Thursday, May 22, 2014

Lempeng Berinti Ayam aka Pancake Chicken Roll..



Sejuknya cuaca pagi ni...kalau kat kg sure best..dgn udara segarnya...perhh.. Ok..back to tajuk entri..ptg semalam balik keje dalam hujan yg lebat...mcm sinonim jer bila hujan perut mesti lapar. Disebabkan itulah tercipta la resepi yg sgt mudah ni kebetulan bahan2 mmg dah ada...resepi org kampung..hehe.

Before tu kena sediakan inti dulu. 
Bahan2nya:-
~ 1/2 labu bwg besar dipotong dadu
~ 1 ulas bwg putih dicincang halus
~ 1 sudu cili giling 
{if nak pedas boleh tambah kuantiti}
~ 1 sudu serbuk kari
~ sedikit lada sulah
~ 2 keping burger ayam
{di potong dadu}
~ sedikit isi dada ayam - dicincang halus
{x ltk pun takpe sbb dh ada burger ayam}
~5cm carrot dipotong dadu
~ 1 biji kentang, kupas kulit & dipotong dadu
~ sedikit kobis dihiris nipis
~ 1 sudu sos cili
~ 1 sudu minyak utk menumis
~ garam & gula secukup rasa

Cara2 :-
Panaskan minyak, tumis cili giling hingga garing..masukkan bwg putih & merah..kacau hingga naik bau. Masukkan serbuk kari yg telah dibancuh dgn sedikit air. Kacau skjp then masukkan ayam & burger ayam yg telah dipotong dadu..masukkan sos..dikacau rata...masukkan sedikit air ...masukkan kentang dan carrot,bila dah hampir kering masukkan kobis. Then masukkan garam secukup rasa...sedikit gula utk balancekan rasa inti. 

Untuk Lempeng dan plain telur dadar tu korang boleh la buat macam biasa..Alaa lempeng tu rasanya most org tahu buat kot..;-) cuma version je berlainan. Biasa if lempeng me akan tambah sebiji telur, sedikit butter yg dicairkan dan 1 sudu besar susu pekat manis...so lempeng tu akan jadi nipis..ada rasa lemak manisnya. Satu lagi utk resepi ni me ltk sedikit colouring kuning telur.


In progress..

Dah sampai step ni senang je ok...kat sini me gunakan bahan tambahan untuk sdpkan lagi rasa..so bila makan nanti even tanpa sos pun rasanya dah sedap..sedap ke?? ..hehe ;-)....Lempeng yg dah masak disapu dgn sos cili, lapiskan dgn telur dadar..then sapukan mayonis..taburkan sedikit lada sulah. Pastu letakkan inti dan gulung. Tang potong tu sesuka hati korang la janji senang nak makan :-)


Haa..cam gini la rupanya bila dah siap :-)
If suka boleh cicah dgn sos + mayonis. 
Yang ni repeat utk bekal si anak bujang pagi tadi.

Ada pula member tanya camna lempeng me dah macam rupa tart nenas..haha..belum Raya dah ingat tart ye..sebabnya me guna Pemanggang Ikan Ajaib so bila masak cantik jer bentuknya.


Nampak kat yang belah atas tu kan..
Me guna belah belang2 tu elok je macam rupa tart..hehe
So selamat mencuba...:-)

5 comments:

Puteri Jamu said...

puterijamu suka sgt pancake cam gini... :) aduh kat mane nk cari ni, buat cam tak berapa nak rajin..

Norma NML said...

@Puteri JamuPJ..buat je..sng sgt :-)

Sally Samsaiman said...

okay..lepas ni boleh la buat..hehehe... :D

Norma NML said...

@Sally Samsaiman ..:-)

mummy_ayu said...

wah..menarik resepi nie..tq for sharing!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...