Friday, May 30, 2014

Ujian Pap Smear ~ Wajib ~



ENTRI KHAS UNTUK KAUM WANITA :-)
*Kalau lelaki nak baca pun boleh*

Rasanya ramai yang dah tahu pasal ujian pap smear ni kan. Tinggal nak buat dgn tak nak aje. Sebab ?? Salah satunya maybe dorang risau...takut sakit...tak kurang juga yang segan nak mengangkang*bunyinya ksr tapi adalah slh satu prosedur. 


Peralatan yg digunakan

Hmm..mcm tu tu..tak lama pun..5-10 minit dah siap
Alaa tak susah pun..takde la sakit pun jika korang relax...jgn stress dan think too much. Dalam erti kata lain jangan keraskan badan masa doktor @ nurse tu masukkan alat utk ambil sedikit sel yg perlu. Me pun pada mulanya takut juga tapi dek kerana masa tu terpaksa buat sbb masa proses rawatan kesuburan yg pernah me  buat dulu, doktor mewajibkan me buat PS. Terasa ngilu sikit je..maybe sbb keadaan me yg rasa takut2  kot coz ada member yg ckp x sakit pun...hehe.

Sebenarnya banyak sangat kebaikan korang buat PS ni, sekurang2nya dpt lah detect awal sekiranya ada tanda2 yg tak elok pada servik korang. Ye la..kita ppuan ni banyak benda yg terselindung..dalaman semua kita tak nampak. Sakit sikit ingatkan benda tu perkara biasa. So ignore je, tak pun telan ubat...sedar tak sedar dah terlambat.  For me better pegi buat ujian PS ni. Kalau x nak ke hospital kerajaan pegi je hospital @ klinik swasta, kat sana pun menyediakan perkhidmatan ini...bayaran if tak silap me tak sampai rm100 pun...

Nak tahu detail pasal PS ni better korang check kat sini. Me cerita panjang pun tak guna. Baca kat link tu lagi details kenapa perlunya PS untuk wanita...especially yg sudah berkahwin. Untuk yg belum tetapi aktif dalam hubungan seks also digalakkan. Tapi me rasa kita sbg org Islam its not happen la kan...Nauzubillah...



~ Prevention is better than cure ;-) ~


2 comments:

Bro Nan said...

gud info... walau sy laki... bace jugak ... dpt sikit ilmu...


My recent post : Apa Menarik Tentang KLIA2 - Infografik

Norma NML said...

@Bro Nanthumbs up..:-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...