bila dgr cerita kwn2 yg mempunyai anak tunggal, ada yg cakap anak dorang manja..apa saja yang nak mesti dapat...segala kemahuan kena turuti...tapi seriously I'm lucky he not like that...cuma merajuk tu biasala...lumrah kanak2 but bila pujuk dia akan ok..

p/s : dah nanti ada yg ckp ank me mcm ppuan la pulak...takpe..one day me akan buat n3 yg menunjukkan sifat kelelakian dia ok ..hehe

16 comments:

Nurzakiah Hanum said...

BAGUSNYA DIA

lieyalatif said...

alhamdulillah..sejuk perut mamanye hah....good boylaa rifqi...moga sampai besar rajin mcm ni yeak...bertuah sape jadi isteri kamu nanti, tak kekok tolong buat keje umah nanti....

Norma NML said...

@lieyalatifhehe..InysaAllah..hopefully Lieya...

Norma NML said...

@Nurzakiah HanumAlhamdulillah :-)

A.I said...

Jom jadi kita jadi besan! hehehehehe

Norma NML said...

@A.I
Jom..nti ank I dpt MIL yg vogue gitu hehe..;-)

Farah said...

Rajinnya Rifqi..semoga dia menjadi anak yang soleh dan kekal rajin mcm ni. Amiiinnn :)

Norma NML said...

@FarahAamiin...:-)

hainom OKje said...

Salam kenal
Betul tu Norma anak lelaki mmg lasak..
Tapi OKje salute dgn anak awak ni Norma....mmg rajin ! Sok sok mama senang isteri pun senang ni! bagus!

Norma NML said...

@hainom OKjeAamiin...mudah-mudahan camtu la..:-)

FARAH deeb said...

Wahwahhh rajinnya anak teruna tuuu heheee.. anak teruna den dua orang haram tak reti apa-apa hahaha.. (ummi dia lah ni manjekan sangat kot! Hehe..) Mari Belajar Deko Kek Cawan!

Norma NML said...

@FARAH deebAlhamdulillah..biasa la Frah..budak2..ada mood dia..kdg mende yg kita x bgi buat tu la yg dia nak buat...

ArELeEz said...

seorg ibu cuma perlu doa yg baik2 je utk anaknye. doesn't matter lah.. anak lelaki / pompuan. in shaa allah.. everything will be fine.. ;)

Norma NML said...

@ArELeEzAgreed :-)

NEKCIK said...

salam. .bagus tu...tsk kira lelaki ke pompuan kna ajsr masuk dapor jugak...sekurang kurangnya klau kita tak sihat ada yg boleh membantu

Norma NML said...

@NEKCIKHmm..betul tu..naknya dia lah satu2nya buah hati saya..:-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...