Tuesday, May 27, 2014

~Songkok Yang Selesa ~



Entri tertangguh dalam draf coz bersebab..:-)
Dah baca tajuk....apa la songkok pun nak buat entri. Ok...just utk share dgn ibu bapa kat luar tu..me yakin ramai yg akan sukakan songkok macam ni. Sebab ?

1. Sangat selesa untuk anak2.
{for me mmg apapun akan fikirkan keselesaan si bujang tu coz dia jenis yg tak tahan panas..}
2. Boleh dibasuh.
{cuba korang bygkan anak pakai songkok hari2 ke sekolah, apa baunya..pastu belum kira bakteria bagai. Kalau yg biasa tu dibasuh jwbnya mcm kotak kena air la. Dari songkok yg cantik tegak terus jadi apa ntah rupanya}
3. Boleh di lipat dan simpan dlm beg
{So takde la risau songkok tu kena' kidnap' atau hilang, biasa la budak kdg2 cuai...yg nakal pun ada..suka2 sorok ..hehe}

Sebelum ni me pernah beli yg that kind boleh lipat juga tapi dalam tu material kertas jadi yg tu pun tak boleh basuh..just sembur febreeze & jemur. Tapi me rasa mcm tak bersih. Ye la..hari2 pakai sure berdaki kan...weekend me yg rajin*rajin la sgt ni menyental songkok tu..sudahnya dah kering entah apa rupa songkok tu. Nasib baik ada yg spare.

So keje me & hubby setiap kali nampak kedai yang jual baju2 kurta jubah dan baju melayu sure me akan masuk dan bertanya.Tapi memang x banyak kedai yg jual songkok lipat ni. Nak dijadikan cerita hari tu ternampak satu kedai kat PKNS Bangi, itupun sebab ternampak pakaian jubah lelaki so me ringankan mulut nak bertanya.

Alhamdulillah...finally jumpa juga..jom kita riview rupanya..:-)


Yg ni view dr dlm..nampak lubang2 tu..
 Seperti yg me ckp selesa utk ank, lubang kat atas hujung depan & belakang tu macam ruang udara, so tak la anak kita rasa panas terkuap kan..nak pula Naqiuddin memang perlu bersongkok dari 7.30 sampai la 3.30 pm sbb sekolah integrasi mmg diwajibkan bersongkok.

Rupa dari atas ??


Nampak mcm tak kemas tapi bila pakai elok jer..:-)

Camni la rupanya dari tepi..
Yang penting Naqiuddin suka..dia ckp selesa dan tak panas. Harga murah je ..baru rm15. Kalau ada 2 pun dah kira ok..at least boleh gilir2 bila basuh. Kesian kat anak kalau pakai sembur febreeze..bau ttp ada..kebersihan belum tentu lagi..
Tengok dia pakai..tetap nampak kemas kan ?? 


Ini lah sbbnya n3 tertangguh..
Tu la sebabnya, kdg susah nak snap pic dia pagi2....faham2 je lah..kebetulan waktu pagi kan peak time utk working mum mcm me ni..;-)

4 comments:

*∽ IZAN ∽* said...

menarik ni!! tu la budak2 lelaki ni dah la lasak kann.. kalo songkok biasa tu mmg bau kepam peluh kepala depa jeee.. kalau jumpa ni wajib beli gakk niii

Norma NML said...

@*∽ IZAN ∽*tau x pe..kan2 :-)

FARAH deeb said...

hmmm cantik tapi tak nah jumpa orang jual yang macam ni kat sini huhu...Jemput singgah: Dulu lain, sekarang lain.. Iye ke?

Norma NML said...

@FARAH deebTu la..kat sini pun nasib je jumpa kedai tu..:-)..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...