Monday, May 5, 2014

♨Masak Lemak Cili Api Ayam Dengan Nenas♨



Entri tertangguh..Atas permintaan en hubby yang teringin sangat nak makan sayur nenas katanya. But since dia tak berapa suka ikan masin so me buat la Masak Lemak Cili Api Ayam dgn Nenas ni.

Bahan2 - utk ayam 5-6 ketul 
{kami kan ber3 je..;-)}

16 biji cili api - kalau suka pedas boleh la + lagi
1 inci kunyit hidup*
1 ulas bawang putih*
4 ulas bawang merah*
2 batang serai - diketuk
1 keping asam
1.5 cawan santan
1 cawan santan cair
# stgh org x letak bwg tp me suka aroma bau bwg tu 

Untuk Nenas 
1 biji nenas madu
Kupas kulit, kemudian di hiris sederhana besar..jangan terlalu nipis. kemudaian rebus hingga mendidih. Angkat dan toskan. Ketepikan dahulu nenas tadi.
# If tak nak rebus terlebih dahulu pun boleh

Kisarkan semua bahan yg bertanda * hingga hancur, masukkan ke dalam periuk serta serai tadi.Masukkan ayam & santan cair..ttup periuk,agak2  dah nak hampir kering*tujuannya supaya bahan kisar meresap dalam isi ayam masukkan santan pekat serta asam keping..then masukkan nenas...kacau hingga mendidih biarkan hingga kuah agak pekat..Done


Gini la rupanya :-)
Seronok tengok en hubby makan bertambah2, ye la as a wife mana tak happy kalau dapat memenuhi kehendak suami kan ? Temgok pula dia berselera aje.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...