Monday, May 26, 2014

♨Crepe Burger Ayam♨


Macam biasa bila weekend....memenuhi permintaan si ank bujang..drp dok fikir pening nk masak apa utk breakfast so better me tanya dia.
Tahu pulak dia buka peti ais check apa yg ada..tiba2..."nak burger la ummi"..but since roti x de tu la yg timbul idea nak create simple resepi ni. He said ok as long as nak ada slice burger ayam tu.

As usual me suka nk share apa yg me masak...nawaitu me bukan nak menunjuk jauh sekali nak puji masakan sendiri ok..for me to share n insyaAllah I'll give recipe as well whenever they ask for it ..so utk yg menyampah tu jz skip aje la yg me post..x pun unfriend or unfollow..;-). Back to n3..

Bhn utk crepe . 
Lebih kurang utk buat lempeng jer cuma kena cairkan sbb crepe perlu nipis..
1 cwn air
1 cwn tepung gandum
1 sudu besar susu pekat
1 biji telur {optional}
Sedikit pewarna kuning telur.

Cara2 penyediaan crepe
masukkan air ,telur,pewarna dan susu pekat..kacau sekejap..masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan kacau hingga adunan nampak licin. Utk dptkn crepe yg cantik boleh la tapis adunan tadi .Panaskn non stick pan n sapukan sedikit minyak.Masukkan bberapa senduk adunan dan ratakan...make sure crepe tu nipis..dah masak angkat n ketepikan skjap.

Untuk inti :-
~ Slide daging burger dimasak mcm korang msk daging burger tu.Dah msk,angkat & potong ala2 jejari gitu..Ketepikan skjp

Untuk salad :-
~ #kobis cina dihiris nipis..boleh guna kobis biasa tp me prefer kobis cina sbb x berbau maung.
~ #Carrot disagat halus
~ #4 sudu besar mayonis
~ #sedikit lada sulah

Masukkan semua bhn2 dlm mangkuk, masukkan mayonis n kacau rata..masukkan lada sulah. Tak perlu ltk garam sbb mayonis dah ada rasa masam masin..even burger ayam pun dah ada rasa masin. If korang nk tambah daun bawang n btg sup pun sdp cz boleh bagi kelainan rasa...me tak letak sbb no stock kt dlm peti ais.

Last step..ambil crepe tadi ...sapukan sedikit butter n sos cili..letakkan salad tadi diatas crepe..aturkan jejari burger ayam..pastu curah la sos sbyk mna korang suka..even nk tmbah lagi mayonis pun boleh. Then gulung...



 Dah siap...potong jgn terlalu kecil nanti semua 'isi perut' crepe tu keluar..senang kan...dah siap healthy food utk Naqiuddin...ada ayam serta sayur putih n merah as well..menurut pakar nutrition, variety colours in food sgt bagus utk ank2.



Haa..nampak tak kat bawah ni..that's the reason I shared it..for my blog n to share with frens as well..:-)



P/S : Sharing is caring...;-)

2 comments:

Ann said...

menarik ni...tq sharing:)

Norma NML said...

@AnnMy pleasure Ann :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...