Thursday, June 12, 2014

☼☁Family Gathering @ Mercu Beach Resort☁☼



Weekend lepas, alhamdulillah this year kami berkumpul lagi...Macam biasa, tak mudah nak kumpulkan semua anak2 dan cucu2 MIL . Kali ni 3 org anak mak tak dpt join the vacation. Biasa la masing2 ada komitmen , kalau semua ada sure lagi  meriah dan happy.

Even kami pun pada mulanya tak dapat nak join atas sebab2 tertentu,but since any reason we give mak nak juga kami ikut ...en hubby memang tak boleh menolak when it comes to his mother request. Bukan nak puji but as I know he is very loyal to his mother. Jealous ?? Dah tentu lah tak..malah me bangga bila dia utamakan hati mak than others. Mudah-mudahan satu hari nanti Naqiuddin pun akan mengikut jejak sikap abahnya. In shaa Allah..

Ok..back to entri...Lokasi kali ini Mercu Beach Resort, Cherating.Hmm...I like it coz I love beach...memandang ke arah laut yg luas tiada penghujungnya akan buat kita rasa tenang...yg penting akan  mengingatkan kita tentang kebesaran dan keagungan Pencipta kita..Allah swt...


Yg dewasa sibuk dok kemas brg...
Anak2 dah x sbr ..bosan menunggu..

Harus la posing dulu...hehe
Kami bertolak seawal pukul 9.30am. Malam tu dah prepare apa yg patut dibawa. Mak yg tak kenal penat bila bab anak cucu sibuk dok prepare karipap, kuih koci n nasi lemak dan dibantu oleh assistant kecil..rajin cucu2 uwan ye..semoga sampai besar rajin ye anak2..;-).


Naqiuddin dh mula bosan ..ntah nape umobile xde internet coverage..:(
Lastly terlena dipangkuan Uwan..
Alhamdulillah lebih kurang 11.00am kami sampai kat rumah cousin MIL, Pakcik Tapa di Bukit Setongkol, Kuantan. Rezeki kami..rupa2nya Makcik dah siap masak aym msk lemak cili api,ayam goreng,ikan masin,sayur campur & sambal hitam utk lunch kami...dek sedap + segan terlupa me nak snap pics. Terima kasih sgt Pakcik, Makcik & their doter Nora coz susah pyh mskkan utk rombongan Mak Siti ni. Alhamdulillah..semoga Allah murahkan rezeki kalian
...:-). 

Almost 12.30pm kami gerak ke destinasi kami, Mercu Beach Resort...tak jauh pun..around setengah jam dr rumah Pakcik. Tuggu sekejap untuk check in. Total bilik chalet yg kami booked 5 buah...semuanya depan pool..bkn apa sng nk lyn kerenah ank2 yg mmg suka berendam gitu..:-).


 view resort yg me ambil dr arah beach..
Dalam bilik ?? Me tak sempat nak snap byk..cuma terselit sekeping dua..last entry me review pasal bilik ok.
 
Mcm biasa ada 2 types..1 Queen bed & 1 lagi 2 single bed
Tuala tu mmg dia sediakan 2 tp biasanya kami mmg x guna yg provided.
Prefer bawa sendiri dr rumah...;-) 

Harusla kami ambil yg queen bed, sesuai utk kami ber3...& lucky kami punya bilik betul2 depan kolam. For info kolam tu ada yg dewasa n kanak2 as well.


Nampak tu..dah tak sabar nk terjun kolam depan tu..:-)
Dah tu..jom la layan mana pics yg sempat me snap. 



Dari pool ke beaach..tengok tu dia dh penat sgt...
♥♥♥ Kami ♥♥♥
Harus la ada ;-)
 Pastu beremdam kolam lagi..dah lpr baru naik..
Malam after maghrib kami ready for BBQ...ayam dah siap perap dari rumah, tempat kami gunakan yg pihak Resort punya tapi peralatan kami bawa sendiri.
Kalau tak nak bawa peralatan just bawa bhn basah aje..sewa rm 250..:-). Tapi kami bernasib baik masa tu takde yg sewa tempat bbq so kami boleh gunakan...foc tapi kena make sure bersihkan tempat tu selepas guna..:-)

Sumber : Mercu Beach Resort FB
Tak byk pics coz sibuk...sibuk nak makan..hehe
Tu yg untung bila ramai askar...dari nyalakan ...membakar..bawa barang ..most dorang yg buat..kaum hawa buat apa yg patut..bukan dok diam je ok..even me kdg2 ada juga menyibuk tolong kt tepi tu. Dah siap ada yg nak pi mancing, ada yg nak zzzz...me n in laws ambik kesempatan la nak mandi pool pulak...siang tu ramai..segan wooo..


Tukang snap en hubby cz he not feeling well so x la join kami ..
Nampak tu, ank bujang me memanjang je nak dok dlm air tu...ikutkan x nak bagi dia berendam mlm tapi better kat pool dr malam buta dia kt beach tgok org mancing...nun jauh ke sana coz air surut...x berani ok..mmg la bahaya @ ajal kat mana2 but kami bertanggugjwb utk jaga amanah Dia...so if kami rasa no good for him we will say NO..:-).

Esoknya tak perlu risau pasal breakfast, coz harga bilik RM138 was included 2 breakfast , if tak de bayar je RM5 per head...murah je kan..Makanan not bad cuma tak banyak...ada nasi lemak, me rebus kot, bubur nasi, kuey teow goreng,roti bakar n tembikai. Tapi kira ok la dgn harga tu...jgn nak compare kan dgn hotel yg bayar beratus2 tu...ini resort biasa je kot..


Tak byk pic sbb org ramai..segan..nti kata ambik pic dorang pulak..;-)
Pastu buat aktiviti bebas b4 check out ....so sempat lagi dorang mandi laut.Me ??...tak larat ..panas sgt..so jln2 kejap kat beach then lepak je la kat bilik..


Mak pun x nak lepak kt beach coz pns..
so lyn berborak dgn Mak kejap b4 lpak kt bilik.
Check out 12pm...sesi bergambar b4 balik.


Yang ni dari balkoni bilik kami..



Then we off to Kuala Kemaman coz suggestion for luch is Warung Aziz Satar...yang ni me cerita dalam next entry ok..

Before tu me nak bagi review ikhlas tentang penginapan kami sempena gathering kali ini.

# Keluasan ~ lebih kurang chalet2 lain..
# Perabot ~ agak lama...even aircond pun jenis tekan2 tu..bkn wireless.
# Gelas cawan yg disediakan kurang bersih.
# TV ~ yg ni memang teruk..tak clear...asyik bunyi ezzz..mcm tak dpt signal gitu.
#Kolam ~ jernih, bersih tapi kandungan klorin sgt kuat...sampai baju Naqiuddin dari hijau cantik dah jadi lain warnanya..mcm kena rendam clorox..
{wondering ..perlu ke klorin tu byk sgt cz bila pegi hotel tak la teruk mcm tu pool nya}
# Cafe ~ As I said ok la...berbaloi dgn harga RM5/head cuma lagi ok if dorang sediakan sedikit kuih muih coz x semua nk mkn yg heavy utk bfast.
# Service n staff ~ sgt baik dan peramah...keep up a good work ok.

Alhamdulillah ...semoga ikatan kekeluargaan bertambah erat...dijauhkan dari persengketaan..

4 comments:

Nurzakiah Hanum said...

seronoknya

Norma NML said...

@Nurzakiah Hanumkan..bila berkumpul dgn family..

Rinna said...

Bestnyaa gathering keluarga..gini.. menarik gak laa mercu.. hari tu ofis wat family day kat lis na ree kat cherating.. dekat gak laa ngan mercu nie.. :)

Norma NML said...

@RinnaMmg best happy dgn family..akak pernah pegi Lisnaree tu tapi masa tu poolx brp ok..rasanya mercu better kot ;-)

http://rencahkehidupan-maamieiqi.blogspot.com/2012/10/family-gathering-lis-na-ree-resort.html

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...