Tuesday, May 6, 2014

Lenovo Auto Correct & Correction Suggestions



Me percaya ramai yang jadi blur bila guna hp android lenovo...lebih2 lagi pengguna tegar samsung macam me ni lagi stress tau..Tapi me adalah jenis org yg tak puas hati selagi tak dapat solve problem...for sure ada penyelesaian kot even harganya murah compare to samsung..

Nak dijadikan citer..hp samsung me yg byk berjasa, especially bab nak snap picture telah selamat..dgn hati yg sayu terpaksa la digantikan dgn hp Lenovo jer..if nak cari samsung yang seangkatan tu dah sah le kena keluarkan 1k keatas...dah la baru balik kg so faham2 je lah...sementara yg samsung tu hantar kedai utk format... kot boleh diselamatkan la.. 

Pjg intro tu..hehe..mula2 guna..asyik merungut je..tp bila fikir balik rasa bersalah..hishh..tak tahu bersyukur..Istigfar...Utk mencari penyelesaian ada je masa terluang me explore henpon tu since tanya kawan yg guna model hp sama pun tak sure kat mana nak 'buang' mende tu.

Ok..contoh ek...

Yang highlight merah tu bila mende tu ada..sbnrnya me
taip mcm yg highlight hijau tu..:(
Tengok tu..mula2 tak perasan lepas tu en hubby tanya dah me gelak sorang2..ntah apa2 makna jadinya..elok2 taip lain jadi pain..huhh..resah jiwa tau..

Tak puas hati me explore satu persatu kat setting tu..Finally..hehe..Ikut je step kat bawah ...

Pegi kat Setting tu
Tekan yg dlm circle hijau tu..keluar mcm belah kanan
 then tekan yg highlight oren ok
Tekan kat dalam bulatan putih tu
Disebabkan yg highlight merah la me punya words tunggang langgang
so korang  tekan kat off  tu..
Dah selesai satu masalah...now satu lagi masalah ok..pernah tak bila korang taip keluar macam kat bawah ni..??


Nampak tu..me nak tulis je di suggest jadi he..
nak tulis ni dah ready nak suggest jd no ..
hangin jerrr..
Tekan yg dlm bulatan tu..
yg screencaptured ni me dah tukar kpd 'Always hide'
Kalau yang before akan keluar macam kat bawah ni..


If asalnya macam dalam highlight merah tu Always Show..so korang tukar la pada yg
 highlight hijau maknanya Always hide...so AS jgn sesekali nak menyibuk..haha..
Alhamdulillah dah selesai. Harap kengkawan yang mengalami masalah yg sama dgn me boleh la bersenang lenang nak taip mesej tanpa gangguan 2 jin itu..hehe...

 Contohnya mcm kat bawah ni..


texting in  
Mcm terlepas sgt beban bila dh berjaya ...ye la..krg di auto correct dah jadi makna lain..if makna yg elok tak pe la..kena words yg tak elok..tak ke malu..mana me nak sorok muka ni..

up down crazy rabbit


4 comments:

Nurzakiah Hanum said...

bagusnya dah dapat ilmu

Mama Twin said...

Salam nk tanya la..ok tak lenovo??ingt nk beli sbb murah compare to samsung..tp samsung sy pn rosak motherboard, mmg kualiti teruk..ni kn plak lenovo..jd serba salah nk beli

Norma NML said...

@Mama TwinWslm..ssh nk ckp sbb baru guna tapi ofismate yg dh lama guna ckp ok je...cuma gmbr if nak compare dgn samsung sdkit kurang tp still jelas..tgok pic yg sya screen capture tu ok kan..harga mmg murah la nk banding dgn samsung tu..screen pun besar..:-)

Norma NML said...

@Nurzakiah HanumSharing is caring ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...